10 kutyafajta, aki teljesen máshogy néz ki kölyökként, mint felnőttkorában: mintha nem is ugyanaz az eb lenne a két képen

Szénási Szimonetta, 2022. augusztus 17 - Képek: Getty Images Hungary/YouTube

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is rengeteget változnak felnőttkorukra. Ez a 10 kutyafajta pláne: mintha nem is ők lennének kicsiben.

Az alábbi 10 kutyafajta kölyökként leginkább plüssállatra hasonlít, felnőve azonban tekintélyt parancsoló juhászok, hatalmas dogok, vagy épp elegáns bundájú előkelőségek lesznek.

Brie-i juhászkutya

A brie-i juhászkutyaként, vagy briardként ismert jószágok kifejlett kutyaként szinte ki sem látnak hullámos frufrujuk alól. Kiskorukban azonban igazi nyílt tekintetű kópék, cseppet sem olyan bozontosak, mint szüleik.

7-18 hónapos koruk között azonban elvesztik kölyökkori bundájuk jó részét, hogy aztán két réteg újat növesszenek helyette.

Tibeti terrier

A tibetiek szent kutyájaként tisztelt tibeti terrierek szintén két réteg szőrtakarót viselnek, amihez vaskos szőrcipő is párosul. Kölyökként azonban ők is sokkal jobban fésültek, egészen 9 hónapos korukig, amikor elhullik a puha babaszőrük.

Szakállas collie

A szakállas colliek is a bundásabb típusú kutyák csoportját erősítik. Egyesek szerint magyar pásztorkutyák vére csörgedezik az ereikben.

A képen jól látszik, milyen hatalmas átalakuláson megy át a szakállas collie

A picik először 6-8 hetes korukban kezdik megváltoztatni a fizimiskájukat, majd 1 éves korukban ismét drasztikus változáson esnek át. A végleges formájukat körülbelül 3 éves korukra érik el.

Bergamói juhászkutya

A bergamói juhászok felnőttként elég loncsos benyomást keltenek zsinóros szőrzetük miatt. A különleges, három különböző szőrzetből álló bundának azonban komoly funkciója van: védi őket nemcsak a hidegtől és az időjárás viszontagságaitól, de a ragadozóktól is.

Ez az olasz kutyafajta kölyökkorában viszont egészen rendezett jószág, leginkább a német juhászkutyára emlékeztet. A végleges formáját elég sokára, 5-6 éves kora körül éri el.

Perzsa agár

A perzsa agár, ez az ősi kutyafajta elegáns, nyúlánk termetéről, és hosszú szőrű füléről ismert. Kis korában azonban inkább kicsi és tömzsi, igazán bájos teremtés.

Vidravadász kopó

A dús szemöldökű, szakállas vidravadászok nagyon ritka kutyák. A világon kevesebb mint 1000 példányt jegyeznek belőle. A kölykök bundáján még nyoma sincs a jellegzetes bozontoknak, azok csak később jelennek meg rajtuk.

Ennél szembetűnöbb nem is lehetne a különbség: mintha a mama és a kicsik két külön fajta lennének / Fotó: YouTube

Óangol juhászkutya

Az óangol juhászkutyákat sokan csak bobtailként ismerik. Testüket bozontos szőrzet fedi, ám a kicsik bundája csak enyhén göndör. Körülbelül 1 éves korukra érik el a felnőtt formát, és 3 éves korukig növekednek.

Puli

Aki még nem látott kölyök pulit, az nagyon meglepődhet, ugyanis nyoma sincs rajtuk a jellegzetes zsinóros szőrzetnek, helyette olyanok, mint a pihe-puha plüssfigurák.

A teljes bunda megnövesztéséhez nekik is sok idő, mintegy 5 év kell.

Shetlandi juhászkutya

A hosszú, egyenes szőrű shetlandi juhászok leginkább a colliekra hasonlítanak.

Kicsiként a majdani tekintélyes szőrzetet csak hosszú szőrszálak, esetleg tincsek jelzik.

Német dog

Nem csak a szőrmókok mennek át hatalmas változásokon: a német dog, ez a robusztus, csupa izom fajta kölyökkorban igazi cukorfalat.

Aki ránéz, nem is sejti, micsoda tekintélyt parancsoló jószág lesz belőle hamarosan.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon