hirdetés

Tényleg káros, ha engeded, hogy kutyád kövessen a fürdőszobába? Kedvenced mentális állapotától függ!

László Enikő

2022. augusztus 31 - Képek: Getty Images Hungary

A kérdés megosztó. Míg egyesek úgy vélik, semmi rossz nincs abban, hogy a kutya követ téged a fürdőszobába is (hacsak nem bánod a nézőközönséget), mások azt vallják, az ebeknek határokat kell szabni. Ezek a határok pedig a legtöbbször ott kezdődnek, hogy nem engedik, hogy az állat bizonyos helyiségekben, gyakran a fürdőszobában tartózkodjon.

hirdetés

A kutyás emberek számára nyilvánvalónak tűnhet: kedvenceink szeretnek a közelünkben lenni, így természetesen ők is szeretnének csatlakozni hozzánk a fürdőszobában! Bizonyára neked is ismerős lehet a következő szituáció: a mosdó felé veszed az irányt, és már hallod is a közeledő karmok kopogását. Egyes ebek készségesen figyelnek, amíg te a dolgodat végzed. Esetleg, amíg fogat mosol. Vagy a fürdőszobaszőnyegen várnak arra, hogy lezuhanyozz.

Miért követ még oda is, ahová a király is egyedül jár?

Számos oka lehet annak, hogy kedvenced követ téged a fürdőszobába. Az ebek kíváncsi lények, a viselkedés csupán ebből is fakadhat. De az is lehet, hogy kutyád védelmezni akar, ezért 0-24 felügyeletet biztosít számodra. Az állandó készenlét megterhelő az eb számára. De az egyik leggyakoribb, és szintén kedvencedre nézve káros ok a szeparációs szorongás.

Mik a szeparációs szorongás jelei kutyákban?

Agresszió

A kutyaszorongás messze legveszélyesebb tünete az agresszió, amely helyzettől függően közvetlenül vagy közvetve is megmutatkozhat. Közvetlen agresszióról akkor beszélünk, ha a kutya agresszíven lép fel emberekkel vagy más állatokkal szemben. A közvetett agresszió ugyanolyan veszélyes lehet, és gyakran akkor fordul elő, amikor egy személy az állat és annak agressziójának forrása, például egy másik eb közé kerül. Még ha meg is akadályozzák, hogy egy kutya kárt okozzon másoknak, az agresszív viselkedés, mint a morgás vagy ugatás, veszélyes helyzetekhez vezethet mindkét fél számára egyaránt.

Vizelés és székletürítés a házban

Ez a szeparációs szorongás gyakori tünete. A szorongó kutyák gyakran annyira aggódnak, hogy bepisilnek vagy kakilnak a házban, még akkor is, ha szobatiszták. Ez frusztráló a tulajdonosok számára, és anyagi károkat okozhat, nem beszélve a takarítás kellemetlenségeiről.

Romboló viselkedés

Ez is gyakori jele a szeparációs szorongásnak. A károk általában a be- és kijárati pontok, például ajtónyílások és ablakok környékén találhatók, de a fokozott szorongásos állapotban lévő kutyáknál fennáll annak is a veszélye, hogy magukban is kárt tegyenek.

Depresszió

Nem ritka, hogy a házi kedvencek letargikusak lesznek. A kutyák depressziós tünetei nagyon hasonlóak az emberekéhez; visszahúzódóvá, inaktívvá válnak, étkezési és alvási szokásaik gyakran megváltoznak, és nem vesznek részt azokban a dolgokban, amelyeket egykor élveztek.

Honnan tudhatod, hogy kutyád követése már túl messzire ment?

Bár egészséges, ha egy kutya a gazdájához fordul parancsok és jelzések után, egészségtelen lehet, ha az állat nem tudja abbahagyni a gazdája követését vagy nézését. Ez különösen akkor aggasztó, ha az eb csak egy személyt választott ki, akivel érintkezik, és fél vagy kerül minden más embert. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy a négylábú nem megfelelően szocializálódott, vagy túlzottan kötődik egy személyhez. Ezeknél a kutyáknál fennáll a szociális vagy szeparációs szorongás, félelem-agresszió vagy egyéb viselkedési problémák kialakulásának kockázata.

Ha úgy gondolod, hogy kedvenced szorongástól szenved, amikor nem vagy a közelben, javasoljuk, hogy adj egy interaktív játékot neki, amíg távol vagy, mivel az eltereli az állat figyelmét a távollétedről, vagy hagyd bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót. Ha ezek nem működnek, próbálkozhatsz a deszenzibilizációval, a szeparációs problémák viselkedési megoldásával. A tulajdonosnak nagyon rövid időre el kell mennie, például másodpercekre, majd vissza kell térnie a házba. Sok kísérlet során a gazdi eltávozásának időtartama meghosszabbodik, amíg remélhetőleg a kutyád annyira meg nem szokja a gondolatot, hogy eltűntél, hogy már nem zavarja.

Milyen előnyökkel jár a követés?

Amennyiben kedvenced követése még egészséges, és nem valamilyen mentális zavar okozza túlzott ragaszkodását, akkor nincs mitől félned. Ha sok időt töltötök együtt, megerősödik a köztetek lévő kötelék, kedvenced pedig idővel minden rezdülésedet ismerni fogja, ezáltal kommunikációtok is egyre jobb lesz. Ami pedig téged illet, így biztosan nem fogod magadat egyedül érezni, hiszen mindig melletted van szerető társad. Nem is beszélve a kutyák rengeteg egyéb pozitív hatásáról, melyekről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

követ a fürdőszobába követ a kutya kutya követ mindenhova kutya szeparációs szorongás mentális probléma szeparációs szorongás szeparációs szorongás kutya viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink