hirdetés

Mi a különbség a malinois és a német juhászkutya között? Sok mindenben hasonlítanak, de családi kedvencnek egyikőjük jóval ideálisabb

Csupor Erik

2023. március 7 - Képek: Getty Images Hungary

Két ikonikus őrző-védő fajta, akiket szinte mindenki ismer, aki a keményebb, munkára is alkalmas kutyafajtákat kedveli. Mik a hasonlóságok és az eltérések közöttük, melyik fajta kinek való és ki az, akinek tanácsosabb más típusú kutyát maga mellé vennie?

hirdetés

A belga juhászkutya, azon belül is a négy alaptípus közül a legismertebb, a malinois, egy mozgékony, középtermetű őrző-védő kutyafajta, amelyik Belgiumból származik és eredetileg juhászkutya volt. Elképesztő képességei régóta ismertek, a fegyveres testületek egyre gyakrabban használják őket szolgálati célokra, sok esetben lecserélve a korábban ott szolgáló németjuhászokat. Gyorsasága és robbanékonysága miatt a különleges erők kötelékeiben is nagyon népszerűek, főként a különleges szolgálatok, mint például a terrorelhárítás és kábítószer-keresők használják előszeretettel.

A német juhászkutya a világ egyik legismertebb és népszerűbb őrző-védő kutyafajtája. Múltja és ősei a német középkorig vezethetőek vissza, de a ma ismert formájú és tulajdonságú németjuhász kialakítására csak a 19. század második felében került sor. A világ azon kevés kutyáinak egyike, amit szinte mérnöki pontossággal tervezett meg a fajta létrehozója, tudatosan tenyésztettek ki, konkrét céllal és feladatokra. Tekintetbe véve elterjedését és széleskörű alkalmazását, ez a munka sikerrel járt. Az egyik leggyakrabban használt fajta a fegyveres erők körében, aminek – kiváló képességei mellett – két fő oka van: dupla szőrrétegű bundája miatt szinte minden időjárási körülmények között használható; másrészt azon kevés fajták egyike, aki különösebb problémák nélkül el tudja viselni a gazda, vagy kutyavezető változását, cserélődését, ami fegyveres testületeknél gyakran előfordulhat.

Az utóbbi években elsősorban a német juhászkutyáknál jelentősen kezd elkülönülni egymástól a munka és a kiállítási (show) vonal, ami a belga juhászkutyák körében egyelőre kevésbé jellemző.

Malinois és németjuhász

Munkaképességek és taníthatóság

A németjuhász testtömege 30-40 kilogramm, marmagassága pedig az 55-65 centiméter közötti sávba esik. Ezzel szemben a malinois könnyedebb felépítésű, testsúlya jellemzően a 24-28 kg közötti skálán mozog, marmagassága pedig az 58-62 cm közötti tartományba esik. Habár mindkét fajta esetében kiváló munkakutyákról beszélünk, házőrzőként a német juhászkutya – a tapasztalatok szerint – nagyobb elrettentő erővel rendelkezik. Köszönhető ez a nagyobb testfelépítésének, illetve az őket korábban kísérő óriási médiafigyelemnek. Sorozatok, filmek százaiban voltak főszereplők, ez a fajta az emberek többségének szemében a rettenthetetlen hatékonyság szimbólumává vált.

Rin Tin Tin.

Ezzel szemben egy belga juhász elképesztő képességeivel kapcsolatban csak kevesek vannak tisztában. Az őrző-védő munkában elengedhetetlen fogáskészség minkét fajta esetében kiváló és átlagon felüli. Az auditált mérési eredmények a német juhászkutyák harapási erősségét 240 PSI körüli értékre teszik, a belga juhászkutyáét pedig 200 PSI környékére. Mindkét fajta ugatási erőssége riasztó, a németjuhász hangja mélyebb, öblösebb, a belga juhászé gyengébb frekvenciájú.

A németjuhász az egyik legszéleskörűbben képezhető kutyafajta. Tökéletesen áll helyt fegyveres testületeknél, vakvezetőként, terápiás kutyaként és akár lavinamentőként is. Nem véletlenek a köréjük épített pozitív sztereotípiák, ne felejtsük el, ez a fajta kifejezetten ilyen célokra lett kitenyésztve. Minden szakirodalom és kinológiai szakember egyetért abban, hogy az egyik legkönnyebben és sokoldalúbban képezhető fajta a belga juhász. Habár egy érzékeny kutyafajtáról van szó, képességei egyedülállóan sokoldalúak, szinte mindenre kiképezhető. Nem véletlen, hogy ilyen népszerűségnek örvend a fegyveres testületek körében.

Egészség és élettartam

A belga juhász egészséges fajta, általában elkerülik őket a nagy- és középtermetű kutyákra jellemző betegségek, habár ritkán epilepszia és diszplázia előfordulhatnak náluk, de ez nem jellemző. Élettartamuk általában 12-14 év. A németjuhász a világ 5 legnépszerűbb fajtájának egyike, tömeges tenyésztése felerősítette az örökletes betegségekre való hajlamukat. Körükben gyakori a diszplázia és a degeneratív porckorong betegség, ami akár bénuláshoz is vezethet a hátsó végtagok esetében. Ez a rendkívül magasfokú érintettség az egyik oka annak, hogy a fegyveres testületek körében tendenciává vált a német juhászkutyák lecserélése belga (illetve holland) juhászkutyákra. Élettartamuk jellemzően 9-11 év.

A családban

A két fajta közül a nyugodtabb vérmérsékletű német juhászkutya tud jobban beilleszkedni egy átlagos család életébe. A németjuhászok sportos és temperamentumos kutyák, kifejezetten ajánlhatóak aktív életet élő családok mellé, abban az esetben különösen, ha a családi körben mozgékony gyermekek, kamaszok élnek. Ha családi kutyáról van szó, talán érdemesebb a show tenyészetekből válogatni vagy olyan kölyköt választani, amelyik már korán határozottan emberbarát karakterű.

Velük szemben az együttélés egy belga juhászkutyával igencsak feladhatja a leckét egy átlagos kutyatulajdonosnak. A malinois mozgásigénye óriási, ráadásul mentális „lefárasztása” sem hétköznapi feladat, tulajdonképpen külön életformát igényel. Ez a fajta mind a mai napig egy vérbeli, hiperaktív munkakutya maradt, amelyik nem tud meglenni feladatok, teendők és igen nagyfokú aktivitás nélkül. Ezek hiánya egy malinois esetében jelentős személyiségtorzulást és destruktivitást eredményezhet.

belga juhászkutya Csupor Erik hasonló kutyafajták kutyaválasztás malinois német juhászkutya németjuhász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink