hirdetés

A kutya és a vegán étrend: valóban jót tesz ez neki?

Bodri Melissza

2022. január 3

Napjainkban egyre többen térnek át vegán étrendre, amely azt jelenti, hogy tisztán növényi alapú táplálkozást folytatnak. Vajon lehet-e ilyen módon tartani a kutyát?

hirdetés

A vegán életmódot követők nem fogyasztanak húst, sajtot, tojást, mézet és tejtermékeket sem. Tehát semmi olyasmit, ami állati eredetű. Ez azt jelenti, hogy a vegán étrenden tartott ebek sem esznek állati származékokat. Ám felvetődik a kérdés: hogyan lehet vegán a kutya, amely ragadozó lévén főképp húst fogyaszt? A dolog kivitelezése korántsem lehetetlen, ám nem árt pár dolgot észben tartani.

Sokféle nézőpont

A vélemények igencsak megoszlanak a kérdést illetően. Jellemzően akik maguk is vegánként élnek, és a kedvencüket is biztonsággal így tartják, nem találnak problémát a dologban. Viszont azok, akik el sem tudják képzelni az életüket állati eredetű táplálék nélkül, lehetetlennek tartják, hogy a kutyájuk sohase fogyasszon húst. Ahány gazdi, annyi szokás, a közös szempont azonban mindig ugyanaz kéne, hogy legyen: az állatot a körülményekhez mérten a legjobban tartani és ellátni. Figyelembe venni az ő saját igényeit.

Fontos a körültekintés

Ha azt tervezed, hogy vegán életmódra váltasz, és a kedvenced is ehhez szeretnéd hozzászoktatni, érdemes előtte konzultálni egy táplálkozási szakértővel, állatorvossal. Fontos, hogy a megfelelő információk birtokában helyesen tápláld az ebet, és megteremtsd a szükséges feltételeket, különben komoly egészségügyi problémák is felléphetnek. Kiemelkedő szempontot jelent az állat fajtája, életkora, addigi életvitele. Például lehet, hogy egy idős kutya kevésbé fogja tolerálni a növényi alapú életmódváltást, vagy kedvenced érzékeny bizonyos összetevőkre.

Vegán kutya

Egyes szakértők úgy tartják, hogy az eb folytathat vegán étrendet, ha az megfelelően van összeállítva. Az állat képes megemészteni gyümölcsöket és zöldségeket is. Ez utóbbiak nem csupán vitaminokban gazdagok, hanem kiváló ásványianyag- és antioxidáns források, ráadásul egyes zöldségek (például bab, csicseriborsó) kiemelkedő mennyiségű fehérjét is tartalmaznak. Ugyanakkor léteznek növények, melyekkel nem árt vigyázni, például a dió, a hagyma, a szőlő. Az alábbi gyümölcsök és zöldségek (a lista nem teljes) viszont biztonsággal adhatók a négylábúnak:

 • zöldbab
 • lencse
 • csicseriborsó
 • szójabab
 • brokkoli
 • borsó
 • sárgarépa
 • édesburgonya
 • kelkáposzta
 • spenót
 • alma
 • áfonya
 • banán
 • eper

Nehézségek

Nem árt tudni, hogy a növényekből származó cellulóz nehezen emészthető a kutya számára, és megváltoztathatja a gyomor pH-értékét. Emellett a gyümölcsök és zöldségek önmagukban nem biztos, hogy tartalmazzák a megfelelő mennyiségben azokat a tápanyagokat, amelyek napi szinten nélkülözhetetlenek lehetnek az állat szervezete számára. Ezért ezek pótlásáról a vegán étrend esetén gondoskodni kell. A hússzármazékokat nem tartalmazó kutyaeledeleknél tehát kiemelten fontos szempont, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmazzanak, amely kielégíti az állat táplálkozási igényeit. Az is nehézséget jelenthet, ha a négylábú nehezen vagy egyáltalán nem akar átállni az újfajta étrendre. Érdemes átgondolni, hogy téli időszakban milyen zöldséget, gyümölcsöt fogyasszon az eb, hiszen ilyenkor megnő az importtermékek száma, és nem mindegyik terem egészséges körülmények között.

Ugyanakkor a hús esetében is célszerű megnézni, hogy honnan is származik az adott termék. Ugyanis egyes haszonállatokat a tömegnövelés és az élettartam meghosszabbítása érdekében antibiotikummal kezelnek, és nem kapnak minőségi takarmányt. Ráadásul a tartási körülményeik sem megfelelőek sok esetben, emellett egyes vágóállatoknak – mint például a szarvasmarha – hatalmas az ökológiai lábnyomuk. A halfogyasztás sem lehet feltétlenül egészséges. Ugyanis nem csupán a tengerek, óceánok, hanem hazai vizeink is tartalmaznak mikroműanyagokat, melyek bekerülhetnek a vízi élőlények szervezetébe, így az asztalunkra is – s akkor még nem beszéltünk a higanyról.

A vegán kutya tovább él?

A vegán életmódnak vannak hátrányai, de előnyei is. Például megállapították, hogy egyes kutyáknak javult az egészségügyi állapota azután, hogy növényi étrendre tértek át. Az állati származékoktól mentes étrenden élő ebek egyes források szerint akár tovább élhetnek és idős korukra is aktívabbak maradhatnak. Ugyanakkor az étrend változtatásával mindig körültekintőnek kell lenni, és semmit sem szabad erőltetni, hiszen az nem válik a kutya javára. Ne dönts, amíg nem konzultáltál állatorvosotokkal, esetleg kutyákra szakosodott étrendszakértővel!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya húsmentes etetése kutya táplálkozása kutya vegán etetése vegán életmód vegán étrend vegán kutya vegetáriánus kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink