hirdetés

6 jel, hogy ideje lecserélned kedvenced tápját

Szénási Szimonetta

2024. május 6 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Tévhit, hogy a kutyának nincs kifinomult ízérzékelése, így mindegy neki, mit eszik, ahogy az is, hogy ha egy táp bevált, akkor örökre annál kell maradni. Időnként komoly egészségügyi okok teszik indokolttá a váltást.

hirdetés

Bár ugató társaink között szerencsére ritkább a válogatós, mint például a macskáknál, ám ettől függetlenül megesik, hogy az eb finnyás. Így a gazdi örül, ha megtalálja a kedvence fogára való eledelt, sőt, talán még fel is tankol belőle, hogy egészen biztosan legyen mindig otthon. Más esetben a kutyatartók az összetétel miatt ragaszkodnak az adott termékhez. Mind a kettő igen nyomós érv, de van, amikor a tökéletes étek sem az többé. Többnyire egészségügyi oka van annak, ha az orvos azt javasolja, cseréld le a kutya tápját, ahogy ezt dr. Jessica Vogelsang részletezi a PetMD állategészségügyi oldal számára. Nézzük, melyek lehetnek ezek az indokok!

Néha valamilyen probléma indokolja a cserét

1.) Fakó, hulló szőrzet

Kedvenced bundája árulkodó; ha úgy látod, elvesztette fényét, megritkult, a normális vedlésen kívül is hullik, és tapintásra is szárazabb, durva, akkor az állatorvossal egyeztetve ajánlott lehet lecserélned a kutya tápját. Az esszenciális zsírsavak felelnek többek között azért, hogy az állat bőre, így a szőre is egészséges maradjon. Emiatt érdemes olyan eledelt választani, amely ómega-3, illetve ómega-6 zsírsavakat is tartalmaz.

2.) Letargia, gyengeség

Ha kedvenced nemrégiben stresszes eseményen, betegségen vagy műtéten esett át, érthető módon kissé kimerült lehet. A magas antioxidáns-tartalmú tápok segíthetnek az immunválasz fokozásában, így felgyorsítva az állat felépülését. Azonban ha kutyád hirtelen, minden ok nélkül vált levertté, erőtlenné, bágyadttá, az mindenképp aggodalomra ad okot. Ezek lehetnek valamilyen betegség, de akár mérgezés tünetei is, így mihamarabb vidd orvoshoz az ebet!

A levertség aggodalomra ad okot / Fotó: Az Én Kutyám

3.) Öregedés

Az idő előrehaladtával társad energia- és tápanyagigénye is változik. Ahogy egy kölyöknek más összetételű ételt kell adnod, mint egy felnőtt ebnek, úgy az időskorba lépő kutya tápját is le kell cserélned. Kaphatók kifejezetten szenioreledelek, amik általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, és gyakran ízületvédő, illetve emésztést serkentő összetevőket (köztük sok rostot) tartalmaznak. A „minden életszakaszban” adható tápok többnyire zsírban és energiában túlságosan gazdagok egy szépkorú kedvenc számára, ami akár egészségügyi problémákhoz – elhízás, vesebajok, ízületi panaszok stb. – is vezethetnek, így ezek adását nem javasolja az állatorvos.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

4.) Túlsúly

Maradva az imént említett elhízásnál: ha azt látod, hogy kutyád súlya elkezdett gyarapodni, vagy már egy ideje túlsúllyal küzd, akkor mindenképpen szükséges az etetési rutin megváltoztatása. Kaphatók kifejezetten kalóriában szegény, rostban gazdag tápok, ám mielőtt diétára fognád a kutyát, mindenképp keresd fel az állatorvosotokat! Egyrészt így kiderül, nem valamilyen egészségügyi probléma áll-e a hízás hátterében (ez lehet cukorbetegség vagy hormonális zavar), illetve abban is tanácsot kapsz majd, milyen tápot, és abból mennyit adj az ebnek.

A mozgásmennyiség növelése is indokolt lehet, ám ahogy minden változást, ezt is fokozatosan szabad csak bevezetni az állat életébe! Ha hirtelen emeled meg a séta idejét vagy intenzitását, azzal túl nagy terhelésnek teszed ki a kutyát.

A megfelelő étrend és az elegendő mozgás nélkülözhetetlenek kutyád egészségéhez / Fotó: Az Én Kutyám

5.) Gyomor- és bélrendszeri zavarok

A krónikus puffadás, a laza széklet és a folyton korgó-kluttyogó has ételintoleranciára, allergiára, de rossz minőségű étrendre is utalhat. Ismét el kell mennetek a rendelőbe, hogy az orvos megmondja, pontosan mi okozza a panaszokat, majd ezt követően lehet beszélni arról, milyen táppal segítheted helyreállni kedvenced emésztését.

Minden panasszal orvoshoz kel fordulni!

6.) Állandó vakarózás

Ahogy a hasi panaszok, úgy a folytonos vakarózás is utalhat allergiára. Emiatt – az allergéntől függetlenül – az orvosok gyakran javasolják az áttérést valamely allergénszegény tápra.

Mint többször is hangsúlyoztuk, valamennyi jelzés, illetve aggodalomra okot adó tünet esetén elengedhetetlen, hogy lássa orvos a kutyát. Hidd el, nem éri meg kísérletezni a különféle eledelekkel; lehet, hogy csak rontasz vele a helyzeten, ahogy annak is megvan az esélye, hogy semmi eredményre nem vezet a csere. Inkább essen át kedvenced egy viziten, hogy utána már a legnagyobb valószínűség szerint a tökéletes táp nevének birtokában, célirányosan mehess a boltba. Megspórolva ezzel egy csomó pénzt, valamint fejfájást.

Amennyiben pedig kutyád makkegészséges, de valamiért mégsem csúszik neki az étel, olvad el ezt a cikkünket arról, mi állhat a válogatás és az étel elutasításának hátterében.

cukorbetegség eledel elhízás etetés etetési rutin hormonális probléma idős kutya kutyatáp túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!