hirdetés

Innen tudhatod, ha zajérzékeny a kutyád

Kövess Péter

2024. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kutya számára zavaró a zaj, de előfordul, hogy ez olyan mértéket ölt, ami már komoly tünetekkel jár. Ilyenkor szükség lehet a gazdi beavatkozására.

hirdetés

A kutya hallása sokkal érzékenyebb, így a magas frekvenciájú zaj – amely az emberi fül számára nem is érzékelhető –, stresszt okozhat nála. Egy 13700 kutya bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a zajérzékenység az egyik leggyakoribb szorongást kiváltó tényező az állatoknál, ami csaknem harmadukat érinti.

A félelmet keltő zaj hatására a kutya gyakran elrejtőzik

A kutya számára zavaróbb a zaj

Zajérzékenységről akkor beszélhetünk, ha egy kutya fél vagy megriad a környezeti zajoktól. Dr. Stephanie Borns-Weil, a Tufts Egyetem munkatársa szerint ez nem összetévesztendő a zajfóbiával, ami más lapra tartozik.

Fontos kiemelni, hogy miközben az emberek a 20 ezer hertzes (Hz) frekvenciáig érzékelik a hangokat, addig a kutyák azokat is meghallják, amelyek a 47 ezer és 65 ezer közötti tartományba esnek. Hogy ennek mi lehet az oka, azt nem tudjuk biztosan. Lehetséges, hogy hallásuk úgy fejlődött ki, hogy képesek legyenek azonosítani a hangok forrását, ami különösen fontos lehet a vadászat során.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A zajérzékenység forrásai

Az UC Davis School of Veterinary Medicine kutatást végzett a zajérzékenység hatásairól. Ennek során úgy találták, hogy a kutyák nagyobb valószínűséggel reagálnak szorongással az olyan magas frekvenciájú, szaggatott hangokra, mint például a füstérzékelő figyelmeztető hangjelzése az alacsony frekvenciájú hanghatásokhoz képest, mint a mikrohullámú sütő zümmögése. Az eredményből az is kiderült, hogy

a gazdik gyakran alábecsülik a kutyák zajtól való félelmét.

Dr. Jill Goldman állatviselkedés-szakértő szerint a zajérzékenység mértéke kutyánként eltérő lehet. „A különböző korú vagy fajtájú kutyák különböző zajokra reagálhatnak. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a kutya egészségügyi állapota befolyásolhatja a hallási tartományát. Sokat számít a korábbi tapasztalat és expozíció is. Ha egy fiatal kutya bizonyos hanghatásoknak van kitéve, amelyek nem okoznak traumát, azokat könnyebben megszokja” – magyarázta a szakértő.

Nem szabad elfelejteni, hogy az emberi otthonokban a porszívóktól kezdve a fúrókon át a centrifugáló mosógépekig bezárólag rengeteg elektromos eszköz van, amelyeknek a kutyák nem szeretik a hangját.

Intő jelek

A kutya viselkedésében és testbeszédében bekövetkező változások megértése segíthet felismerni, hogy érzékeny-e egy adott zajra. „A kutya félelmének intenzitása határozza meg a reakciót. Ha a félelem enyhe, az állat megkeresheti gazdáját vagy egy biztonságos helyre (például az ágy alá) húzódhat, alacsonyabb testpozíciót vehet fel, behúzhatja a farkát és a fülét, ásítozhat vagy nyalogathatja a száját” – sorolta az intő jeleket dr. Stephanie Borns-Weil.

Nem ritka, hogy a kutya ugatással reagál

Ezzel szemben a súlyos félelem remegést, lihegést, nyáladzást és szapora szívverést válthat ki, és akár arra is sarkallhatja a kutyát, hogy megpróbáljon megszökni. Az AKC Canine Health Foundation arra figyelmeztet, hogy

minél gyakrabban van kitéve egy kutya ijesztő zajnak, annál intenzívebb lesz a fóbiás reakciója.

Továbbgyűrűzhet a hatása

Minden kutyánál fennáll a veszélye, hogy egy hangos és váratlan zajtól megriadjon. A legtöbb ugyanakkor képes úrrá lenni a félelmén, és nem kivetíteni azt más zajokra. Egyes kutyák viszont éppen az ellenkezőjét teszik, így más hangok is megijeszthetik őket.

Dr. Goldman felidézte, azután, hogy kedvence egy alkalommal megriadt a füstérzékelő sípolásától, miután a lasagne kifutott a sütőben, miden alkalommal ki akart menni a szabadba, amikor meghallotta, hogy bekapcsolja a készüléket.

A porszívózást a legtöbb kutya nem viseli jól

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a zajérzékenységben genetikai tényezők is közrejátszhatnak, amelyek már gyakran nagyon fiatal korban előjönnek. Sőt, a kutyák azokra a zajokra is félelemmel reagálhatnak, amelyekről megtapasztalták, hogy társaikból vagy gazdijukból hasonló reakciót váltanak ki.

A jelek azt mutatják, hogy összefüggés lehet a szocializáció hiánya és a zajérzékenység között is.

Így segíts zajérzékeny kutyádon

Amennyiben kedvenced félelmet érez bizonyos háztartási zajoktól, az negatív hatással lehet a biztonságérzetére, az egészségére és az életminőségére. Ezért fontos, hogy megértsd a viselkedését, majd megtedd a megfelelő lépéseket. A szakemberek a következőket javasolják:

  • Beszélj az állatorvossal. Ez azért is szükséges, hogy ki lehessen zárni az esetleges mögöttes egészségügyi tényezőket. Amikor ugyanis a kutya fájdalmat érez, olyan hangokra is érzékeny lehet, amelyek általában nem okoznak nála szorongást.
  • Csökkentsd a zajokat. Gyakran könnyebb eltávolítani a zajok forrását, mint megváltoztatni a félelem alapú viselkedést.
  • Foglalkozz vele. Ha nagyon elszánt vagy, megpróbálkozhatsz a viselkedésmódosítással, amely érzéketlenítést és ellenkondicionálást foglal magában, és segíthet az állatnak elfogadni a számára zavaró hangot. Ez azonban egy nagyon kényes folyamat, ami nem minden kutyánál működik.
  • Kezdd korán! Ha kölyökkorában finom csemegékkel kondicionálod kedvencedet, megtanulhatja, hogy a zajokat pozitív eredményekkel társítsa.
  • Biztosíts számára búvóhelyet. Ez lehet egy láda vagy a szekrény alja is, a lényeg, hogy legyen egy hely, ahová a kutya elvonulhat, és biztonságban érezheti magát.
  • Csökkentsd a szorongást. A zajjal járó stressz csillapítására alkalmas lehet a thundershirt is, az úgynevezett nyugimellény. Végső esetben pedig, ha semmi más nem segít, az állatorvos felírhat valamilyen nyugtató készítményt.

Ha bővebben is érdekel, mit tehetsz, hogy csökkentsd kedvenced szorongását, olvasd el ezt a cikkünket is.

félelem hangok kutya stressz szorongás viselkedés zaj zajérzékenység

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink