hirdetés

Kutyaeledel házilag: miért veszélyes, ha te főzöl a kedvencednek?

László Enikő

2020. július 19

Sokan szeretnek a különböző kutyatápok helyett inkább maguk főzni kutyájuknak. A fő indokuk, hogy így legalább tudják, mit eszik valójában kedvencük. De vajon tényleg jót tesznek ezzel?

hirdetés

Minden gazdi a legjobbat szeretné négylábú társának. A legpuhább fekhelyet, a legizgalmasabb játékokat, és persze a legfinomabb ételekkel kényeztetné. A prémium kutyatápokat úgy állítják elő, hogy ügyelve az állat szükségleteire tartalmaznak minden tápanyagot, ami fontos lehet számára. Ha mégsem bízunk meg ezekben, akkor főzhetünk is kedvencünkre. Ez azonban alapos körültekintést igényel. Az interneten elérhető receptek többsége nem megfelelő. Csak a szakemberek által javasolt étrendet kövessük, ezért érdemes megkérdezni állatorvosunkat vagy kutyadietetikust.

A szakértővel való konzultálás nagyon fontos.

A legnagyobb gond a házi készítésű eledellel az, hogy nem tudja a gazda, miből, mennyire van szüksége kedvencének. Ezáltal egyoldalú táplálkozás alakulhat ki, ami akár komoly betegségekhez vezethet. Ha magunk főzünk kedvencünkre, és gyakran előfordul, hogy ürüléket eszik, az valószínűleg ezért történik, kutyánk nem jut hozzá a megfelelő enzimekhez, és így próbálja pótolni.

Miért főznek mégis a gazdik?

A legtöbben azért főznek külön kutyájuknak, mert nem bíznak meg a tápok megfelelő minőségében. Sokféle tévhit kering arról, hogy ezek akár árthatnak is kedvencüknek. Erre azonban semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Néhányan arra hivatkoznak, hogy nagyanyáink idejében nem volt kutyatáp, a négylábúak mégis vígan, sokáig éltek a konyhai maradékon. Hozzá kell tennünk, hogy akkoriban az emberek nem olyan étrendet követtek, mint ma. Nem volt ennyiféle tartósítószerben ázó, egészségtelen, cukros termék a polcokon. A fűszeres ételek, szilánkos csontok pedig kifejezetten veszélyesek a kutyák számára. Mondhatjuk, hogy mi sem eszünk minden esetben kizárólag egészséges ételeket, mégis jól vagyunk. Mi azonban, ha érezzük, hogy valami nem jó nekünk, hamar változtathatunk rajta. Kedvencünk viszont nem tudja ezt jelezni. Ezért kell mindig a lehető legjobb minőségű táplálást biztosítani számára.

Kutyánk sok olyan ételt nem fogyaszthat, amit mi igen.

A főzés mellett szóló érv, ha az állat allergiás valamire, és így próbáljuk elkerülni, hogy olyan étel kerüljön elé, amit nem ehet. A válogatós eb számára is jó megoldásnak tűnhet, ha inkább külön megfőzzük neki a kedvencét. Manapság azonban annyiféle táp elérhető, hogy szinte lehetetlen, hogy kutyánk semmit se legyen hajlandó megenni. Allergiás kedvencek számára is rengeteg terméket találunk a boltokban.

Ha főzni szeretnénk

A megfelelő hozzávalók elengedhetetlenek. Számos olyan étel létezik, ami az ember számra fogyasztható, ám a kutyáknak mérgező vagy egészségtelen. Különösen veszélyes lehet a hagyma, a nyers krumpli, az erős fűszerek, a xilit és a csokoládé. Ezért is fontos, hogy előre tájékozódjunk arról, mit szabad a tányérjukba tenni.
Mindenképpen kérjük ki szakértő véleményét, és azt a receptet kövessük, amit ő ajánl. A legjobb, ha kutyadietetikust kérdezünk, mert az állatorvos sem tudhatja minden esetben a pontos arányokat, összetevőket.

Tehát akkor összegezve azért nem ajánlott a kutyaeledel otthoni előállítása, mert egyoldalú étrendhez vezethet, a csontszilánkok székrekedést, bélsérülést okozhatnak, vagy egészségtelen, ártalmas összetevők kerülhetnek az eb szervezetébe.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés házi koszt kutyaeledel házilag kutyatáp táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!