hirdetés

10-ből 9-en összetévesztik a két kutyafajtát: te felismered a különbséget?

László Enikő

2022. április 20 - Képek: Getty Images Hungary

Egyes fajtákat igen nehéz megkülönböztetni egymástól, annyira hasonlítanak. Persze minden kutya egyedi, de néhányukat könnyű összekeverni. A nemzetközi hasonmásnap alkalmából most összeszedtük azokat a fajtákat, akiket sokan összetévesztenek.

hirdetés

Tudtad, hogy április 20-án tartják a nemzetközi hasonmásnapot? Ennek alkalmából összeszedtünk néhány olyan kutyapárost, akik megtévesztően hasonlítanak egymásra. Ha tesztelni szeretnéd előtte tudásodat, azt ebben a kvízünkben megteheted.

A whippet és a kis olasz agár nagyon hasonlítanak egymásra.

Malinois és német juhászkutya

A két fajta kedvelőinek bizonyára nem okoz gondot megkülönböztetésük, de sokan mégis keverik őket. Legfőképpen azért, mert régen a németjuhász szinte minden más fajtánál népszerűbb volt, a malinois pedig kevésbé. Azonban napjainkban igen elterjedt szolgálati kutya, aki pedig még nem találkozott vele, és megpillantja, sokszor németjuhász névvel illeti.

A két fajtát testfelépítésük alapján a legegyszerűbb megkülönböztetni. A malinois karcsúbb, teste körülbelül olyan hosszú, mint amilyen magas. A német juhászkutya viszont hosszabb, mint amilyen magas, és masszívabb a testfelépítése. A malinois-ról ebben a cikkünkben, a német juhászkutyáról pedig ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Malinois és német juhászkutya.

Perui meztelen kutya és kínai meztelen kutya

A szőrtelen kutyák közül a legtöbben a kínai meztelen kutyát ismerik, így előfordulhat, hogy a többi kopasz fajta, főleg a perui gyakran megkapja a kínai meztelen kutya nevet. Érdemes azonban tudni, hogy négy szőrtelen kutyafajta is létezik, tehát nem minden eb kínai meztelen kutya, akinek jól látszik a bőre!

Perui és kínai meztelen kutya.

Cairn terrier és norwich terrier

A két fajtát nehéz lehet megkülönböztetni, különösen, ha azonos színűek, például vörös vagy búza. Mindkét fajtát az Egyesült Királyságban tenyésztették ki patkányok és más kisállatok vadászatára. A cairn terriereket valószínűleg először vidravadászatra alkalmazták, míg a norwich terrierek a patkányfogó képességeik miatt váltak népszerűvé.

Az egyik legfontosabb különbség a két fajta között az, hogy a norwich terrier rövidebb lábakkal rendelkezik, ami remek tulajdonság a patkányok elfogásához. A szín néha megkülönbözteti a fajtákat is. A fekete-sárga bunda norwich-t, míg a teljesen fekete, szürke vagy ezüst bunda cairnt jelöl.

Felül norwich, alul cairn terrier.

Welsh terrier és airdale terrier

Ha csak képről látjuk őket, igen nehéz lehet különbséget tenni a welsh és az airedale terrier között. Ugyanis a legszembetűnőbb különbség közöttük a méretük. Az általános feltételezések szerint a welsh terriereket az airedalekből tenyésztették ki, így csupán az utóbbi kisebb változatai. Sokan szeretik ezeknek a kutyáknak a kinézetét, a legtöbben találkoztak már airedale terrierrel, és úgy gondolják, hogy a welsh terrier az airedale „kezelhetőbb” változata lesz. Az igazság szinte teljesen ellentétes minden ilyen feltételezéssel. Bár küllemük és néhány klasszikus terrier-tulajdonságuk közös, jellegzetesen különböző típusú kutyák.

Felül airedale, alul welsh terrier.

Jack russell terrier és foxterrier

Mindkettő élénk, rendkívül energikus kotorékeb, akiket hatalmas személyiséggel áldott meg a természet. A foxterrier simaszőrű változata pedig hasonlít a jack russell terrier simaszőrű változatára. Mindketten az Egyesült Királyságból származnak, és eredetileg kotorékebnek használták őket. A foxterrier azonban kicsivel nagyobb a jack russellnél, és fangja is valamivel hegyesebb. Azonban a jack russell atletikusabb és izmosabb testfelépítésű, mint a foxterrier.

Foxterrier és jack russell terrier.

Alaszkai malamut és szibériai husky

Az alaszkai malamutokat és a szibériai huskykat is munkakutyának tenyésztették ki hideg, havas éghajlatra – ebből fakad vastag, kétrétegű bundájuk. Az alaszkai malamutokat először a Mahlemut törzsek inuitjai alkalmazták, akik Alaszkában őshonosak. Az ebeket vadászatra és nagyvad-hordásra használták. Eközben a szibériai huskyt az északkelet-ázsiai Csukcs-félszigeten élő nép tenyésztette ki, akik szánhúzó kutyaként használták őket.

Hogyan lehet megkülönböztetni őket egymástól? A legkönnyebben a farkukban észlelhető különbség. A malamut tollas farka a hátára görbül, míg a husky farka nem görbül a test egyik oldalára sem, és nem pattan a hátára. Emellett a malamut testfelépítése valamivel masszívabb, mint a huskyé.

Alaszkai malamut és szibériai husky.

Yorkshire terrier és ausztrál selyemszőrű terrier

A yorkshire terrierek elegánsnak és kecsesnek látszanak, de személyiségük szerint igazi terrierek. Hevesek, bátrak és tele vannak magabiztossággal. Valószínűleg ezen bájos kettősségük miatt ennyire népszerűek. Ez a selymes bundájú, ragaszkodó kiskutya nagyon hasonlít kevésbé ismert unokatestvérére, az ausztrál selyemszőrű terrierre. A két fajta szőrzete azonban különbözik, a yorkie-é valamivel hosszabb, illetve fejformájuk is eltér. Az ausztrál selyemszőrű fogai nagyobbak, fülei pedig hegyesebbek és nem olyan szélesek, mint a yorkie-é.

Yorkshire és ausztrál selyemszőrű terrier.

Whippet és kis olasz agár

A whippetek és a kis olasz agarak is az átlagosnál kisebb agarak, karcsú, törékeny testtel és keskeny fejjel. Az általunk kis olasz agárként ismert fajta a középkorból származik, amikor az olaszok tömegesen importálták a kisméretű agarakat. Nem világos, hogy a kutyákat vadászatra vagy társasági kutyaként használták-e. Ezzel szemben a whippet határozottan vadászkutya volt – kifejezetten nyílt terepen. A fő különbség a két fajta között a méretben rejlik: a whippet 45-55 cm, míg az olasz agár csak 32-38 cm magas.

airedale terrier alaszkai malamut ausztrál selyemszőrű terrier cairn terrier foxterrier hasonló kutyafajták jack russell terrier kínai meztelen kutya kis olasz agár malinois német juhászkutya norwich terrier perui meztelen kutya szibériai husky welsh terrier whippet yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!