hirdetés

Hidegen sajtolt kutyatáp: ezért jobb, mint a hagyományos eledel

Buzgó Csilla

2021. február 22

Ugyan maga az elkészítési mód nem újkeletű, a kutyaeledel-gyártók csak nemrég kezdték el alkalmazni a hideg préselést termékeik elkészítése során.

hirdetés

Szemeztél már párszor a nyersetetéssel, de sosem merted kipróbálni, esetleg úgy vélted, túl sok vele a macera, és ezért inkább elvetetted az ötletet? Szerencsére létezik egy köztes megoldás, mely ötvözi a friss élelmiszerek előnyös hatásait és a kényelmes adagolást.

Miért érdemes próbát tenned a hidegen sajtolt kutyaeledellel?

Ha válogatós a kedvenced, mindenképp jó ötlet legalább egyszer megkóstoltatni vele ezt a típusú eledelt. A kíméletes elkészítési eljárásnak köszönhetően ugyanis ezekben a tápokban megmaradnak a hús természetes aromái, sőt, a hozzájuk adott növényi alapanyagok még ízletesebbé teszik.

A hagyományos táp hátrányai

A hagyományos kutyatápokat extrudálás útján állítják elő. Ez azt jelenti, hogy egyrészt a kutya egészségére nézve haszontalan adalékanyagok kerülhetnek beléjük, másrészt az akár 150 fokos forróságnak köszönhetően bizonyos tápanyagok, enzimek és rostok nagy része roncsolódik vagy kárba vész. Egyes kutyák emésztőrendszere igen érzékeny, és mivel a sima száraztáp elfogyasztást követően nagy mennyiségű folyadékot képes magába szívni, ezáltal megduzzadni, panaszokat, sőt, veszélyes gyomorcsavarodást okozhat.

A hagyományos táp ráadásul sokáig emésztetlenül nyomhatja a kutyus pocakját, a hányásra hajlamos ebek esetében pedig gyakran kárba is vész a drága étel.

Ezért egészséges és előnyös a hideg préselés

A hidegen préselt eledel összetevőit legfeljebb 60-70 fokon pasztörizálják rövid ideig (bár egyes gyártók csak 45 fokon dolgozzák fel őket), továbbá kizárólag nagy nyomással alakítják a kívánt formára a tápot. Megmaradnak az értékes enzimek, rostok és a finom növényi részek is, mindez pedig fokozza az élelem élvezeti értékét és biológiai hasznosulását.

Mivel tömörebb és nincs állományjavítókkal “felfújva”, elég belőle kevesebbet adni, illetve kölykök és idősebb állatok számára ugyanúgy beáztatható, puhítható, mint a megszokott szárazeledel.

Betegség vagy legyengült állapot esetén is érdemes kipróbálnotok, hiszen könnyen emészthető, és nem ró felesleges terhelést az állat szervezetére.

A hidegen sajtolt tápok friss, egészséges alapanyagokból készülnek.

Akadnak hátrányai is a hidegen sajtolt tápoknak?

Jól tippelsz, az első az áruk. Sajnos ezen egyelőre nem lehet spórolni, de a kíméletes eljárással készült, tápanyagdús eledel évekkel meghosszabbíthatja szeretett kedvenced életét. Emellett az öregkorban kialakuló, életminőséget rontó tünetek is enyhébbek lehetnek, vagy meg sem jelennek.

Szinte eltörpül az előnyök mellett a termék viszonylag rövid eltarthatósága, ám ez is hónapokban mérhető; akár háromnegyed évig is eláll ez a típusú kutyatáp.

Mielőtt az előnyöket és a hátrányokat átolvasva megijednél és kihajítanád az összes otthon fellelhető normál tápot, hadd nyugtassunk meg! Egy egészséges kutyának semmi baja nem lesz egy teljes értékű normál eledeltől, ám ha egy kis extrát szeretnél csempészni kedvenced étrendjébe, adj egy esélyt a hideg préseléssel készült termékeknek!

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés hidegen sajtolt kutyatáp kutyaeledel kutyatáp nyers etetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink