hirdetés

Túl sokat alszik a kutyád? Fertőzés vagy hormonprobléma is okozhatja!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 12

Nem biztos, hogy a lustaság viszi rá kedvencedet a majdnem egész napos szundikálásra. Lehet, hogy komoly egészségügyi probléma áll a háttérben.

hirdetés

Mielőtt aggódni kezdenél, előrebocsátjuk, hogy teljesen normális az, ha a kutyád kétszer annyit alszik, mint te. Egy egészséges felnőtt eb 12-14 órányi, egy idősebb állat 16-18 órányi alvással érzi jól magát, míg egy kölyök akár 20 órát is szundíthat egy nap.

A “túl sok alvás” definíciója tehát mindig az adott kutyától függ, azaz attól, hogy önmagához képest változott-e az alvásideje. A kutyák is szenvedhetnek alvászavaroktól, mint az inszomnia vagy az alvási apnoé, de vajon milyen rendellenesség okozhatja azt, ha feltűnően sokat durmol a kedvenced?

Stressz vagy unalom

A kortizol, azaz a stresszhormon tartósan magas szintje kimerültséget, ezáltal a megszokottnál több alvást eredményez. A szorongó érzéseket kiválthatja a hosszú ideig tartó egyedüllét, hektikus időszak, például költözés vagy a napirend más módon történő felborulása, esetleg egy családtag vagy társ elvesztése.

Az unatkozó kutya pedig idővel depresszióba eshet. Ha semmi sem stimulálja őt napközben, agyának egy bizonyos része túl gyakran küldi azt az üzenetet a szervezetének, hogy merüljön álomba.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy kulcsfontosságú szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában. Ha az általa kibocsátott hormonok szintje nem ideális a szervezeten belül, az gyakori kimerültséget, fáradtságérzetet von maga után. Baljós jel lehet még az alulműködésre vonatkozóan a szőrhullás, a hízás és a fázékonyság.

Cukorbetegség

A kezeletlen cukorbetegség kimerültté, aluszékonnyá teheti kutyádat, mert a szervezetében nem termelődik megfelelő mennyiségű inzulin ahhoz, hogy a glükóz bejuthasson a sejtjeibe. Emiatt az eb gyakran farkasétvággyal eszik, ha teheti, sokkal többet, mint amennyi tőle megszokott, mégsem hízik. Ennek oka, hogy a kiéheztetett szervezet úgy próbál energiához jutni, hogy lebontja a zsírraktárakat és az izmokat.

Bakteriális vagy vírusos fertőzés

A súlyos fertőző megbetegedések, mint a leptospirózis, a parvovírus-fertőzés vagy a kennelköhögés legyengítik a kutya immunrendszerét. Az első jelek között tapasztalhatod kedvenced fokozott fáradékonyságát, étvágytalanságát, illetve esetenként lázat is.

Vérszegénység

Vérszegénységet, más néven anémiát legtöbbször a szervezeten belül vérző tumorok, sérülés, vérszívó élősködők, autoimmun hemolitikus anémia (AIHA), vagy a babéziózis kórokozói okozhatnak, melyek a vörösvértesteket támadják meg. A fáradékonyságon kívül jellemző tünetek lehetnek még az alábbiak:

  • fakó, majdnem fehér íny
  • véres széklet, hányás, vagy vizelet
  • légzési nehézségek

Mérgezés

Sajnos a kutya nem mindig tudja megítélni, hogy amit elfogyasztani készül, az jót tesz-e majd neki. Nem feltétlenül kell vegyszeres mérgezésre gondolni, elég, ha olyan ételt eszik, ami számára toxikus. Ilyen például a csokoládé, a szőlő, a mazsola, vagy a túl sok konyakos meggy (esetleg más alkoholos desszert, ital). A tünetek jellege természetesen függ a bekebelezett toxin fajtájától, tehát ha bármilyen szokatlan viselkedésmódot figyelsz meg kutyádon, azonnal induljatok állatorvoshoz!

(Képek: Getty Images Hungary)

fertőzés kutya alszik egész nap kutya alvási szokásai kutya cukorbetegség kutya pajzsmirigy alulműködés kutya vérszegénység tünetei stressz jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink