hirdetés

Rin Tin Tin lenyűgöző története: hadiárvából Hollywood ünnepelt csillaga lett

László Enikő

2020. november 25

Rin Tin Tin az egyik leghíresebb német juhászkutya a világon. Szinte nincs olyan, aki ne ismerné a nevét. Összesen huszonhét filmben szerepelt, az emberek pedig rajongtak érte. Hogyan kezdődött a sztárkutya pályafutása?

hirdetés

Rin Tin Tin története szomorúan kezdődött. 1918. szeptember 15-én Lee Duncan amerikai katona felfedező körútra indult egy Flirey nevű francia faluban. A települést korábban lebombázták, szinte teljesen megsemmisítették. Duncan rábukkant egy megrongálódott kennelre, amiben kiskutyák lapultak. A németjuhász kölykök korábban a német haderőhöz tartoztak, akik a támadás során hátrahagyták őket. A kennelben az anyakutya és csupán öt kölyke maradt életben. Mindegyikőjük csont és bőr volt, nagyon legyengültek. A kicsik kevesebb, mint egy hetesek lehettek, szemüket még ki sem nyitották.

Rin Tin Tin.

A megmenekülés

Lee megsajnálta a hátrahagyott kiskutyákat, és magával vitte őket. Mikor a kicsik megerősödtek, az anyakutyát egy tisztnek ajándékozta. Egy kant és egy szukát megtartott az alomból, a többi három németjuhászt a katonáknak adta. A két kölyköt a szerencséje szimbólumának tekintette ezért Rin Tin Tinnek és Nanette-nek nevezte el őket. A háború végén Duncan hazacsempészte kedvenceit Amerikába, hogy új életet kezdhessenek.

Rin Tin Tin és Nanette olyan szerencsehozó bábukról kapták a nevüket, amelyeket a francia gyerekek osztogattak gyakran az amerikai katonáknak. Ezeket Rintintinnek és Nénette-nek hívták. A katonáknak azt mondták, a bábuk két szerelmest szimbolizálnak, akik sikeresen túléltek egy bombatámadást. Ez azonban nem igaz, hiszen a figurákat a háború előtt, 1913-ban tervezték. A közhiedelemmel ellentétben pedig Rintintin volt a lány és Nénette a fiú.

Amíg Duncan a hazatéréshez szükséges minden papírt megszerzett, egy tenyésztőnek, Mrs. Leo Wannernek adta a kölyköket, aki rendőrkutyákat is nevelt. Nanette tüdőgyulladást kapott és nem sokkal később meghalt. Mrs. Leo Wanner adott cserébe egy másik szukát. A hadiárva tiszteletére az új kedvencet Nanette II-nek nevezték el. Az újdonsült kis család végre megérkezett új otthonába, Los Angelesbe.

Eugene Pallette némafilm színész Duncan egyik barátja volt. Sokat jártak együtt kirándulni, barangolni. Eközben a katona sok trükkre megtanította Rin Tin Tint. Mivel nagyon ügyes és intelligens négylábúnak tűnt, gazdája úgy gondolta, érdemes lehetne megmérettetni tehetségét. Az első versenyen azonban nagyon rosszul teljesített, megmorogta az embereket és vicsorgott rájuk. Hazafelé menet pedig egy újságokat szállító autóról véletlenül rádobtak egy kupacot, aminek következtében eltört egyik mellső lába. Kilenc hónapig tartott felépülése.

Miután teljesen meggyógyult, elindult a következő versenyen, amit meg is nyert. Minél magasabbra kellett ugraniuk a kutyáknak, eközben pedig kamerázták is őket. Duncan ekkor döbbent rá, hogy kedvencéből akár filmsztár is lehetne.

Rin Tin Tin egy 1924-es forgatáson.

A kutya, aki megmentette a Warner Bros-t

Rin Tin Tin első filmes sikere egy farkasnak és annak rossz szereplésének köszönhető. A vadállattal ugyanis képtelenség volt felvenni a tervezett jelenetet. Duncan viszont állította, hogy az ő kutyája biztosan sikeres lesz benne. Így is lett, ekkor szerepelt a németjuhász az első filméjében, az 1922-es The Man from Hell’s Riverben.

A nagy áttörés egy évvel később történt, amikor szerepelt a Where the North Begins című némafilmben. Hatalmas sikere volt, sokan mondják, hogy ez a produkció mentette meg a Warner Bros-t a csődtől. Az évek során pedig számtalan filmet akkor adtak ki Rin Tin Tinről, amikor a stúdiónak rosszul állt a szénája. A németjuhász pedig mindig kihúzta őket a bajból. 1929-től azonban a Warner Bros nem tartott igényt szolgálataira, mondván a kutyák nem tudnak beszélni, és a némafilm korszakának vége.

Rin Tin Tin fiával, Rin Tin Tin Juniorral.

Miközben filmes karrierjüket építették, a két kutya nem tétlenkedett. Nanette-nek és Rin Tin Tinnek 48 kölyke született az évek során. Duncan csupán kettőt tartott meg közülük, a többieket olyan hírességeknek ajándékozta, mint Greta Garbo vagy Jean Harlow.

A Rin Tin Tin dinasztia

A híres eb 1932. augusztus 10-én hunyt el otthonában. Duncan egy franciaországi kisállat temetőben helyezte végső nyugalomra, hogy abban az országban pihenjen, ahol született. Azonban a Rin Tin Tin korszaknak ezzel nem lett vége. A mai napig nem.

Rin Tin Tin sírja.

Rin Tin Tin fia, Rin Tin Tin Junior is szerepelt filmekben, összesen 14-ben. Azonban nem tűnt annyira tehetségesnek, mint apja. 1941-ben tüdőgyulladás vitte el.

III. Rin Tin Tint az eredeti Rin Tin Tin unokájának mondják, de sokak szerint nem az, csupán távoli rokonságban állnak egymással. Az eb nem is igazán hasonlított felmenőire. Szerepelt egy filmben, de ezután másfelé terelte a sors. A második világháború során az amerikai hadsereg civilek kutyáit toborozta. Mivel senki sem garantálta, hogy épségben vissza is kapják majd szeretett kedvencüket, kellett egy kis ösztönzés. Ekkor jött a képbe III. Rin Tin Tin. Ő vált a kampány arcává, vele reklámozták, népszerűsítették a házi kedvencek katonának állását.

III. Rin Tin Tin.

A negyedik Rin Tin Tin 1954-ben a Rin Tin Tin kalandjai című sorozatban játszott. Hatalmas sikert aratott. Rengetegen rajongtak érte, szinte minden ajándéktárgyon megjelent a képe. Rin Tin Tin újra milliók kedvencévé vált. Lee Duncan 1960-ban hunyt el és a Rin Tin Tin nevet sosem védette le. Lee unokája, Daphne Hereford folytatta a tenyészetet és mára már a híres német juhászkutya tizenkettedik leszármazottja járja Amerikát és jelenik meg különböző eseményeken. 2007-ben kiadtak egy családi filmet Rin Tin Tin címmel, és a hírek szerint már készülőben van egy újabb alkotás.

Rin Tin Tin kalandjai forgatás.

Rin Tin Tin az első négylábú sztárok között volt a világon. Milliók csodálták, és kevesen vannak, akik ne hallottak volna róla. Amerikában a hősiesség, bátorság, hűség és az erő szimbólumává vált. Biztosan nem sejtette az a franciaországi néhány napos hadiárva, hogy ekkora nyomot hagy maga után a világban.

(Képek: Getty Images Hungary)

film híres kutyák kutyás film német juhászkutya Rin Tin Tin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink