hirdetés

Házi koszt kutyáknak: rendelj főtt ételt vagy készítsd el te magad a receptek alapján

Várhelyi Dóra, 2021. június 1

Korábban már esett szó arról, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a főtt étellel való etetésnek. Legtöbbször az tartja vissza a gazdikat, hogy ez nagyon macerás. Vásárolni, tudatosan összeállítani, megfőzni, előre készülni nap mint nap. Kinek van erre ideje?

hirdetés

Előző cikkünkben megvizsgáltuk, milyen előnyei és hátrányai vannak, ha frissen főzött étellel eteted kedvencedet. Külföldön már komoly piaca van azoknak a konyháknak, akik emberi fogyasztásra is alkalmas főtt ételeket gyártanak négylábú barátainknak. A The Farmer’s Dog, a Nom Nom, az Ollie vagy a Pet Plate egy kérdőív kitöltése után állítja össze személyre szabottan a kutyádnak legmegfelelőbb ételeket, menüket. Érdemes szétnézni náluk is, mert nagyon sok hasznos ötletet találsz, ha magad szeretnéd gazdagítani kutyusod étlapját. Ha azonban nem szeretsz főzni, van aki elkészíti helyetted a kutya friss ételét!

Itthon is rendelhetsz a Petpincértől vagy a PetCheftől főtt ételt kutyádnak. A hazai piacon is elérhető már ez a szolgáltatás, sőt választhatunk is két vállalkozás közül.

PetChef

Az egyik ilyen frissen főzött kutyaeledel gyártó a PetChef, Dr. Varga József állatorvos ajánlásával. 5 féle menüből választhatsz. Az ételeket kutyád testsúlya alapján porciózzák (ezt te állítod be rendelés előtt a weboldalon), így elkerülheted a túletetés lehetőségét. Az étel fagyasztva érkezik, és fagyasztva is kell tárolni. Az aznapi adagot előző nap kell kivenni a fagyasztóból, hogy szobahőmérsékletűre olvadjon. Minimum 1 heti mennyiséget kell rendelned egy ízből. Pulykás, marhás, malacos, bárányos és nyulas menük elérhetők. Mindegyik tartalmaz olívaolajat, rozmaringot, hozzáadott kalciumot és vitaminokat. Hústartalma 20-22% között van az egyes menüknek. Nem darabos, csontot nem tartalmaz. Így azt, hogy a kutyus rágjon, neked kell biztosítani csonttal vagy szárított jutalomfalatokkal, rágcsálnivalókkal.

Pipi és a Petchef étele. /Fotó: Várhelyi Dóra

Petpincér

Szintén főtt étellel, azaz „Állati jó Ételekkel” várja a gazdikat a Petpincér. Tízféle ételt kínál különböző ízekben, különböző húsokkal, halakkal, és újabb 6 ételt készítenek kifejezetten érzékenyebb kutyusoknak. Vadhúsos, sertéses, borjúhúsos, nyulas, bárányos, marhás, csirkés, pulykás, kacsás és lazacos ízekből választhatsz. Befőttesüvegben érkezik a főtt étel 300 g-os kiszerelésben, de már tervezik a nagyobb testű kutyák igényeire szabott extra, fagyasztott kiszerelést is. 50-80% -os hústartalommal, változatos zöldségekkel, gyümölcsökkel, kisállat-dietetikus által összeállított receptek alapján dolgoznak. Etetés előtt csak ki kell nyisd a befőttesüveget, és már tálalhatod is a napi eledelt. Nagyobb húsdarabokat tartalmaz, így a rágás valamivel jobban biztosított, de csontos részek nincsenek benne. Rendelhetsz szárított jutalomfalatokat is, 100%-os hústartalommal, emberi fogyasztásra alkalmas friss húsból, ezzel pótolva a rágási élményt.

Pipi és a Petpincér étele. /Fotó: Várhelyi Dóra

Mi a Petpincért és a PetChefet is kipróbáltuk, minden ízét. Összességében maximálisan elégedettek voltunk velük, kutyáink nagyon szeretik. Nagyobb testű kutyát tartók esetében azonban igencsak költséges lehet kizárólag rendelve biztosítani a főtt ételt. Viszont jól kombinálható, ha főzöl is és tartasz is otthon bármelyik termékcsaládból.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány receptet, ha bele szeretnél vágni, csak nem tudod, hogyan kezdj hozzá.

Sokan felteszik azt a kérdést, hogy „Mennyit adjanak enni?”. Ez függ a kutyád aktivitásától, korától, fajtájától, de jó kiindulópont, hogy ha a kedvenced ideális testsúlyát veszed alapul, és annak a 2-3%-át fogyasztja grammban. Azaz egy 20 kg-os eb, 400-600 grammot eszik naponta.

Húsos főétel

Hozzávalók

  • 1 kg marhahús (kockázott vagy darált)
  • 1 sárgarépa
  • 1 cukkini
  • 1 alma
  • 10-15 dkg nyers rizs, vagy barna rizs
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy lazacolaj
  • 1 tojás héja
  • csipkebogyó por vagy őrlemény

Elkészítés

A rizst puhára kell főzni, eközben a zöldségeket, gyümölcsöt felkockázni vagy lereszelni. A húst tedd fel főni, és forrástól számított 20 percen belül vedd le a tűzről. A tojást szintén megfőzzük, a héját levesszük, és mozsárban aprítjuk. Az összes hozzávalót összekeverjük, és meglocsoljuk az olajjal, majd ha lehűlt, tálaláskor hozzáadjuk a csipkebogyó port.

A húst és a zöldségeket tetszőlegesen változtathatjuk, halat is tehetünk hozzá. Zöldségek közül használhatunk sütőtököt, céklát, édesburgonyát, borsót, zöldbabot. Gyümölcsök közül áfonyát, almát, epret, körtét, mangót is adhatunk. „Köretként” használhatunk rizst, barnarizst, zabpelyhet, kölest, bulgurt. A tojáshéj a kalciumpótlásért felel, a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma miatt előnyös. Az olajak az omega 3-6 zsírsavak miatt fontosak.

Túrós desszert

Hozzávalók

  • ¼ kg túró
  • 1 reszelt sárgarépa
  • 30 dkg kockázott sonka

Elkészítés

Mindent keverj össze és frissen tálald az ebnek. Imádni fogja.

Májkrémes kutyakeksz

Hozzávalók

  • 1 tojás
  • 250 g kenőmájas
  • 500 g finom zabpehely
  • 300 g sovány túró
  • 100 ml napraforgóolaj
  • kevés liszt a kinyújtáshoz

Elkészítés

Minden összetevőt tegyél egy tálba, majd keverd össze. Egy órán át hagyd állni! Ha túl nedvesnek éreznéd kinyújtáshoz a tésztát, adj hozzá még egy kis zabpelyhet. Végül egy belisztezett munkalapon nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra és formázz kekszeket belőle. 150 fokon, légkeveréssel süsd kb. 30 percig, majd kikapcsolt sütő mellett hagyd jól kiszáradni!

Egy jól megtervezett főtt ételes etetés kutyád számára egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lehet, mint más megoldás.

Várhelyi Dóri a Kutyauszi – Dog Hotel ügyvezető igazgatója, hidroterapeuta

Várhelyi Dóri 10 éve nyitotta meg az ország első kutyauszodáját Veresegyházon, ami 2019-ben Gödöllőre költözött és Kutyauszi – Dog Hotel néven már panzió, napközi és kiképzés is elérhető az uszoda mellett. Európa legnagyobb medencéjében (16m x 6m) várják a négylábúakat a hét minden napján. Az uszoda egyik fontos mottója, hogy: „Jobb a prevenció, mint a rehabilitáció!” Már egészen kölyökkortól ajánlják a tudatos mozgatást, etetést állattartást, és ehhez minden segítséget megadnak a gazdiknak.

25 éve foglalkozik kutyákkal, a munkája a hobbija, amit szenvedélyesen szeret. Magyar vizslákat tenyészt, a fajta elkötelezett híve. Szabadidejében autodidakta módon bújja az etológiával, kinológiával, kisállat dietetikával és ortopéd problémákkal foglalkozó szakirodalmakat.

 

Kutyauszi – Dog Hotel
2100 Gödöllő, Malomtó u. 2-6
www.kutyauszi.hu

(Képek: Várhelyi Dóra, Getty Images Hungary)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon