hirdetés

Intelligens társ vagy szigorú német őrmester? Kinek való a német juhászkutya?

Csupor Erik

2022. december 27 - Képek: Getty Images Hungary

A német juhászkutya szinte mindenki fantáziáját megmozgatja és hosszú ideig majdnem minden nyugati ország népszerűségi toplistáinak első 5 helye egyikén szerepelt. Emellett sokáig és talán napjainkban is a világ egyik legszéleskörűbben alkalmazott munkakutyája, felhasználási területei szinte végtelenek. Ki mellé illik ez a fajta és mit érdemes átgondolni, mielőtt őket választod?

hirdetés

Kevesen tudják, de a németjuhász egy tudatosan, szinte mérnöki precizitással szelektált és kitenyésztett fajta. Szelektálásuk során az első pillanattól az volt a fő cél, hogy egy nagy munkaképességű, sokoldalú fajta szülessen meg, amelyik tökéletesen alkalmas a fegyveres erők igényeinek kiszolgálására. A fajta megálmodója, Max von Stephanitz lovassági kapitány volt, aki 1899-ben egy kutyakiállításon vette meg azt a példányt, aki a németjuhászok ősapja lett, és akivel a tenyésztést elkezdte. A fajta sokáig elsősorban Németországban volt ismert, a igazi népszerűségrobbanás Rin Tin Tin, a mai napig legnépszerűbb hollywoodi kutyasztár megjelenésével következett be, aki nem kevesebb, mint 27 filmben szerepelt. Azóta a német juhászkutyák ismertsége és elismertsége töretlen és nem változott jelentősen.

Személyiség, karakter

A német juhászkutya egy rendkívül intelligens fajta, aki komplex dolgokat képes rövid idő alatt és hatékonyan megtanulni. Stanley Coren azóta híressé váló könyvében a harmadik legintelligensebb fajtának nevezte őket tanulási képességeik alapján. Ez a fajta, ha megfelelő kezekben, tapasztalt gazda mellett van, kifejezetten engedelmes és Stephanitz kapitány eredeti szándékainak megfelelően imád dolgozni, folyamatosan feladatokra vágyik és ez személyiségének egyik legfontosabb aspektusa. Emellett azon kevés őrző-védő fajták egyike, akiket egy gazdaváltás, vagy egy kutyavezető váltás kevésbé visel meg, mint más nagytestű őrző-védő fajtákat, pl. a rottweilereket. Ezért a fegyveres testületek gond nélkül tudják őket saját céljaikra alkalmazni.

Méret és szőr

E fajta súlya jellemzően 25 és 40 kg között mozog, színük a fekete, cserbarna, vagy vörös rajzokkal, ordas alapszín világos vagy barna jegyekkel, de előfordul az egyszínű fekete is. Szőrük középhosszú, aljszőrzetük rendkívül sűrű és tömött, szinte minden időjárásnak ellenálló. Többek között ez a másik ok, ami miatt kiemelten népszerű szolgálati kutyaként, hiszen a Föld szinte minden pontján bevethető a hideg területektől az esőerdőkig.

Képezhetőség

Kiemelkedő intelligenciája és képességei miatt a német juhászkutya egy igen sokoldalúan képezhető és használható kutyafajta. Szinte mindenre megtaníthatóak, a világban alkalmazzák őket rendőrségi feladatokra, nyomkövetésre, kábítószer-kutatásra, de a világ hadseregei is széleskörűen alkalmazzák őket terrorelhárításra, aknakutatásra, felderítési és számos egyéb feladatra. Emellett vakvezető kutyaként, katasztrófa-mentő és terápiás kutyaként is tökéletesen megállják a helyüket.

Mozgásigény

A németjuhászok, egy jó munkakutyához illően rendkívül mozgékonyak és a mozgásigényük is hatalmas. Emiatt gyakorlatilag a tétlenséget és az inaktivitást nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem viselik el. Életük a munka és a feladatok megoldása, ami sok aktivitással jár. Ha mindez elmarad, szinte biztos, hogy személyiségük torzulni fog negatív irányba. Minden típusú mozgásformára kaphatóak és nagy örömmel végzik azt, a futástól labdázáson át a bringázásig, szeretik a vizet és más kutyákkal is szívesen eljátszanak abban az esetben, ha a megfelelő szocializáció megtörtént.

Egészség, élettartam

A németországi Német Juhászkutya Klub statisztikái szerint e fajta átlagos élettartama 11 év, ami átlagosnak tekinthető a nagytestű őrző-védő fajták között. Sajnos a németjuhászok Achilles-ina és gyengesége az egészségük, meglepően nagy arányuk értintett öröklött betegségekben. A Zürich-i Egyetem rendőr-németjuhászok között végzett kutatása arra mutatott rá, hogy még a kiváló helyekről származó kutyák között is 45% volt a degeneratív gerincszűkülettel érintettek aránya, 19,1 %-uk esetében pedig a csípőízületi diszpláziával érintettek aránya. A magas érintettség okait egyrészt a fajta kialakítása során gyakorinak nevezhető beltenyésztésre, másrészt a divathullám miatti tömegtenyésztésre vezetik vissza.

Kinek ideális a német juhászkutya?

Ez a fajta még egy területen rekordtartó, nevezetesen abban, hogy a menhelyekre egyik legnagyobb számban leadott kutyáról beszélhetünk. Mindez egyértelműen jelzi: a németjuhász nem mindenkinek való kutyafajta. Tenyésztésükben pár évtizeddel ezelőtt 2 fő irányzat alakult ki, az úgynevezett show (kiállítási) vonal, ahol a küllem és a családbarátság nagyobb hangsúlyt kap, és az úgynevezett munka vonal kialakítása, ahol a cél egy hatalmas munkabírású és kiváló munkaképességű típus tenyésztése és fenntartása, ahol a küllemi szempontok nem elsődlegesek.

Ha valaki profi sport- és munkakutyát keres, talán érdemes a munkavonalakat keresnie, ha pedig inkább családi kutyaként választja őket, akkor pedig a show tenyészetekben körbe néznie. Aki ezt a csodás és ikonikus fajtát választja, fel kell készülnie arra, hogy a kutyás élete mozgalmas lesz, hiszen egy németjuhászt mind szellemileg, mind pedig fizikailag le kell fárasztani napi szinten. Ha ez nem történik meg, a nem várt „végeredmény” egy állandóan, még a légy röptére is ugató, másokkal szemben agresszív kutya lehet, ami nem méltó ehhez a nagyszerű munkakutya-fajtához.

Csupor Erik kutyatartás kutyaválasztás német juhászkutya őrző-védő szolgálati kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!