hirdetés

A kutyád eleget eszik és mégis sovány? Ez a betegség állhat a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. március 1 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben a kutyád megfelelően táplálkozik, és mégis kórosan sovány, vagy képtelen arra, hogy felszedjen némi súlyt, akkor bizony legalább akkora probléma áll a háttérben, mint ha túlsúlyos lenne. Ugyanis az alultápláltság hátterében sok esetben vagy komoly pszichés gondok vagy súlyos betegségek állnak.

hirdetés

Számos körülmény és probléma okozhat súlycsökkenést a kutyák esetében. Összegyűjtöttünk öt lehetséges alternatívát, amiért kedvenced esetleg kerüli az étkezést vagy a rendes táplálkozása ellenére fogy.

1. Táplálékkal kapcsolatos speciális problémák

Amennyiben a közelmúltban változtattál valamit kedvenced általános étrendjén, az ok lehet a rohamos súlycsökkenésre. Ugyanis sok kutya válogatós, és nem alkalmazkodik megfelelően étrendje változásaihoz. Emellett a stressz is kiválthat egyfajta étvágytalanságot. Akár új élethelyzet, esetleg költözés, új helyszínek, vagy új tulajdonos, esetleg a gazdi elvesztése mind kiválthat olyan kóros szorongást, ami előbb-utóbb étvágytalansághoz vezethet.

2. Cukorbetegség

Azok a kutyák, akik emiatt fogynak, gyakran más tüneteket is mutatnak az ételtől való idegenkedéssel és az állapot romlásával együtt. A megmagyarázhatatlan fogyás mellett a kutyák cukorbetegségének jelei a következő tüneteket foglalhatják magukban:

A beteg négylábú szervezete elkezdi lebontani a fehérjéket és a zsírokat, hogy energiát nyerjen (hiszen a cukorból nem tud), ami végül súlyos fizikai hanyatlásához vezethet. Amennyiben az állatorvosod azt gyanítja, hogy az eb cukorbetegségben szenved, érdemes vércukorszint-teszteket végezni és a vizeletvizsgálatot csináltatni. A kutyák diabéteszének kezelése általában inzulininjekciókat és speciális étrendet foglal magában.

3. Fájdalommal kapcsolatos problémák

A kutya a szenvedés miatt is abbahagyhatja az evést. Például egy tályogos vagy törött fog megnehezítheti a rágást számára. Ha az állat nyelvén, szájában elváltozások vagy sebek vannak, akkor a száraz rágcsálnivaló fogyasztása fájhat, így a kutya kerüli az evést. A kutyaeledel valamely összetevője is felelős lehet a soványságért, ha emésztési problémákat okoz. A puffadás, görcsök és gázképződés kellemetlenné teheti az emésztési folyamatokat evés után, így a kutya elveszti étvágyát kedvenc ételei iránt. Figyelj a következő jelekre:

  • Hasi fájdalom
  • Üvöltés, sírás, agresszió a gyomor, a has érintésekor
  • Nyálcsorgás vagy lihegés
  • Szorongás vagy letargia
  • Hányás
  • Furcsa légzőhangok

Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalod, akkor mihamarabb vidd el kutyádat kivizsgálásra.

4. Rák

A drasztikus fogyás és étvágytalanság sok esetben arra is utalhat, hogy kutyád rákban szenved. A daganat megváltoztatja a szervezet tápanyagfelhasználását, így a fogyás gyakran az első tünetek közé tartozik, amelyet a kutyatulajdonosok észlelnek beteg kedvenceiknél.

A rák egyéb jelei kutyáknál a következők:

Ha gyanítod, hogy kutyád rákos, azonnal fordulj állatorvoshoz.

5. Egyéb, a testsúlyt befolyásoló problémák

A vesebetegségek súlycsökkenést és állapotromlást okozhatnak a kutyáknál. Egy vérvizsgálattal kizárhatjátok ezt a lehetőséget. A műtét, a gyógyszerekre adott reakciók, a stressz, a szívbetegségek és egyéb problémák szintén fogyáshoz vezethetnek. Abban az esetben, ha az állat nem hajlandó enni, fogy, vagy bármilyen más emésztési vagy táplálkozási problémája van, mielőbb fordulj állatorvoshoz. Jó esély van arra, hogy az eb súlycsökkenését az állatorvos útmutatásával és az állat napi rutinjában végrehajtott néhány változtatással sikerül kezelni. S  hogy milyen étrendet kéne betartanotok? Ebben a cikkünkben részletesen írtunk a sovány kutyák táplálásáról.

alultáplált kutya beteg a kutya beteg kutya betegség tünetei kutya etetése kutya táplálása sovány kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!