hirdetés

Ismerd meg a kis jack russellt, az ukrajnai háború hősét: Patron közel 100 bombát szimatolt ki eddig Csernyihivben

Rácz Brigitta

2022. május 8 - Képek: Instagram

Patron fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy minél több életet megmentsen a háború sújtotta Ukrajnában. A kétéves szolgálati kutya mára igazi híresség lett szerte a világban.

hirdetés

Saját Insta-oldalán is megosztja, ahogy golyóálló mellényben bevetésre készül, vagy éppen a terepen elszántan keresi az észrevehetetlen robbanószereket. Mindene a munka, lelkesen kutatja az elrejtett taposóaknákat, gránátokat az elhagyatott, lebombázott területeken. Nagy kedvence a sajt, így a fárasztó munkanap végén arra mindig jut idő, hogy egy kis finomsággal megjutalmazzák.

Patron a SES (Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat) kötelékében dolgozik, 2022. március 15-én ezekkel a szavakkal mutatták be a világnak:
„Ismerd meg Patront. A kétéves kutya a csernyihivi pirotechnikusaink lelke és kabalája. Mindig, mindenhová elkíséri őket. Egyébként nagyon szereti a sajtot, így alkalomadtán a srácaink megkínálják egy kis finomsággal.”

Patron bombaelhárító csapattársaival, az Ukrán DSNS kötelékében.

A kis Jack Russell terrier Ukrajna hőse

Patron eddig mintegy 90 robbanószerkezet felfedezésében segített a SES csernyihivi részlegénél. Csernyihiv március elejétől folyamatos és rendkívül agresszív ostrom alatt állt, állandó bombázásokkal, szárnyas rakéták rombolásával kellett megküzdeni az ott lakóknak és a védelmi erőknek. A város polgármestere, Vladiszlav Atrasenko elmondta, az egykor 300 ezer lakosú észak-ukrajnai településen humanitárius katasztrófa alakult ki, víz, fűtés és áram nélkül maradtak, az egészségügyi ellátás összeomlott, lakónegyedeket, iskolákat, kórházakat bombáztak. Az orosz hadsereg április elején kivonult Csernyihivből, így Patron azóta még inkább megállíthatatlanul keresi a hátrahagyott robbanószerkezeteket.

A kis jack russell alapos kiképzés után került a speciális katonai egységbe, neki is, mint minden kutyának, igen kifinomult a szaglása. Munkája során először a kijelölt területet deríti fel, majd, ha gyanús szagot fog, a bomba megtalálásakor leül annak közelében, és határozott ugatással, farkcsóválással jelzi, érkezhetnek a pirotechnikusok semlegesíteni a robbanószerkezetet.

Remekül megkülönbözteti az ellenséges rakéták hangját is

Patron azonban nem csupán a fel nem robbant bombákat, tüzérségi lövedékeket, rakétavetőből származó rakétákat, aknákat és gránátokat keresi ügyesen. Tévedhetetlenül megérezte a bombázások, tüzérségi támadások közeledtét, és kiválóan megkülönböztette az ellenséges rakéták, valamint repülőgépek hangját.

Az Ukrajna hőseként emlegetett kutya egyébként világszerte számtalan embert inspirált, rengeteg grafika, kép, festmény született róla. Ezekből egy csokorral bombaelhárító csapata, a DSNS is megosztott az oldalán.

A kis tűzszerész tovább folytatja munkáját, remélve, hogy sikerül felderítenie az összes hátrahagyott veszélyes robbanóanyagot. Ha téged is érdekel a különleges kutya munkássága, ide kattintva érdemes bekövetned az Insta-oldalát, ahol a lentieken kívül még számtalan képet, videót és beszámolót megoszt életéről, munkájáról.

aknakereső kutya híres kutya hős kutya jack russell terrier katonai kutya tűzszerész kutya Ukrajna ukrán háború

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink