hirdetés

Így tanítsd meg kutyádnak, hogy egy helyben maradjon: számos esetben lehet hasznos

László Enikő

2022. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

A „Marad!" vezényszó ismerete számos helyzetben megkönnyíti és biztonságosabbá teszi életeteket. Mutatjuk, hogyan tanítsd meg kedvencednek!

hirdetés

A kutyák számára az egyik legnehezebben elsajátítható vezényszó a „Marad!”. Ezt a parancsot pontosan meg kell határozni, és sok különböző élethelyzetben kell gyakorolni. Elsajátítása nagyon hasznos, hiszen a veszélyes vagy kellemetlen szituációkban meg tudod vele előzni a bajt. Nem érdemes csak a négy fal között gyakorolni, mivel ott nincs elég inger, ami elcsábítsa kutyádat. Ha pedig veszélyes szituációban (például autóval való beállás) az eb mégsem engedelmeskedik, könnyen előfordulhat baleset. Így a nem jól begyakorolt vezényszó veszélyes is lehet, hiszen hamis biztonságérzetet adhat.

Határozd meg, mikor kezdődik és végződik a feladat

A maradás első és legfontosabb szabálya, hogy legyen határozott kezdete és vége. Ez azt jelenti, hogy a parancsot egy feloldó szóval kell párosítani, amely jelzi, hogy a feladat befejeződött. Ez lehet például az „Oké!”, „Szabad!” vagy a „Mehetsz!”. Válassz egyet feloldó szóként, és következetesen csak azt használd, amikor a „Marad!” feladat befejeződött.

A feloldó szó betanításához kutyád ülhet, állhat vagy feküdhet is. Add ki a „Marad!” parancsot, amit szinte azonnal kövessen a feloldó szó és a jutalom (esetleg klikker). Ne aggódj, ha kedvenced nem mozdul a feloldó szót követve. Lépj hátra, tapsolj, simogasd meg, vagy más módon lépj pozitív interakcióba vele, hogy jelezd, hogy szabad mozogni.

A 3 fontos tényező

Miután sikeresen párosítottál egy feloldó szót a „Marad!” paranccsal, készen álltok a következő lépésre. A kutyakiképzők angolul ezeket három D-nek nevezik: időtartam (duration), távolság (distance) és zavaró tényezők (distractions). Az időtartam az az idő, ameddig a kutyád a parancsot teljesíti. A távolság az, hogy milyen messze mész el tőle. Zavaró tényező minden, ami a gyakorlat alatt történik.

Időtartam

Add ki a „Marad!” parancsot, te is állj egy helyben, miközben háromig számolsz magadban. Ezután jöhet a feloldó szó. Növeld az időt két-három másodperccel, fokozatosan. Ha kedvenced elmozdul, állítsd vissza, és azzal az időtartammal gyakoroljatok, amit még sikeresen teljesített.

Ha már kedvenced a haladó fázisba lépett, gyakoroljatok úgy, hogy a feladat közben leülsz, kimész a szobából, más dologba kezdesz bele. Ügyelj arra, hogy bizonyos időközönként jutalmazd kedvencedet, de ne engedd, hogy elmozduljon, amíg nem mondtad a feloldó szót.

Távolság

Add ki kutyádnak a parancsot. Lépj hátra az egyik lábaddal, majd lépj vissza, és mondd ki a feloldó szót. Ezután tegyél egy teljes lépést hátra, majd térj vissza kedvencedhez a feloldó szóval és a jutalommal. Fokozatosan növeld a távolságot, egyszerre csak egy lépést hozzáadva. Térj vissza kutyádhoz, mielőtt mondanád a feloldó szót, és ne mindig azonnal hívd ki a feladatból, amint odaértél, hiszen így nem érkezéseddel fogod feloldani, hanem a szóval. Fokozatosan egyre távolabb legyél tőle, hiszen még úgy is maradnia kell, hogy téged nem lát.

Zavaró tényezők

Fontos, hogy szilárd alapokon álljon a feloldó szó, a tartózkodás időtartama és a távolság, mielőtt megpróbálnál zavaró tényezőket hozzáadni. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen a lakás falai között kedvencedet nem nagyon csábítja semmi, így szívesen marad egy helyben. Viszont a feladat jóval nehezebb egy ingerekkel teli környezetben, mondjuk kutyafuttatóban.

Először kezdj valami egyszerű dologgal a lakásban vagy az udvaron. Ha lehetőséged van rá, hívj át ismerős embereket, kutyákat, akik elterelhetik kedvenced figyelmét, és úgy gyakoroljatok, de a kutyafuttató is jó hely erre. Fontos, hogy több különböző inger érje, és úgy is végrehajtsa azt, amit kérsz. A nehezebb feladatoknál finomabb falatot is választhatsz a szokásosnál, így az jobban motiválja kedvencedet.

A zavaró tényezők figyelmen kívül hagyása az egyik legnehezebb feladat. Ilyen inger lehet például a labda pattogtatása, gurítása, fel-le ugrálás vagy elfutás az eb mellett. Ne feledd, lassan kell kezdeni, és fel kell sorakoztatnod a kedvenced számára legérdekesebb dolgokat. Az egyik hasznos tipp, hogy a tartózkodás alatt használd a „Hagyd!” szót. A zavaró tényezők gyakran nagyobb valószínűséggel járnak sikerrel, ha közben a kutyák további információkkal gazdagodnak, például emlékeztetik őket arra, hogy maradjanak, vagy „hagyják” a külső tényezőket, például játékokat.

kutya tanítása kutyakiképzés kutyakiképzés otthon marad parancs maradás nevelés tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!