hirdetés

Hogyan szoktasd rá kölyökkutyád a külön alvásra? Nem sírja majd át az éjszakát

László Enikő

2020. október 20

A kölyökkutyák nagyon ragaszkodó teremtések. Ez akkor sem változik, amikor alvásra kerül a sor. Hogyan szoktathatod rá kedvencedet, hogy saját ágyában töltse az éjszakát?

hirdetés

Sok kiskutya nem szereti egyedül tölteni az éjszakákat. Néhány hónapos korukban rengeteg változás éri őket, és nehéz megszokniuk, hogy új helyen kell aludni. Általában egy tenyésztőtől vásárolt eb nyolc hetesen kerül családjába. Sok új dologgal fog találkozni és alkalmazkodnia is kell azokhoz. Korábban testvéreivel, és anyjával töltötte az estéket, most pedig azt várják tőle, hogy teljesen magányos legyen. Na még mit nem! – gondolhatja a kiskutya, és hangos vinnyogásba kezd.

A kölykök anyja mindig mellettük van, de később hozzá kell szokniuk az egyedülléthez.

Az alapok

Fontos már az elején tisztázni kedvenceddel, hogy hol aludjon. Dönthetsz úgy is, hogy egy ágyban töltitek az éjszakát. Ha ezt nem szeretnéd, akkor már a kezdetektől saját helyére kell szoktatni, mert később sokkal nehezebb lesz. Légy következetes, mert a kutya nem fogja tudni, egyszer miért csinálhat valamit, máskor miért nem. Ezért fontos, hogy ne forduljon elő, hogy amikor keserves sírásba kezd, beviszed magad mellé a hálószobába megnyugtatni.

Kommunikáció

A kölyökkutyák vinnyogással kommunikálnak. Ez náluk azt jelenti, mint a csecsemőknél a sírás. Ezzel jelzik anyjuknak, hogy fáznak vagy éhesek. Ő pedig felfigyel erre a hangra, és gondoskodik utóda igényeiről. A kiskutyák tehát ösztönösen ezt a kommunikációs formát alkalmazzák mindenre, már egészen kicsi koruktól.

A kölyökkutyák vinnyogással, vonyítással kommunikálnak.

Ám hamar megtanulják ezt célirányosan is használni. Ha figyelemre vágynak, vékony hangú vonyításba, nyöszörgésbe kezdenek. Ezt sok helyzetben alkalmazzák, például ételt vagy játékot is így kérnek később gazdájuktól. Ha nem szeretnéd, hogy így jelezzen neked, egyszerűen ne figyelj rá, és idővel abbahagyja.

Előkészületek

Igen ám, de éjszaka a vonyítást nem olyan egyszerű figyelmen kívül hagyni. Néhány dologgal meg is előzheted a kellemetlen ébredést. Mivel születésétől fogva társaival aludt a csöppség, érdemes ágyába beletenni valami ruhadarabot, amin vagy alomtársai vagy a te szagod van rajta. Lehet ez egy régi rongy, vagy egy elhasználódott póló. A lényeg, hogy érezze a biztonságot nyújtó illatot. Fekhelye legyen puha és kényelmes, valamint lehetőleg ne a hálószobában helyezd el, hiszen onnan már csak egy lépés, és az ágyadban találod kis kedvenced.

Ha kölyökkorában megengeded neki, később már nehéz lesz kitessékelni az ágyadból.

Alvásidő előtt három órával kapjon vacsorát. Utána még el tudja végezni dolgát, elmehettek sétálni is. Két órával lefekvés előtt már ne játssz vele, hogy lenyugodjon. Ebből a szempontból is hasonlít az emberre: nem szabad felspannolva ágyba küldeni, mert biztos, hogy nem fog elaludni. Fokozatosan fáraszd le, hogy a megfelelő időpontra elszenderüljön. Ekkor odaülhetsz fekhelye mellé, simogathatod, halkan beszélhetsz hozzá, ez minden gyereknél beválik, legyen az kutya vagy ember. Ne feledd, hogy a kutyakölyköknek akár napi 18 óra alvásra is szükségük lehet!

Mit tegyél ha sír?

Ha hangos vonyításra ébredsz, nem kell teljesen figyelmen kívül hagynod. Menj ki hozzá, és nyugtasd meg. Látni fogja, hogy nincsen semmi baj, te pedig ellenőrizheted, hogy csak az egyedüllét miatt sír, vagy egyéb problémája akadt. Többször nem ajánlott kimenni hozzá, hiszen megszokja, hogy ha vonyít, te ugrasz. Éppen ezért nem fogja abbahagyni.

A magányérzetet egy kis hangulatvilágítással is csökkentheted.

Ha nem látsz más megoldást, létezik olyan nyakörv, ami nyugtató hatású feromonokat bocsát ki magából. Ez kiskutyádra teljesen ártalmatlan, de kikérheted róla állatorvosod véleményét is.

Nagyon fontos, hogy sose szidd le kedvencedet, ha sír éjszaka. Teljesen elzárni sem érdemes, mert az felerősíti benne a félelmet és szeparációs szorongás alakulhat ki nála.

Bizony nehéz egy zajongó négylábú mellett mélyen aludni, de ne feledd, a kiskutya ilyen. Akár hetekbe is telhet, mire megtanul önállóvá válni, és megérti, hogy nélküled is nyugodtan álomra hajthatja a fejét. Nagy felelősséggel és olykor sok kellemetlenséggel is jár egy kölyökkutya nevelése, de a sok befektetett energia idővel mindig megtérül.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás kölyökkutya kölyökkutya nevelése kutya alvási szokásai kutyakölyök alvás szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink