hirdetés

Mégsem mérgező az avokádó az ebekre nézve? A kutatók szerint kiváló rostforrás, amit kutyatápokhoz kéne adni

László Enikő

2022. április 16 - Képek: Getty Images Hungary

Köszönhetően az avokádó szuperfood-sztárrá emelkedésének, ma több avokádóból származó termék található az ellátási láncban, mint valaha. Egy nemrégiben publikált tanulmányban a kutatók megvizsgálták az avokádóliszt rostforrásként való felhasználását száraz kutyaeledelben.

hirdetés

Amikor először ismerték fel az avokádót, mint egy tápanyagban gazdag szuperfoodot, a kereslet az egekbe szökött. Manapság a fogyasztók megveszik és megeszik a friss gyümölcsöt, előre csomagolt guacamolét vásárolnak, avokádóolajjal főznek és még sorolhatnánk. Egy friss tanulmányban az Illinoisi Egyetem kutatói megvizsgálták az avokádóliszt – az őrölt, szárított és zsírtalanított pépet, azaz a húsát, a magvakat és az avokádóolaj feldolgozása után visszamaradt héjat – rostforrásként való felhasználását száraz kutyaeledelben.

Az avokádó nem mérgező a kutyák számára?

Az avokádóról azonban ismeretes, hogy a gyümölcs levelében, magjában és héjában lévő perszin mérgező a háziállatok számára. A projektet vezető Maria Cattai de Godoy azonban azt mondja, hogy az avokádó toxicitására vonatkozó állítások túlzóak. Ami az avokádólisztet illeti, Godoy nem talált kimutatható mennyiségű perszint a termékben. A szakértők úgy vélik, az avokádóliszt ízletes a kutyák számára, és emellett nagyszerű rostforrás is.

„Brazíliai lévén, az avokádó a kertünkben nő. Leesik a földre, és ha a kutyák megragadják, megeszik. Csakúgy, mint a mangóval, banánnal vagy bármely más, hazánkban őshonos gyümölccsel. Soha nem hallottam arról, hogy egy kutya meghalt volna egy avokádó megevésétől, ezért nagyon kíváncsi voltam, miért tartják más országokban mérgezőnek” – mondja Cattai de Godoy, az Illinoisi Egyetem Állattudományi Tanszékének docense.

Az avokádót gyakran a mérgező ételek közé sorolják.

„Ha megnézzük az avokádó toxicitásának szakirodalmát, csak néhány esettanulmány létezik. A beszámolók szerint a kutyák a toxicitás jeleit mutatták, de az esetleírások nem tudták bizonyítani, hogy az avokádó okozta ezeket a tüneteket.”

Amikor megvizsgálta, Cattai de Godoy nem talált közvetlen bizonyítékot a perszin toxicitás okára és következményeire kutyáknál. Kevés tanulmány részletezte, hogy az avokádó növényekben és gyümölcsökben hol van a legtöbb perzin koncentrálva, és egyetlen tanulmány sem vizsgálta, hogy megtalálható-e az avokádólisztben.

Ideje volt választ kapni

Cattai de Godoy összeállt David Sarlah-val, az Illinois Egyetem Kémiai Tanszékének docensével. Közelebbről megvizsgálták a perszin kémiai szerkezetét, és rájöttek, miért nem találják meg a szárított, feldolgozott lisztben.

„A perszin szerkezetileg hasonlít egy többszörösen telítetlen zsírsavhoz, ami azt jelenti, hogy sok kettős kötése van. „Ezek nem túl stabilak, a hő és a fény tönkreteheti őket. A feldolgozás nagy valószínűséggel lebontja a perszint.” – mondta Cattai de Godoy.

„Valójában a koncentráció olyan kicsi volt az avokádólisztben, hogy kívül esett a standard görbe lineáris tartományán, vagyis a kimutatási szint alatt volt. Megfigyeltük azonban kimutatható mennyiségű perszint a nyers gyümölcsben, beleértve a héját, a magját és a húsát.”

Miután megállapították, hogy a perszin nem mutatható ki az avokádólisztben, a kutatók táplálékuk három rostforrásának egyikeként etették vele beagle-ket: az avokádólisztet vagy az ipari szabványoknak megfelelő répapépet vagy cellulózt. Gondosan figyelték az állatokat a toxicitásra vagy szorongásra utaló jelekre, de a kéthetes etetési kísérletek során egyiket sem találták.

Nagyszerű rostforrás

Rostforrásként az avokádóliszt közvetlenül a cellulóz és a répapép közé esett, a kutatók által vizsgált mutatók függvényében.

„A magas rosttartalmú étrend nem mindig ízletes a háziállatok számára, de most nem ezt láttuk. A kutyák elegendő táplálékot fogyasztottak ahhoz, hogy kielégítsék vagy meghaladják az energiaigényüket. Az avokádóliszt magas bevitele (körülbelül 19%) elfogadható volt számukra” – mondta Cattai de Godoy.

A kutatók megjegyzik, hogy csak egy avokádóliszt-forrást teszteltek. A perszin szintje az avokádófajták között eltérő, és a feldolgozási gyakorlatokat nem szabványosították az iparágban, ezért fontos lesz minden avokádóliszt-forrásban megvizsgálni a perszint. Cattai de Godoy azonban úgy gondolja, hogy ez az első tanulmány megmutatja az avokádólisztben rejlő lehetőségeket a kutyák számára.

„Úgy gondolom, hogy van még tennivaló annak érdekében, hogy elmondhassuk, nem kell aggódni az avokádó esetében, különösen, ha friss gyümölcsöt adunk. De tanulmányunk szerint az avokádóliszt biztonságos megoldás, és hatékonyan használható rostforrásként a kutyaeledelekben.” – mondta a kutató.

avokádó avokádóliszt kutatás kutyaeledel kutyatáp mérgező ételek rost rost kutyáknak tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink