hirdetés

Mire utal a véres széklet a kutyáknál? Ezek a problémák állhatnak a háttérben

László Enikő

2020. október 14

A kutyák végtermékéből sok mindent megtudhatunk egészségügyi állapotukról. A véres széklet aggodalomra adhat okot. Milyen probléma állhat a háttérben?

hirdetés

A legtöbb gazda nagyon megijed, ha kedvence székletében vért talál. Nem véletlenül, ugyanis ez komoly egészségügyi problémákra utalhat. Okozhatja vírusos megbetegedés, bélgyulladás, baktériumok vagy az állat szervezetében lévő idegen testek is. Érdemes figyelmet fordítani kutyád székletének minőségére, mert sok mindenre fény derülhet belőle. Ha vért látsz benne, minél hamarabb keresd fel vele állatorvosodat.

A séták során mindig ellenőrizd kutyád székletét.

Parvovírus

A parvovírus gyakran halálos kimenetelű, vírusos megbetegedés. Legtöbbször a kölyökkutyákat érinti. Szerencsére van ellene oltás, ami nagyban visszaszorította a megbetegedést. Ha kedvenced még nagyon fiatal, és nem kapta meg a szükséges injekciót, ne vidd utcára, parkokba, mert könnyen elkaphatja szinte bárhol. A fertőzés tünetei a bágyadtság, letargia, hányás, véres hasmenés és az étvágytalanság.

Coronavírusos bélgyulladás

A coronavírusos bélgyulladást igen nehéz elkülöníteni a parvovírustól, mivel tünetei nagyon hasonlók. Gyakran jelentkezik a fertőzött ebeknél kiszáradás, hányás, véres hasmenés és letargia. A betegség Magyarországon csak néhány éve van jelen és szintén a kölyökkutyákat érinti a leggyakrabban. A beteg eb nagy mennyiségű, híg és sok esetben véres székletet ürít. A három hónaposnál idősebb kedvencek kaphatnak ellene védőoltást.

Rotavírus

Szintén a kölyökkutyáknál fordul elő, de nem olyan gyakran, mint a fenti két betegség. A rotavírus azonban átterjedhet emberre is, főképp csecsemőkre, ezért célszerű vigyázni vele. Leggyakoribb tünete a hasmenés. Jó hír azonban, hogy az esetek döntő többségében csak 12 hetesnél fiatalabb ebeknél fordul elő. Ilyen korban pedig – hacsak nem vagy tenyésztő – valószínű, hogy nincs a tulajdonodban kiskutya.

Campylobacter jejuni okozta fertőzés

A baktérium által okozott bélfertőzés leginkább olyan kölyköknél fordul elő, akiknek paraziták vannak szervezetükben és immunrendszerük gyenge. Híg, nyálkás és olykor véres hasmenést okoz, ami hányással és hőemelkedéssel párosul.

Campylobacter jejuni baktérium.

Clostridium-fajok okozta fertőzés

Egyes fajai a bélflóra lakói, de túlzott elszaporodásuk bélgyulladáshoz vezethet. Ezt jellemzően túlzott stressz vagy gyakran váltakozó eledel okozhatja. Ezért is fontos, hogy ne cserélgesd gyakran a tápokat. A kutyák nem olyanok, mint az emberek, nem jellemző, hogy ráunnának arra, ami már bevált. Fontos, hogy kedvenced jó minőségű és a szükséges tápanyagokban gazdag étrenden éljen, és ha neki is ízlik, ne változtass rajta. A fertőzés jellemző tünete a nyálkás, véres hasmenés.

Szalmonella

Egészséges kutyáknál ritkán fordul elő a szalmonella fajok által okozott megbetegedés. Ez az emberre is veszélyt jelenthet, ezért kiemelten fontos a megelőzés. Ne engedd kedvencednek, hogy más állat székletét, vizét, ismeretlen eledelt fogyasszon. A nem megfelelően kezelt étel gyakori kiváltó ok. Ezért nyers húst, tojást csak megbízható forrásból szerezz be, ha azzal eteted kutyádat. A felbontott konzervet mindig tedd hűtőbe, ezzel is megelőzve a bajt. A szalmonella baktériumok által kiváltott fertőzés tünete a véres hasmenés, hányás, étvágytalanság, letargia, láz, kiszáradás.

Epilepszia, szorongás

Igen ritka, de az epilepszia egyik jele is lehet a véres széklet. Sőt, akár egyetlen tünetként is megjelenhet, ezért sokan nem gondolják, hogy ez okozza a problémát. A szorongó kutyáknál is előfordulhat, hogy végtermékük véres.

Túlzott erőlködés, székrekedés

Ha kutyádnak székrekedése van, nem, vagy csak nagy erőlködések árán tud üríteni. A próbálkozások miatt lehet vér a székleten. Fontos, hogy ilyenkor nem maga a végtermék véres, hanem csak annak felszínén található meg. Ebben az esetben fontos, hogy magas rosttartalmú ételekkel etesd kutyádat, ami fellazítja a székletét.

Idegen test a bélben

A bélfalat felsértheti egy idegen test, ezáltal a széklet véres lesz. Gyakori eset, hogy ez a valami néhány csontdarab. Emiatt fontos, hogy ne adj túl sok csontot kedvencednek, mert nem tudja megemészteni, az ürítés pedig nehézkes és fájdalmas is lehet számára. Akár el is veheted tőle, miután eleget rágta, kijátszotta magát. Így biztosan nem kerül olyasmi a gyomrába, ami nem oda való. Apró, főként éles tárgyakat pedig ne hagyj olyan helyen, amihez könnyen hozzáfér, mert ezek is kiválthatják a problémát.

Fekete széklet

Ha kutyád hasmenése fekete színű, az az alvadt vér jelenlétére utal. Ez előfordulhat idegen test ürítésekor vagy túlságosan gyors habzsolás után. Emellett súlyosabb betegség jele is lehet, ezért ebben az esetben is keresd fel állatorvosodat kedvenceddel.

Kezelés

Elsősorban a legfontosabb, hogy szakemberhez fordulj, ha kutyád széklete véres, hiszen a hasmenéstől hamar kiszáradhat. Ha úgy ítéled meg, hogy kedvenced közérzete jó, van étvágya és már nem ürít véreset, otthon is segíthetsz neki. Krónikus hasmenés során adhatsz az ebnek kevés főtt krumplit vagy némi kefírt, joghurtot, ami helyre teszi bélflóráját.

Véres hasmenés esetén keresd fel állatorvosodat.

Sok mindentől függhet, miért véres a kutya széklete. Éppen ezért nem érdemes várni, hogy magától elmúljon, mert komoly problémákra utalhat. Szinte minden hasmenéssel járó betegség okozhat véres végterméket, ezért bízd állatorvosodra a diagnózist.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei fertőzés hasmenés kutya betegségei parvovírus véres széklet vírus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink