hirdetés

Szuper Kutya Program – a módszer, amivel a hadsereg fejleszti a kutyák képességeit

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 23 - Képek: Getty Images Hungary

A népszerű módszer sokak szerint csodákra képes. Nézzük, mi is ez pontosan.

hirdetés

Különösen a tenyésztett ebeknél kiemelkedően fontos, hogy a később gazdához kerülő kutya a lehető legjobb képességekkel felvértezve hagyja el a kennelt. A kutyák korai idegrendszeri stimulációja, vagyis a Szuper Kutya Program egy olyan módszer, amelynek célja a kölykök fejlődésének támogatása és erősítése.

Eredete

A program az amerikai pszichológus, Dr. Carmen L. Battaglia nevéhez fűződik. Az emberi pszichológiában és a kutyák viselkedésének kutatásában is nagy tapasztalattal rendelkező szakember csapatával az 1950-es években dolgozta ki a korai idegrendszeri stimuláció technikáját. A kutatók a csecsemők korai fejlődésére alapozva alkalmazták a módszert a kutyakölyköknél. Céljuk a kiskutyák teljesítményének, intelligenciájának és stressztűrésének fejlesztése volt.

Először a katonai kutyakiképzés területén vált ismertté, ahol az elvárások különösen magasak a kutyákkal szemben. A kiképzési folyamat során a katonai kutyáknak kiemelkedő teljesítményre, állóképességre és stressztűrésre van szükségük, a korai idegrendszeri stimuláció pedig segíthetett az állatoknak ezen tulajdonságok fejlesztésében.

A módszer

A Szuper Kutya Program öt módon stimulálja a kiskutya idegrendszerét:

  1. Tapintás: a kölyköt valamelyik lábának lábujjai között 3-5 másodpercig egy fültisztító pálcával csiklandozzuk.
  2. Fej fent: a kölyköt 3-5 másodpercig két kézzel függőlegesen, „felállítva” tartjuk úgy, hogy a feje és a farka egy vonalban legyen.
  3. Fej lent: a kölyköt 3-5 másodpercre megfordítjuk, hogy a feje legyen lefelé.
  4. Háton fekvés: a kölyköt 3-5 másodpercig hanyatt kedve tartjuk a kezünkben úgy, hogy az orra a mennyezet felé nézzen.
  5. Hőmérséklet-változás: a kölyköt 3-5 másodpercre egy hideg vizes törölközőre tesszük, lábaival lefelé; a mozgását ne korlátozzuk.

Ez az öt gyakorlat olyan ingereket juttat az állat idegrendszerébe, amelyekkel az élete e korai szakaszában egyébként nem találkozna. Ezáltal bizonyos idegpályák korábban aktiválódnak, így a kiskutyából jobb képességű, intelligenciájú és teljesítményű felnőtt válhat.

A gyakorlatsort a kölyök 3-16 napos koráig kell alkalmazni naponta egyszer. Fontos, ennél többször ne (tehát naponta összesen maximum 25 másodpercnyi inger érje a kicsit), ugyanis ha túlzásba esünk, a módszer kontraproduktív lehet, mivel az idegrendszer túlzott ingerlése káros és hátrányos eredményekkel járhat.

Pozitív hatásai

A Szuper Kutya Programnak számos pozitív hatása lehet a kutyakölykökre, többek között:

  • Jobb kardiovaszkuláris teljesítmény (szívritmus): A korai idegrendszeri stimuláció segíthet a kölyökkutyák szívritmusának javításában, ami hozzájárulhat az egészséges szív- és érrendszer kialakításához.
  • Erősebb szívverés: Az ingerlésnek köszönhetően a kiskutyák szíve megerősödhet.
  • Mellékvese erősödése: A teszt hozzájárulhat a mellékvese erősödéséhez, amely kulcsszerepet játszik a stresszkezelésben és a szervezet hormonális egyensúlyában.
  • Nagyobb stressztűrés: A korai stimuláció segíthet a kutyakölyköknek abban, hogy jobban kezeljék a stresszt, és hatékonyabban reagáljanak rá, ezáltal javítva mentális és fizikai állóképességüket. Ez különösen a szolgálatot teljesítő állatoknál fontos.
  • Nagyobb ellenállás a betegségekkel szemben: A módszer az immunrendszer erősítését is támogathatja, amelynek köszönhetően ellenállóbbak lesznek a különböző betegségekkel szemben.

Bár a módszert a katonai kutyák fejlesztésére dolgozták ki, bármilyen kutyakölyök esetében hasznos lehet. Kiemelten fontos azonban a technika szakszerű alkalmazása.

idegrendszer stimuláció kölyökkutya kölyökkutya nevelése kutya képzése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!