hirdetés

Aggódsz kedvencedért? Ezek a jelei, ha stressztől szenved

Szénási Szimonetta

2023. december 10 - Képek: Getty Images Hungary

A stressz a háziállatokat sem kíméli, és az esetükben is ugyanolyan káros, mint az embereknél. Elmondjuk, mik a jelei, és azt is, miként segíthetsz kedvenceden.

hirdetés

Ha egy kutya stresszes – azaz feszült, nyugtalan valami miatt –, annak számos jele van. Ha tisztában vagy ezekkel, még időben ismerheted fel a problémát, és hamarabb tudsz enyhíteni az állatra nehezedő nyomáson. Vegyük sorra, milyen viselkedésformák és változások lehetnek jelzésértékűek a számodra!

1.) Járkálás, reszketés

A szokatlan, illetve váratlan mozgásformák mind feszültségre utalhatnak. Ha kedvenced valamilyen élethelyzetben elkezd egész testében reszketni, vagy fel-alá rója a köröket, például az állatorvos várótermében, akkor valószínűleg nyugtalan.

2.) Nyüszítés, ugatás

Mint tudod, az ugatás számos dolgot jelenthet, amelyek közé tartozik a feszültség, illetve a félelem kifejezése. Használhatják a hangjukat figyelemfelhívásra, valamint önnyugtatás gyanánt is.

3.) Ásítozás, nyalogatás

Ha kutyád feltűnően sokat, már-már kényszeresen ásít, vagy állandóan nyalogatja magát, akkor jó eséllyel kellemetlen számára valami.

4.) Kitágult pupilla, szapora pislogás

Érdemes megfigyelned kedvenced tekintetét. Túl tágak a pupillái, esetleg még gyorsan pislog is hozzá? A stresszes kutya egyik ismérve a túl tágra nyitott szem is.

5.) Beszédes fülek

A hátracsapott, fejhez simuló fülek szintén nyugtalanságról, feszültségről árulkodnak.

6.) Megváltozott testhelyzet

A súlypont hátsó lábakra helyezése, a túl merev, feszes testtartás, valamint a lábak közé csapott farok szintén jellemzőek a stresszhelyzetekre.

7.) Szőrvesztés

Az intenzív vedlés hátterében is állhat a stressz. Így ha úgy látod, kedvenced a normálisnál több szőrt veszített, vagy a folyamat nem marad abba a megszokott vedlési időszak végén, mindenképp beszélj róla az állatorvossal!

8.) Lihegés, zihálás

Az izgalom szapora légzéshez, fújtató ziháláshoz vezethet. Főleg akkor gyanakodj feszültségre, ha kedvenced mindenféle fizikai aktivitás nélkül is elkezd hangosan lélegezni.

9.) Elkerülő magatartás

A feszült, stresszes kutya gyakran kerüli a zavaró dolgot, illetve megpróbál kihátrálni a számára kellemetlen szituációból. Például ha más ebek váltanak ki belőle nyugtalanságot, akkor gyakran tapasztalhatod séta közben, hogy lehajtja a fejét, és megpróbál másfele menni, de legalább elfordulni, ha felbukkan egy idegen négylábú.

Ehhez olyan elterelő tevékenységek is tartozhatnak, mint a már említett nyalakodás, de az is, ha elkezd körözni egy fa körül, vagy nekiáll ásni, esetleg elbújik egy autó mögé. Mintegy pótcselekvés gyanánt.

10.) Rombolás

A destruktív magatartás is gyakori a stresszes ebeknél. Ez a szeparációs szorongás tipikus tünete is, amelyről részletesen ebben a cikkünkben írtunk ITT.

Mit tehetsz gazdaként, ha stresszes a kutya?

Először is nagyon fontos, hogy felismerd a jeleket, majd kiderítsd, mitől válik feszültté kedvenced. Mivel a stressz számos betegség indikátora, így semmiképpen sem szabad félvállról venned a problémát! (Meg kell különböztetni azt a helyzetet, amikor kutyád joggal válik feszültté egy veszélyes helyzetben, attól, amikor tartósan és indokolatlan mértékben szorong.)

Éles helyzetben a legjobb, ha elhatárolod kutyádat a stressz forrásától. Ám idővel fontos, hogy megpróbáld oldani a szorongását, és feloldani ezt az ellenérzést. Például a már említett kutyás szituációban. Ha úgy látod, egyedül nem boldogulsz, egyeztess az állatorvosotokkal vagy keress fel egy kutyaiskolát.

Sok esetben a mozgás-, illetve ingerszegény életmód van rossz hatással az ebre, így azzal is érdemes megpróbálkoznod, hogy többet viszed sétálni és többet játszol vele.

Ha szeretnél tippeket kapni, miként fáraszthatod le szellemileg kedvencedet a négy fal között, akkor ezt a cikket neked írtuk! Tudod, a mentális stimuláció ugyanolyan fontos, mint a fizikai.

félelem kutya stresszes kutyaiskola stressz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!