hirdetés

Miért nem marad friss a kutyaeledel? Gyakori hibák, amiket elkövethetsz

Bodri Melissza

2021. június 21

Nem csupán arra kell ügyelned, hogy a kutyusod megfelelő eleséget kapjon, hanem arra is, hogy az sokáig friss maradjon. Vajon hogyan tudod ezt elérni? Cikkünkből kiderül!

hirdetés

Nagyon fontos, hogy a kutya mindig friss, szükségleteit kielégítő táplálékot kapjon. Ez nem csupán az egészsége, hanem a kiegyensúlyozott életmód miatt is lényeges. Az élelem megfelelő tárolása nem csupán segíti megőrizni annak minőségét, hanem a romlás is elkerülhető. De mire kell ügyelned pontosan?

Gyakori hibák, amelyeket elkerülhetsz

Vajon melyek azok a tárolási bakik vagy figyelmetlenségek, amelyeket elkövethetsz? Az alábbiakban kiderül!

Nem jól tárolod

Sokan a tárolásnál is elronthatják a dolgot. Például áttöltik egy műanyag tartályba az eleséget, gondolván, hogy ott tovább fog tartani a minősége. Ám nincs teljesen így. Ugyanis, ha a tároló eszköz nem zár rendesen vagy nem kifogástalan az állapota, esetleg silány anyagból készült, akkor az étel hamarabb tönkremehet. Sokszor érdemesebb az eredeti csomagolásban hagyni a tápot. Hiszen a legtöbb gyártó már eleve úgy tervezi ezeket, hogy a zacskó visszazárva elősegítse az íz megőrzését, és garantálja a szavatosságot.

Nem zárod le megfelelően a zacskót, tárolót

Ha az étel nincsen lezárva megfelelően vagy nincsen lefedve semmivel, akkor könnyen avasodhat, minősége jelentősen romolhat. Nem csupán rossz íze lesz a kutyatápnak, hanem még meg is betegedhet tőle az állat. Ezért légy mindig körültekintő.

Rossz helységben tartod az élelmet

Gyakran előfordulhat, hogy a gazdi nem talál megfelelő helyet a kutyaeleség tárolására, és ezért jobb híján a garázsba vagy fészerbe teszi azt. Mi a probléma ezzel? Amennyiben a helység mindig hűvös, és a kártevők is távol maradnak tőle, akkor kevésbé kifogásolható a dolog. Ám sok esetben ezek a helységek túlmelegedhetnek, főleg nyáron. Ráadásul bogarak, rágcsálók is ólálkodhatnak a környéken. Ezért nagy a kockázata annak, hogy a nem kívánatos jószágok az eledelbe is belemásznak, ráadásul az ennivalónak a hőingás sem tesz jót.

Túl hamar feltöltöd a tárolót

Ha speciális, biztonságos tárolóban tartod az eleséget, akkor a következőre is érdemes ügyelned. Ha már kevés eleség van a doboz alján, akkor ne tölts rá frisset! Ugyanis a régi élelem a doboz alján felhalmozódik, és ez újabb minőségvesztéssel járhat. Inkább öntsd ki a régit, mosd el a dobozt, tartályt, és úgy töltsd fel, hogy már eleve tiszta legyen.

Nem rakod el az élelmet

Ha a kutyus elé teszed a száraz vagy nedves eleséget, és nem eszi meg mindet egyszerre, akkor könnyedén beleeshetsz abba a hibába, hogy ott hagyod az élelmet fedetlenül. Az órákig szabad levegőn lévő nedves ennivalóra rászállhatnak az apró bogarak, és az állaga is romolhat. A kutyus nem biztos, hogy meg szeretné ezt enni később. Ráadásul az étel ki is száradhat, szaga bűzös lehet. A rossz minőségű élelem elfogyasztása pedig hányást vagy akár hasmenést is okozhat.

Hogyan tárold megfelelően az élelmet?

Pár egyszerű dolog betartásával könnyen elősegítheted, hogy az élelem friss maradjon. Tárold a kutyaeleséget száraz, hűvös helyen. Lehetőleg ott, ahol a saját élelmiszeredet is tárolnád. Jelölj ki külön polcot erre a célra! A tároló eszköz mindig legyen légmentesen lezárva, lehetőleg hagyd az eredeti csomagolásban. Egy speciális, megbízható minőségű tárolódoboz is alkalmas lehet erre a célra.A felbontott konzerveket, nedves élelmiszert légmentesen zárd le, és tedd el a hűtőbe. Három nap után már ne add oda az állatnak.

Ha a kutya nem fogyasztja el rögtön az elé rakott eleséget, akkor tedd el a maradékot egy külön, légmentesen záródó tárolóba. Ha úgy találod, hogy már nem jó a minősége, akkor ne kínáld fel többször a jószágnak, inkább dobd ki. A kutyatálat lehetőleg mosd el étkezések után, hogy az eb tiszta tálból ehessen.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya etetése kutyaeledel kutyaeledel frissen tartása kutyaeledel tárolása táplálkozás tárolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink