hirdetés

Szeretnéd, ha kutyád a saját ágyában aludna? Így szoktathatod fekhelyére kedvencedet

László Enikő

2022. február 9 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kutyád gyakran tölti a te ágyadban az éjszakát, de számodra ez zavaró, következetességgel átszoktathatod saját fekhelyére.

hirdetés

Lehet, hogy kölyökkorában még apró volt, és jobban elfért, vagy egyszerűen csak később jöttél rá, hogy nem szeretnéd kedvenceddel egy ágyban tölteni az éjszakát. Az oka nem fontos, hiszen mindenki maga dönti el, neki hol van a határ. Viszont, ha már kedvenced megszokta, hogy veled alszik, nehezebb dolgod van. Így a legkézenfekvőbb az, hogy már az első naptól kezdve saját fekhelyére küldöd nyugovóra.

Hogyan szoktasd a kutyát saját fekhelyére?

Amíg megtanítod kedvencedet a saját ágyában aludni, az néhány álmatlan éjszakába telhet. Ezért is számít nehezebb gyakorlatnak, mivel a fáradt gazdik az éjszaka közepén hajlamosak inkább beadni a derekukat, csak hogy végre aludhassanak. Tehát, amikor úgy döntesz, hogy teljes mértékben elkötelezed magad a feladat mellett, érdemes hétvégén elkezdened a gyakorlást. Eltarthat néhány napig, hétig, amíg megtanítod kedvencedet a saját ágyában aludni, különösen, ha nem ehhez szokott hozzá. A siker sok gyakorlás, következetesség és türelem függvénye.

1. Az ideális fekhely kiválasztása

Ha kedvenced összegömbölyödve alszik, akkor kényelmesebb lehet neki egy kisebb, megemelt oldalú ágyban tölteni az éjszakát. Amennyiben inkább elterül, miután mélyen alszik, vagy hanyatt fekszik akkor nagyobb, laposabb ágyra lehet szüksége. Ha kutyád idősebb vagy ízületi problémákkal küzd, a memóriahabos vagy ortopédiai matracok nagyszerű támogatást nyújtanak számára. Győződj meg arról, hogy a kedvenced méretének, fajtájának és igényeinek megfelelő ágy legyen.

Nem feltétlen kell a legdrább fekhely, kutyádnak csak az a fontos, hogy kényelmes legyen.

A szobakennelt egyre többen választják, például a szorongó kedvencek általában ezt jobban is kedvelik, mivel biztonságot nyújt számukra. A ketrecben puha fekhely legyen, és csak akkor csukd be az ajtaját, amikor már jól érzi magát benne kutyád. Hogy megszeresse, bekuckósíthatod egy ráhelyezett takaróval, beteheted kedvenc játékait, illetve vacsoráját is ezen a helyen adhatod oda neki. Így kedvenced pozitív élményeket fog kapcsolni a kennelhez.

2. Hol legyen a kutyaágy?

Válaszd ki a tökéletes helyet kutyád ágyának. Ha nem bánod, kedvenced aludhat a hálószobában, hogy közel érezze magát hozzád, de a szobád előtti terület, illetve a nappali is jó választás lehet. Ezt ki kell tapasztalni, és a lakás elrendezésétől, valamint kutyád természetétől is sok minden függ. Amennyiben kedvenced fekhelye a hálószobában van, helyezd az ágyhoz közelebb, hogy lásson téged, közelebb érezhesse magát hozzád. Ez biztonságérzetet fog adni neki, és könnyebb lesz a szoktatás.

3. Helyedre!

Használj egy parancsszót, amelyet mindig használni fogsz a lefekvés jelzésére. Add ki a vezényszót, és biztasd kedvencedet, hogy menjen a helyére. Finom falatokkal motiváld, és mindig alaposan dicsérd meg, ha végrehajtotta, amit kértél.

4. Gyakorlás

Folytasd a Helyedre! parancs gyakorlását minden alkalommal, amikor azt szeretnéd, hogy kutyád az ágyában feküdjön. (A Marad! parancs ismerete különösen hasznos a külön ágyba szoktatásnál, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz. Nappal is sűrűn gyakoroljatok, többször néhány percet, hogy az eb ne unja meg a tréninget. Ha látod, hogy napközben magától a helyére ment, menj oda hozzá, és a parancsszó kíséretében dicsérd meg.

Amikor eljött a lefekvés ideje, használd a parancsot. Ha a kutyád nem megy automatikusan a helyére, vezesd el oda néhány finom falattal.

5. Következetesség

Ha kedvenced az éjszaka folyamán elhagyja az ágyát, irányítsd vagy kísérd vissza, miközben mondod, hogy Helyedre! Amikor odaértetek, kínáld meg egy finom falattal. Fontos, hogy ezt minden alkalommal ismételd meg, amikor az éjszaka közepén kedvenced elhagyja fekhelyét. Bár sok gyakorlásba és álmatlan éjszakába telhet, ne feledd, a kulcs a türelem és a következetesség.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

külön alvás kutya ágya kutya alvási szokásai kutya fekhely kutya tanítása nevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink