hirdetés

10 kutyafajta, aki teljesen máshogy néz ki kölyökként, mint felnőttkorában: mintha nem is ugyanaz az eb lenne a két képen

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 17 - Képek: Getty Images Hungary/YouTube

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is rengeteget változnak felnőttkorukra. Ez a 10 kutyafajta pláne: mintha nem is ők lennének kicsiben.

hirdetés

Az alábbi 10 kutyafajta kölyökként leginkább plüssállatra hasonlít, felnőve azonban tekintélyt parancsoló juhászok, hatalmas dogok, vagy épp elegáns bundájú előkelőségek lesznek.

Brie-i juhászkutya

A brie-i juhászkutyaként, vagy briardként ismert jószágok kifejlett kutyaként szinte ki sem látnak hullámos frufrujuk alól. Kiskorukban azonban igazi nyílt tekintetű kópék, cseppet sem olyan bozontosak, mint szüleik.

7-18 hónapos koruk között azonban elvesztik kölyökkori bundájuk jó részét, hogy aztán két réteg újat növesszenek helyette.

Tibeti terrier

A tibetiek szent kutyájaként tisztelt tibeti terrierek szintén két réteg szőrtakarót viselnek, amihez vaskos szőrcipő is párosul. Kölyökként azonban ők is sokkal jobban fésültek, egészen 9 hónapos korukig, amikor elhullik a puha babaszőrük.

Szakállas collie

A szakállas colliek is a bundásabb típusú kutyák csoportját erősítik. Egyesek szerint magyar pásztorkutyák vére csörgedezik az ereikben.

A képen jól látszik, milyen hatalmas átalakuláson megy át a szakállas collie

A picik először 6-8 hetes korukban kezdik megváltoztatni a fizimiskájukat, majd 1 éves korukban ismét drasztikus változáson esnek át. A végleges formájukat körülbelül 3 éves korukra érik el.

Bergamói juhászkutya

A bergamói juhászok felnőttként elég loncsos benyomást keltenek zsinóros szőrzetük miatt. A különleges, három különböző szőrzetből álló bundának azonban komoly funkciója van: védi őket nemcsak a hidegtől és az időjárás viszontagságaitól, de a ragadozóktól is.

Ez az olasz kutyafajta kölyökkorában viszont egészen rendezett jószág, leginkább a német juhászkutyára emlékeztet. A végleges formáját elég sokára, 5-6 éves kora körül éri el.

Perzsa agár

A perzsa agár, ez az ősi kutyafajta elegáns, nyúlánk termetéről, és hosszú szőrű füléről ismert. Kis korában azonban inkább kicsi és tömzsi, igazán bájos teremtés.

Vidravadász kopó

A dús szemöldökű, szakállas vidravadászok nagyon ritka kutyák. A világon kevesebb mint 1000 példányt jegyeznek belőle. A kölykök bundáján még nyoma sincs a jellegzetes bozontoknak, azok csak később jelennek meg rajtuk.

Ennél szembetűnöbb nem is lehetne a különbség: mintha a mama és a kicsik két külön fajta lennének / Fotó: YouTube

Óangol juhászkutya

Az óangol juhászkutyákat sokan csak bobtailként ismerik. Testüket bozontos szőrzet fedi, ám a kicsik bundája csak enyhén göndör. Körülbelül 1 éves korukra érik el a felnőtt formát, és 3 éves korukig növekednek.

Puli

Aki még nem látott kölyök pulit, az nagyon meglepődhet, ugyanis nyoma sincs rajtuk a jellegzetes zsinóros szőrzetnek, helyette olyanok, mint a pihe-puha plüssfigurák.

A teljes bunda megnövesztéséhez nekik is sok idő, mintegy 5 év kell.

Shetlandi juhászkutya

A hosszú, egyenes szőrű shetlandi juhászok leginkább a colliekra hasonlítanak.

Kicsiként a majdani tekintélyes szőrzetet csak hosszú szőrszálak, esetleg tincsek jelzik.

Német dog

Nem csak a szőrmókok mennek át hatalmas változásokon: a német dog, ez a robusztus, csupa izom fajta kölyökkorban igazi cukorfalat.

Aki ránéz, nem is sejti, micsoda tekintélyt parancsoló jószág lesz belőle hamarosan.

10 dolog bunda dupla rétegű szőrzet kölyökkor kölyökkutya ápolás kutya bundája kutyafajta kutyafajták szőrzet változás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink