hirdetés

Kutya az ágyban: tényleg jót tesz az egészségnek, ha kedvenceddel alszol?

László Enikő

2020. november 20

Több kutatás is azt igazolja, hogy a kutyatartók fele kedvencével alszik. Sokak által vitatott téma, hogy ez vajon jót tesz-e a gazdának. Mik a pro és kontra érvek?

hirdetés

A kutyával való együttalvás az egyik legintimebb dolog, amit közösen csinálhattok. Több felmérés is készült arról, hányan töltik négylábú társukkal egy ágyban az éjszakát. Az eredmények minden esetben 50% felett voltak. Egy kutatás szerint a kistestű ebek 62%-a, a közepes méretűek 41%-a, a nagytestű kutyák 32%-a alszik gazdájával.

Mi a leghatékonyabb módszer?

A Mayo Clinic egyik kutatásában egy héten keresztül speciális készülékekkel vizsgálták a kísérletező kedvű gazdák alvását. Összesen negyvenen vettek részt a tesztelésen. Az eredmények azt igazolták, hogy az alvás minősége javult azoknál, akik kedvencükkel feküdtek egy ágyban. A négylábú pozíciója azonban nem volt mindig megfelelő, egyes esetekben zavarta a gazdát. A leghatékonyabb módszernek az bizonyult, amikor egy szobában, de külön ágyban töltötték az éjszakát.

Azért túlzásba ne essünk!

Miért jó kutyával aludni?

Korábban elterjedt tévhit volt, hogy nem egészséges kutyával aludni, és ez rontja az alvás minőségét is. Ez az állítás azonban téves, ahogy a fenti kutatás is mutatja. Ám az összebújásnak ezen kívül is vannak még előnyei.

Biztonságot nyújt, megnyugtat

A kutatásokban résztvevő emberek nagyobb biztonságban érezték magukat, amikor kutyával aludtak. Nem véletlenül, hiszen szinte minden eb – legyen az kicsi vagy nagy, házőrző vagy öleb – felriad és jelzi gazdájának, ha valami nincsen rendben. A biztonságérzettel megnövekszik a nyugalmi szint is, csökken a vérnyomás, oldódik a stressz, tehát kellemesebb az alvás.

Jót tesz a kapcsolatotoknak

Nincs is ennél intimebb dolog, mint együtt aludni valakivel. Ilyenkor vagyunk a leginkább sebezhetőek, emiatt igen erős bizalom kell ahhoz, hogy ágyunkat megosszuk egy emberrel vagy éppen egy négylábúval. Ennek hatására igazán bensőséges kapcsolat alakul ki kutya és gazda között.

Rutinhoz szoktat

Egyesek szerint a kutyával alvók gyorsabban álomra szenderülnek, mint azok, akik nem. Felkelni is egyszerűbb számukra, hiszen az eb azonnal jelez, ha esetleg sétálni szeretne menni. Ennek pedig nem igazán állhat ellen a gazdája, hacsak nem szeretne balesetet, egy kis meglepetést a padlón.

Jó reggelt!

Ágymelegítőnek sem utolsók!

Néhány kutyafajtát, például a pekingi palotakutyát kifejezetten arra tenyésztették, hogy a hideg éjszakák során gazdájához bújva melegítse azt.

Kutyával jobb, mint macskával

A macskák köztudottan nem házőrzők, és nem is feltétlen izgatják magukat, ha idegenek lépnek otthonunkba. Éppen ezért a velük alvó gazdák biztonságérzete nem fokozódik éjjelente. Éjszaka a cicák jóval aktívabbak a kutyáknál, akik szinte az egész estét átalusszák. Emiatt zavaró lehet egy mocorgó szőrgombóc, és nagyobb eséllyel kelti fel a embert.

Miért nem jó kutyával aludni?

Egyesek azért nem szeretnek kutyájukkal aludni, mert koszosnak tartják őket. Mindenki döntse el maga, mit gondol erről. Néhány alapvető higiéniai szabályt azonban érdemes betartani.

  • a kutya mindig legyen külső és belső élősködőktől mentesítve
  • sétálás után töröld le a lábait
  • cserélj gyakrabban ágyneműt

Az is fontos, hogy a kutyában ne alakuljon ki túlzott védelmi ösztön. Például gazdája partnerét is engedje az ágyba, ne viselkedjen vele agresszíven. A nyugtalan ebekkel való éjszakázás ronthatja az ember alvásának minőségét. Például azokkal a kedvencekkel nehezebb jót szusszanni, akik rövid orruknak köszönhetően horkolnak. A nagytestű kutyák esetében a helyhiány az egyik nagy probléma.

Ügyelj arra, hogy amennyiben egyik kedvencedet beengeded ágyadba, a másikat is be kell, nem szabad kivételezni, mert a féltékenység agresszióvá is válhat. Ilyen esetben célszerű nem felengedni senkit sem az ágyadba, hanem csupán egy szobában aludni velük.

Nincsen általános szabály, hogy kutyával kell vagy nem kell aludni. Ezt minden esetben az adott egyénnek kell eldöntenie, hiszen ő tudja, mi a jó neki és kedvencének.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás egészség kutatás kutya az ágyban kutya és macska kutyával alvás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink