hirdetés

Mennyi alvás normális a kutyáknál? Ezekből a jelekből tudhatod, ha kedvenced kórosan sokat alszik

Szénási Szimonetta

2022. október 25 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazda meg van róla győződve, hogy kutyája hétalvó. Pedig lehet, hogy csak a napi átlagot durmolja. Azonban vannak olyan esetek, amikor valóban intő jel, ha kedvenced átalussza a napot.

hirdetés

Bár szőrös barátod rengeteg mindenben hasonlít rád, az alvási szokásai eltérnek az emberekétől. Ez nem is csoda, hiszen jelentősen aktívabb életmódot élnek, mint a legtöbb gazdi. De pontosan mennyi az átlag alvás a kutyáknál? Nézzük, ez milyen tényezőknek a függvénye!

Az életkor

Az állat életkora jelentősen meghatározza, mennyi alvásra van szüksége a nap folyamán. A kutyák 12 hetes koráig akár a napi 20 óra alvás is teljesen normális – akár a kisbabáknál. Ez az egészséges fejlődéshez is elengedhetetlen, hiszen ebben az életszakaszban nap mint nap rengeteg változás megy végbe a szervezetükben. Emellett pedig számos inger éri őket, hiszen az egész világ új, és felfedezésre vár.

A felnőtt ebek már megelégszenek 13 órányi durmolással is. Soknak tűnik? Az emberek igényeihez képest igen – bár ezzel sokan vitatkoznának –, de gondolj csak bele: a legtöbb négylábú egész nap jön-megy, mozgásban van, játszik, őrködik, figyel a legapróbb rezdülésre is. Nem meglepő, hogy ebben elfárad. A napi szunyálás többnyire egy hosszabb éjszakai alvásra és több rövidebb pihenésre tagolódik. Utóbbiak elengedhetetlenek ahhoz, hogy barátod megújítsa erőtartalékait.

Idős korban ismét megnő az átaludt órák száma, és nem ritka, hogy a szépkorú ebek 18 órát is alvással töltenek. Ha pedig valamilyen krónikus betegségben, például ízületi gyulladásban szenvednek, ez a szám még több lehet.

Az időjárás is befolyásol

A nyári melegben, főleg, ha megérkezik a kánikula, az emberek és az állatok egyaránt bágyadtabbak. Emiatt többet is alszanak, mint az év hűvösebb szakában. A kutyák ilyenkor előnyben részesítik a hűsebb helyeket, mint a padló vagy a járólap hidegét, emiatt gyakran a fürdőszobában vagy a konyhában bóbiskolnak.

A fajta és a fizikai aktivitás is fontos tényező

Kedvenced fajtájától, illetve a napi rutinotoktól is függ, mennyi számára az ideális alvásmennyiség. Az aktívabb napokon is megfigyelheted, hogy jószágod hosszabbra nyújtja az alvásidőt.

A stressz erre is hatással van

Ahogy oly sok mindenre, úgy a stressz az alvás mennyiségére és minőségére is hatással van. Ilyenkor megfigyelheted, hogy kutyád többet alszik, de az is előfordulhat, hogy épp ellenkezőleg, nem tudja rendesen kipihenni magát.

Ismerős? Sajnos az emberek alvásidejét is gyakran zavarja össze a feszültség és a napi gondokon való rágódás. Fontos, hogy ilyenkor a kiváltó okot kell megszüntetni, hogy rendeződjön a pihenőidő. Ellenkező esetben a nem megfelelő alvás az egészség rovására megy!

Miért fontos eleget aludnia a kutyádnak?

Amellett, hogy a megfelelő mennyiségű alvás hatással van az állat egészségére, a hangulatát és a koncentrációs képességét is befolyásolja. Ha nem piheni ki magát, a kedve is csapnivaló lesz, és rosszabbul is fog teljesíteni. Emellett stresszes állapot, sőt depresszió jelentkezhet nála, és gyakoribbak lehetnek az agresszív megnyilvánulások is.

Hol aludjon a kutya?

Kutyánként eltérő, hol szeretnek leginkább szundikálni. Vannak ebek, akik a padlón elheverve alusszák a legjobb álmukat, míg mások a kanapén, esetleg a gazdi ágyában, vagy néha alatta szeretnek álomba szenderülni. Utóbbi két helyszín oka, hogy így hozzád is közel lehet, és ha szükség van rá, megvédhet minden veszélytől. Akárcsak a falkában az ősök. Az biztos, hogy az ideális helyszín csendes, nyugodt, nem huzatos és nem tűz oda a nap sem.

Hiperszomnia: ha túl sokat alszik az eb

Amennyiben úgy látod, kedvenced a normálisnál többet alszik, annak több oka is lehet. Az egyik a már többször említett depresszió. Ezen kívül az unalom, a szorongás és a magány is lehet a kiváltó tényező, illetve az ingerszegény környezet, de a túlstimulálás is. Utóbbi azt jelenti, hogy az állatot túl sok inger éri, amivel nem tud megbirkózni. Ha ezen okok valamelyike áll a háttérben, mihamarabb orvosolni kell, akár szakember – kutyapszichológus, – tréner – bevonásával.

Ezeken felül testi baj is előidézheti az „álomkórt”. Valamilyen sérülés, tartós fájdalom vagy betegség is fáraszthatja kis pajtásodat. Ha erre gyanakszol, beszélj az állatorvosotokkal!

A kevés alvás is figyelmeztető jel

A nagy mennyiségű alvás mellett az is problémát jelent, ha a kutya nem piheni ki magát. Hiposzomniának nevezik azt a jelenséget, amikor valaki nem tudja kialudni magát. Ebben az esetben is állhat lelki és fizikai ok is a zavar hátterében.

Álmatlanság

Emellett az álmatlanság veszélye is fenyegeti kedvencedet. Ennek jele, hogy ébredéskor az eb nyugtalan, gyakran bevizel vagy maga alá piszkít egy keveset. Az alvási ciklusára jellemző, hogy kevesebb az úgynevezett mélyalvás, pont az, ami igazán pihentető lenne.

Horkolás

Az apnoé, azaz a horkolás sem ritka a kutyáknál, főképp az úgynevezett brachycephalic, azaz nyomott vagy lapított orrú kutyáknál, mint a mopszok vagy a bulldogok. Ez gyakran az alvási elégtelenség következménye, és a probléma vele, hogy az állat nem kap megfelelően levegőt alvás közben, ami elégtelen oxigénfelvételhez vezet.

Nagyon fontos, hogy bármilyen rendellenességet vagy szokatlan dolgot, változást tapasztalsz kutyád alvását illetően, feltétlenül konzultálj róla orvossal. Ő tudja eldönteni, milyen mértékű a probléma, és van-e további tennivaló vele kapcsolatban. Ne feledd, kis pajtásod egészsége a tét!

alvás alvási zavar angol bulldog francia bulldog horkolás kölyök kölyökkor kölyökkutya kutya alszik kutya alvás kutya alvási szokásai kutya mennyit alszik kutya nem alszik kutyakölyök alvás kutyával alvás mopsz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink