Mi a különbség a malinois és a német juhászkutya között? Sok mindenben hasonlítanak, de családi kedvencnek egyikőjük jóval ideálisabb

Csupor Erik, 2023. március 7 - Képek: Getty Images Hungary

Két ikonikus őrző-védő fajta, akiket szinte mindenki ismer, aki a keményebb, munkára is alkalmas kutyafajtákat kedveli. Mik a hasonlóságok és az eltérések közöttük, melyik fajta kinek való és ki az, akinek tanácsosabb más típusú kutyát maga mellé vennie?

A belga juhászkutya, azon belül is a négy alaptípus közül a legismertebb, a malinois, egy mozgékony, középtermetű őrző-védő kutyafajta, amelyik Belgiumból származik és eredetileg juhászkutya volt. Elképesztő képességei régóta ismertek, a fegyveres testületek egyre gyakrabban használják őket szolgálati célokra, sok esetben lecserélve a korábban ott szolgáló németjuhászokat. Gyorsasága és robbanékonysága miatt a különleges erők kötelékeiben is nagyon népszerűek, főként a különleges szolgálatok, mint például a terrorelhárítás és kábítószer-keresők használják előszeretettel.

A német juhászkutya a világ egyik legismertebb és népszerűbb őrző-védő kutyafajtája. Múltja és ősei a német középkorig vezethetőek vissza, de a ma ismert formájú és tulajdonságú németjuhász kialakítására csak a 19. század második felében került sor. A világ azon kevés kutyáinak egyike, amit szinte mérnöki pontossággal tervezett meg a fajta létrehozója, tudatosan tenyésztettek ki, konkrét céllal és feladatokra. Tekintetbe véve elterjedését és széleskörű alkalmazását, ez a munka sikerrel járt. Az egyik leggyakrabban használt fajta a fegyveres erők körében, aminek – kiváló képességei mellett – két fő oka van: dupla szőrrétegű bundája miatt szinte minden időjárási körülmények között használható; másrészt azon kevés fajták egyike, aki különösebb problémák nélkül el tudja viselni a gazda, vagy kutyavezető változását, cserélődését, ami fegyveres testületeknél gyakran előfordulhat.

Az utóbbi években elsősorban a német juhászkutyáknál jelentősen kezd elkülönülni egymástól a munka és a kiállítási (show) vonal, ami a belga juhászkutyák körében egyelőre kevésbé jellemző.

Malinois és németjuhász

Munkaképességek és taníthatóság

A németjuhász testtömege 30-40 kilogramm, marmagassága pedig az 55-65 centiméter közötti sávba esik. Ezzel szemben a malinois könnyedebb felépítésű, testsúlya jellemzően a 24-28 kg közötti skálán mozog, marmagassága pedig az 58-62 cm közötti tartományba esik. Habár mindkét fajta esetében kiváló munkakutyákról beszélünk, házőrzőként a német juhászkutya – a tapasztalatok szerint – nagyobb elrettentő erővel rendelkezik. Köszönhető ez a nagyobb testfelépítésének, illetve az őket korábban kísérő óriási médiafigyelemnek. Sorozatok, filmek százaiban voltak főszereplők, ez a fajta az emberek többségének szemében a rettenthetetlen hatékonyság szimbólumává vált.

Rin Tin Tin.

Ezzel szemben egy belga juhász elképesztő képességeivel kapcsolatban csak kevesek vannak tisztában. Az őrző-védő munkában elengedhetetlen fogáskészség minkét fajta esetében kiváló és átlagon felüli. Az auditált mérési eredmények a német juhászkutyák harapási erősségét 240 PSI körüli értékre teszik, a belga juhászkutyáét pedig 200 PSI környékére. Mindkét fajta ugatási erőssége riasztó, a németjuhász hangja mélyebb, öblösebb, a belga juhászé gyengébb frekvenciájú.

A németjuhász az egyik legszéleskörűbben képezhető kutyafajta. Tökéletesen áll helyt fegyveres testületeknél, vakvezetőként, terápiás kutyaként és akár lavinamentőként is. Nem véletlenek a köréjük épített pozitív sztereotípiák, ne felejtsük el, ez a fajta kifejezetten ilyen célokra lett kitenyésztve. Minden szakirodalom és kinológiai szakember egyetért abban, hogy az egyik legkönnyebben és sokoldalúbban képezhető fajta a belga juhász. Habár egy érzékeny kutyafajtáról van szó, képességei egyedülállóan sokoldalúak, szinte mindenre kiképezhető. Nem véletlen, hogy ilyen népszerűségnek örvend a fegyveres testületek körében.

Egészség és élettartam

A belga juhász egészséges fajta, általában elkerülik őket a nagy- és középtermetű kutyákra jellemző betegségek, habár ritkán epilepszia és diszplázia előfordulhatnak náluk, de ez nem jellemző. Élettartamuk általában 12-14 év. A németjuhász a világ 5 legnépszerűbb fajtájának egyike, tömeges tenyésztése felerősítette az örökletes betegségekre való hajlamukat. Körükben gyakori a diszplázia és a degeneratív porckorong betegség, ami akár bénuláshoz is vezethet a hátsó végtagok esetében. Ez a rendkívül magasfokú érintettség az egyik oka annak, hogy a fegyveres testületek körében tendenciává vált a német juhászkutyák lecserélése belga (illetve holland) juhászkutyákra. Élettartamuk jellemzően 9-11 év.

A családban

A két fajta közül a nyugodtabb vérmérsékletű német juhászkutya tud jobban beilleszkedni egy átlagos család életébe. A németjuhászok sportos és temperamentumos kutyák, kifejezetten ajánlhatóak aktív életet élő családok mellé, abban az esetben különösen, ha a családi körben mozgékony gyermekek, kamaszok élnek. Ha családi kutyáról van szó, talán érdemesebb a show tenyészetekből válogatni vagy olyan kölyköt választani, amelyik már korán határozottan emberbarát karakterű.

Velük szemben az együttélés egy belga juhászkutyával igencsak feladhatja a leckét egy átlagos kutyatulajdonosnak. A malinois mozgásigénye óriási, ráadásul mentális „lefárasztása” sem hétköznapi feladat, tulajdonképpen külön életformát igényel. Ez a fajta mind a mai napig egy vérbeli, hiperaktív munkakutya maradt, amelyik nem tud meglenni feladatok, teendők és igen nagyfokú aktivitás nélkül. Ezek hiánya egy malinois esetében jelentős személyiségtorzulást és destruktivitást eredményezhet.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon