hirdetés

Higanymérgezés kutyáknál: ha szeret mindenfélét megrágni és halat enni, veszélyben lehet!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 25

Bár manapság e kémiai elem toxikus hatásaival ritkán találkoznak a kutyák és az emberek, sajnos még mindig fennáll a balesetek veszélye.

hirdetés

A higany, régies magyar nevén kéneső elemi formában vagy vegyületei alakjában bizonyos mennyiségben a vizekben, a levegőben és a földben is jelen van. Ez természetes jelenség, nem emberi közreműködés útján alakult így. A súlyos szennyezettség azonban sajnos már a mi számlánkra írható.

Higanycseppek

Ez az elem számos úton-módon kerülhet közel kutyádhoz, ám a mérgezés tüneteit tekintve nem mindegy, hogyan és milyen mennyiségben jut a szervezetébe. Az ebek általában az alábbi módokon lehetnek érintettek:

A tenger gyümölcseinek fogyasztása

A természetes vizekbe kerülő metilhigany az ott élő, vagy onnan táplálkozó élőlényekben koncentrálódik. A higany sem az ember, sem a kutya szervezetének működéséhez nem szükséges, így még a legkisebb mennyiség is teljesen fölösleges, egy bizonyos határérték felett pedig toxikussá válik.

A keringési rendszerben hosszú ideig van jelen, mivel a vörösvértestekben raktározódik. Így kerül a szervezet zsírszöveteibe, köztük az agyba is, ahol felhalmozódva súlyos károsodást okoz.

A higany hőkezeléssel nem semlegesíthető. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a halfogyasztás egyáltalán nem tesz jót kutyádnak, de érdemes okosan választani, és higanyterhelés szempontjából alacsony kockázatú fajtákat adni neki. Ilyenek például az alábbiak:

 • csendes-óceáni és alaszkai vadlazac
 • kagyló
 • garnélarák
 • osztriga
 • hering
 • szardella
 • konzerv tonhal
 • csendes-óceáni tőkehal
 • csendes-óceáni foltos tőkehal
 • atlanti-óceáni vadlazac
 • friss/fagyasztott csendes-óceáni tonhal

Higanytartalmú kemikáliák, gyógyszerek

Sajnos egyes fertőtlenítő, permetező és rovarirtó szerekben, faimpregnálókban, gyógyszerekben, valamint festékekben a gyártók higany elhagyására való törekvéseinek ellenére még mindig összetevőként szerepel ez az anyag. Ha a kíváncsi kutya véletlenül belenyal ezekbe, a velük szennyezett vízbe, vagy belélegzi a felszálló higanygőzt, rövid idő alatt kialakulhat a mérgezés. Amennyiben véletlenül olyan területre téved, ahol higanytartalmú hulladékot égetnek, szintén egészségkárosodás léphet fel nála.

Hosszadalmas szakmai viták kísérték a tiomerzál nevű, tartósító hatású higanyvegyület vakcinákban való felhasználásának gyakorlatát. Bár a klinikai vizsgálatok nem mutattak ki megnövekedett higanyterhelést a tesztállatok szőrszálaiban, egyes gazdik még a megnyugtató eredmény ellenére is ódzkodnak ettől a vegyülettől.

Törött hőmérő, elrágott gombelem

A gombelemek, a fénycsövek, a tradicionális lázmérők, illetve a villogó talpú gyerekcipők is veszélyesek lehetnek kedvencedre nézve.

Nem feltétlenül kell elrágnia ezeket a tárgyakat az ebnek ahhoz, hogy a káros hatások érvényesüljenek. A törött hőmérőből a földre folyt higany erősen illékony, tehát elsősorban nem az emésztőrendszerből szívódik fel, hanem a légutakon át.

Ha megtörtént a baj, és a kiömlött higanyt feltakarítottad, a levegőben még szellőztetés esetén is hosszabb ideig ott marad a higanygőz, ezért ilyenkor mindig érdemes az orvos tanácsát kikérni az érintett emberek és kutyák esetében is.

Tünetek

A higannyal való érintkezés akut és krónikus mérgezést is okozhat az egységnyi idő alatt a szervezetbe kerülő vegyi anyag mennyiségétől függően. Ez a kémiai elem hirtelen nagy adagban a keringésbe kerülve heveny tüneteket okoz, míg a fokozatosan kumulálódó higany által előidézett panaszok csak idővel mutatkoznak meg.

A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, az abnormális viselkedés, a tárgyak kényszeres rágcsálása. Ide sorolhatjuk még az idegességet, a látászavarokat, rángógörcsöket, a vesebántalmakat (vizelési nehézség és helyi duzzanat formájában mutatkozhatnak meg). A koordinációs zavarok, a remegés, a vérhányás, a véres hasmenés, súlyos esetben kóma vagy halál is higanymérgezésre utalhat. Ha gyanakszol, mindenképpen fordulj állatorvoshoz!

(Képek: Getty Images Hungary)

higanymérgezés kutya kutya mérgezése kutya mérgezési tünetek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink