hirdetés

10-ből 9-en összetévesztik a két kutyafajtát: te felismered a különbséget?

László Enikő, 2022. április 20 - Képek: Getty Images Hungary

Egyes fajtákat igen nehéz megkülönböztetni egymástól, annyira hasonlítanak. Persze minden kutya egyedi, de néhányukat könnyű összekeverni. A nemzetközi hasonmásnap alkalmából most összeszedtük azokat a fajtákat, akiket sokan összetévesztenek.

hirdetés

Tudtad, hogy április 20-án tartják a nemzetközi hasonmásnapot? Ennek alkalmából összeszedtünk néhány olyan kutyapárost, akik megtévesztően hasonlítanak egymásra. Ha tesztelni szeretnéd előtte tudásodat, azt ebben a kvízünkben megteheted.

A whippet és a kis olasz agár nagyon hasonlítanak egymásra.

Malinois és német juhászkutya

A két fajta kedvelőinek bizonyára nem okoz gondot megkülönböztetésük, de sokan mégis keverik őket. Legfőképpen azért, mert régen a németjuhász szinte minden más fajtánál népszerűbb volt, a malinois pedig kevésbé. Azonban napjainkban igen elterjedt szolgálati kutya, aki pedig még nem találkozott vele, és megpillantja, sokszor németjuhász névvel illeti.

A két fajtát testfelépítésük alapján a legegyszerűbb megkülönböztetni. A malinois karcsúbb, teste körülbelül olyan hosszú, mint amilyen magas. A német juhászkutya viszont hosszabb, mint amilyen magas, és masszívabb a testfelépítése. A malinois-ról ebben a cikkünkben, a német juhászkutyáról pedig ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Malinois és német juhászkutya.

Perui meztelen kutya és kínai meztelen kutya

A szőrtelen kutyák közül a legtöbben a kínai meztelen kutyát ismerik, így előfordulhat, hogy a többi kopasz fajta, főleg a perui gyakran megkapja a kínai meztelen kutya nevet. Érdemes azonban tudni, hogy négy szőrtelen kutyafajta is létezik, tehát nem minden eb kínai meztelen kutya, akinek jól látszik a bőre!

Perui és kínai meztelen kutya.

Cairn terrier és norwich terrier

A két fajtát nehéz lehet megkülönböztetni, különösen, ha azonos színűek, például vörös vagy búza. Mindkét fajtát az Egyesült Királyságban tenyésztették ki patkányok és más kisállatok vadászatára. A cairn terriereket valószínűleg először vidravadászatra alkalmazták, míg a norwich terrierek a patkányfogó képességeik miatt váltak népszerűvé.

Az egyik legfontosabb különbség a két fajta között az, hogy a norwich terrier rövidebb lábakkal rendelkezik, ami remek tulajdonság a patkányok elfogásához. A szín néha megkülönbözteti a fajtákat is. A fekete-sárga bunda norwich-t, míg a teljesen fekete, szürke vagy ezüst bunda cairnt jelöl.

Felül norwich, alul cairn terrier.

Welsh terrier és airdale terrier

Ha csak képről látjuk őket, igen nehéz lehet különbséget tenni a welsh és az airedale terrier között. Ugyanis a legszembetűnőbb különbség közöttük a méretük. Az általános feltételezések szerint a welsh terriereket az airedalekből tenyésztették ki, így csupán az utóbbi kisebb változatai. Sokan szeretik ezeknek a kutyáknak a kinézetét, a legtöbben találkoztak már airedale terrierrel, és úgy gondolják, hogy a welsh terrier az airedale „kezelhetőbb” változata lesz. Az igazság szinte teljesen ellentétes minden ilyen feltételezéssel. Bár küllemük és néhány klasszikus terrier-tulajdonságuk közös, jellegzetesen különböző típusú kutyák.

Felül airedale, alul welsh terrier.

Jack russell terrier és foxterrier

Mindkettő élénk, rendkívül energikus kotorékeb, akiket hatalmas személyiséggel áldott meg a természet. A foxterrier simaszőrű változata pedig hasonlít a jack russell terrier simaszőrű változatára. Mindketten az Egyesült Királyságból származnak, és eredetileg kotorékebnek használták őket. A foxterrier azonban kicsivel nagyobb a jack russellnél, és fangja is valamivel hegyesebb. Azonban a jack russell atletikusabb és izmosabb testfelépítésű, mint a foxterrier.

Foxterrier és jack russell terrier.

Alaszkai malamut és szibériai husky

Az alaszkai malamutokat és a szibériai huskykat is munkakutyának tenyésztették ki hideg, havas éghajlatra – ebből fakad vastag, kétrétegű bundájuk. Az alaszkai malamutokat először a Mahlemut törzsek inuitjai alkalmazták, akik Alaszkában őshonosak. Az ebeket vadászatra és nagyvad-hordásra használták. Eközben a szibériai huskyt az északkelet-ázsiai Csukcs-félszigeten élő nép tenyésztette ki, akik szánhúzó kutyaként használták őket.

Hogyan lehet megkülönböztetni őket egymástól? A legkönnyebben a farkukban észlelhető különbség. A malamut tollas farka a hátára görbül, míg a husky farka nem görbül a test egyik oldalára sem, és nem pattan a hátára. Emellett a malamut testfelépítése valamivel masszívabb, mint a huskyé.

Alaszkai malamut és szibériai husky.

Yorkshire terrier és ausztrál selyemszőrű terrier

A yorkshire terrierek elegánsnak és kecsesnek látszanak, de személyiségük szerint igazi terrierek. Hevesek, bátrak és tele vannak magabiztossággal. Valószínűleg ezen bájos kettősségük miatt ennyire népszerűek. Ez a selymes bundájú, ragaszkodó kiskutya nagyon hasonlít kevésbé ismert unokatestvérére, az ausztrál selyemszőrű terrierre. A két fajta szőrzete azonban különbözik, a yorkie-é valamivel hosszabb, illetve fejformájuk is eltér. Az ausztrál selyemszőrű fogai nagyobbak, fülei pedig hegyesebbek és nem olyan szélesek, mint a yorkie-é.

Yorkshire és ausztrál selyemszőrű terrier.

Whippet és kis olasz agár

A whippetek és a kis olasz agarak is az átlagosnál kisebb agarak, karcsú, törékeny testtel és keskeny fejjel. Az általunk kis olasz agárként ismert fajta a középkorból származik, amikor az olaszok tömegesen importálták a kisméretű agarakat. Nem világos, hogy a kutyákat vadászatra vagy társasági kutyaként használták-e. Ezzel szemben a whippet határozottan vadászkutya volt – kifejezetten nyílt terepen. A fő különbség a két fajta között a méretben rejlik: a whippet 45-55 cm, míg az olasz agár csak 32-38 cm magas.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon