hirdetés

Tűzszerész kutyák: hogyan képeznek ki egy robbanószer-kereső kutyát?

László Enikő

2020. december 11

A kutyák rengeteg területen segítik az embereket. A Magyar Honvédség robbanóanyag-kereső négylábúi rendkívül fontos és veszélyes feladatot látnak el. Csodálatos szimatuknak köszönhetően szinte bárhol, bármilyen robbanószert képesek megtalálni.

hirdetés

Az MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Századánál csaknem egy tucat kutya teljesít szolgálatot. Munkájuk az adott terep, csomag, bevásárlóközpont vagy épület átvizsgálása, a  robbanószer felkutatása. Emellett különböző katonai rendezvényeken látnak el feladatokat. Külföldön is gyakran megfordulnak, ellenőrzőpontokon való átkutatást, illetve tűzszerész átvizsgálást is végeznek. A dolguk szinte mindig ugyanaz, de a helyszínek igen változatosak. Erre a munkára a kutyák a legalkalmasabbak. Semmilyen más eszköz nem képes olyan jól végezni feladatát, mint a csalhatatlan szimatú ebek. A Pentagon 19 milliárd dollárt költött arra, hogy a kutyaorr lemásolásával létrehozzon egy olyan szerkezetet, ami úgy tudja megtalálni a robbanóanyagot, mint a négylábúak. Hat év kutatás után nem jártak sikerrel.

Kiválasztás

A kutya fajtája nem játszik fontos szerepet a kiválasztás során, inkább magát az egyedet nézik. Persze vannak olyan ebek, akik nagyobb valószínűséggel alkalmasabbak az efféle feladatok elvégzésére. Ilyenek például a német juhászkutyák, belga juhászkutyák, de előfordulnak terrier keverékek is. Ugyanis menhelyi árvákból is válhat szolgálati kutya. Emellett hivatásos robbanószer-kereső ebet közbeszerzési pályázat útján is kiképezhetnek. Az úgynevezett nulla forintos eljárás azt jelenti, amikor egy századnál dolgozó honvéd egy tenyésztőtől származó kedvencét saját maga neveli fel és képzi ki. Ezután pedig felajánlja a Magyar Honvédségnek.

Az alábbi videóban megtekinthető a Magyar Honvédség legújabb tagja:

Kritériumok

Ahhoz, hogy valakiből hivatásos robbanóanyag-kereső kutya legyen, sok kritériumnak kell megfelelnie. Egy eb tréningje hat hetes korában kezdődik. Állatorvos is megvizsgálja, hogy alkalmas-e ilyen komoly feladatok ellátására. Eközben a honvédek is egy hónapon át tesztelik a négylábút. Az egyik legfontosabb, a lövésállóság. Ez azt jelenti, hogy a kutyának nem szabad megijednie, amikor a közelében lövések dörrennek el. Emellett a magasságtól és a mélységtől sem érezhet félelmet. Mivel igen változatos helyszíneken kell szolgálatot teljesítenie, jól kell tűrnie az emberek sokaságát, a város zajait. Ezért az újoncokat gyakran viszik el forgalmas helyekre, plázákba és metrózni, hogy később semmivel se lehessen zavarba hozni őket.

Természetesen az egyik legfontosabb készségüket, a szaglást is tesztelik. Fontos, hogy az eb jól motiválható legyen játékkal vagy jutalomfalattal, hiszen ez fogja adni a kiképzés alapját. Ha minden követelménynek megfeleltek, és nincsenek kiküszöbölhetetlen hibáik vagy félelmeik, kezdődhet a kiképzés. Amennyiben nem, visszakerülnek eredeti gazdájukhoz, tulajdonosukhoz.

A képzés

A robbanóanyag-kereső kutyák alapképzése négy hónapig tart. Ezalatt sajátítják el annak minden fortélyát. Először csak egy labdát keresnek, aztán labdát és robbanószert, aztán pedig szépen lassan csak a veszélyes anyagot, annak egy mintáját. Semmiképp sem magát az eszközt, szerkezetet. Körülbelül harminc ilyen szagmintát tudnak felismerni a honvédok kutyái. A keresés mellett engedelmességi vizsgán is helyt kell állniuk. A robbanószer-kereső ebek máshogyan jeleznek, mint a rendőrkutyák. Ők ugyanis nem kaparhatnak, nehogy beindítsák a veszélyes szerkezetet. Passzív módon, hang és harapás nélkül is képesek jelezni.

Az alábbi videóban megtekinthető, hogyan zajlik a kiképzés:

A szolgálati kutyák tartása

A tűzszerész kutyákat a Magyar Honvédség Hadikikötőben helyezik el tágas kennelekben. De legtöbbjük a vezetőjével lakik, szolgálat után együtt mennek haza. Persze, akiket mégis leadnak munka után sincsenek elhanyagolva. Mindig van valaki, aki etesse, itassa, tisztítsa és lemozgassa őket. Fontos megemlíteni, hogy egy kutya csak a saját vezetőjével dolgozhat, másokkal soha.

Mi lesz a leszerelt kutyákkal?

A robbanószer-kereső kutyák addig vannak szolgálatban, amíg képesek ellátni feladataikat, tehát nincsen korhoz kötve a leszerelés. Mivel évente kell vizsgázni az ebnek és a vezetőjének is, így viszonylag könnyen megállapítható, mikor jön el a nyugdíj ideje. Az állatorvos, a kutyakiképző és a kutyavezető egyöntetű véleménye alapján szerelhet le a hős négylábú.

Vezetője térítésmentesen hazaviheti házi kedvencnek. De ez persze nem kötelező. Ha a katona szerel le, akkor is magával viheti a kutyát, hiszen az más vezetővel nem dolgozhat. Olyan még sosem fordult elő, hogy egy leszerelt ebnek ne találjanak könnyen új gazdát.

(Kép: Getty Images Hungary)

honvédség katonai kutya robbanóanyag-kereső kutya tűzszerész kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink