hirdetés

Miért nyáladzik túlzottan a kutyám? Ezek a betegségek állhatnak a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. március 5 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák nyáladzása egy bizonyos mértékig normális, ám azzal érdemes tisztában lenni, hogy egy szint felett akár komoly betegségekre is utalhat.

hirdetés

Számos dolog okozhatja kutyád túlzott nyáladzását. Míg ennek bizonyos fajtáknál vagy élethelyzetekben természetes okai is vannak, addig előfordulhat, hogy komoly egészségügyi probléma áll a háttérben.

Normális okok

Léteznek olyan típusú kutyák, akik fajtájukból adódóan több nyálat termelnek. Ilyenek lehetnek például a boxerek és a bulldogok. De a fajták sajátosságain kívül az étvágy is okozhat magasabb fokozatú nyáltermelést. Emellett előfordulhat, hogy a stressz, a szorongás, félelem is kivált ilyen jellegű tüneteket.

A fokozott nyáltermelés okai

Amennyiben viszont gyakorta jelentkeznek ezzel kapcsolatban problémák, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, ugyanis ez egyáltalán nem egészséges. A leggyakoribbak okok az alábbiak:

Fogfájás

A nyáladzás leggyakoribb oka a fogászati ​​betegség, ilyen többek között a fogínygyulladás, vagy a fogkő felhalmozódása. De emellett fogászati balesetek is okozhatnak ilyen jellegű panaszokat, például valami beszorul a kutya szájába vagy letörik, begyullad az egyik foga, kisebesedik a szája.

Rosszullét

A nyáladzás leggyakoribb oka az émelygés. Ha kutyád rosszul érzi magát, a szervezete több nyálat termel. Ezenfelül okozhatja valamilyen jellegű nátha, esetleg influenzás megbetegedés is ezt a folyamatot. A nyáladzás lehet a kutya nyálmirigyeinek problémája is, például fertőzés esetén, de bizonyos esetekben a májbetegség vagy veseelégtelenség jele is lehet. Idősebb háziállatoknál az is lehetséges, hogy a szájon belüli tumor növekszik.

Gyomorrontás

A nyáladzást sok esetben akár gyomorrontás, savtúltengés vagy ételmérgezés is okozhatja. Akár valamilyen rovar fogyasztása, akár mérgező táplálék megevése. Ide tartozhat akár növény vagy vegyszer is. Ha kedvenced elcsapta a gyomrát valami lopott, alapvetően ártalmatlan étellel, vagy hasfájás kínozza, akkor is előjöhetnek a szájából a „cipőfűzők”.

Hőguta

Nyári hónapokban vagy meleg időben a nyáladzás a hőguta jele is lehet, ami nagyon veszélyes. Fontos, hogy a nagy hőségben mindig gondoskodj arról, hogy kutyád árnyékhoz és friss vízhez jusson, ezzel is elkerülve a dehidratációt.

Nyelőcsőproblémák és veszettség

Ritkább esetben előfordulhatnak nyelőcsővel vagy az idegrendszerrel kapcsolatos problémák is. A nyáladzás előrehaladott állapotú veszettség esetén is megjelenhet, mint tünet, épp ezért nem szabad elmulasztani az évente kötelező oltást ellene.

beteg a kutya betegség tünetei ételmérgezés kutya foga kutyanyál nyáladzik a kutya veszettség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink