hirdetés

Patron, a 4 kilós jack russell terrier, aki az ukránok hősévé vált

Csupor Erik

2023. március 31 - Képek: Getty Images Hungary

Jó kennelből származik, kiállítási kutyaként indult a pályája, majd aknákat keresett a harctereken. Már rendelkezik a bátorsági érdeméremmel és az ukránok hősévé vált. Patron, a jack russell története.

hirdetés

Függetlenül attól, hogy mennyire véres háborúról van, illetve volt szó az emberiség történetében, minden háborúnak vannak hősei. Ezek természetesen többségében katonák vagy hadvezérek. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor állatok, ezen belül is: kutyák. A hősöket pedig minden korban tisztelték és kalapot emeltek előttük. Különösen így van ez a kutyák esetében. Őket ugyanis nem érdeklik az ideológiák, nem lehet elméletekkel és jól megfogalmazott propagandával befolyásolni őket, nem tépelődnek a történelmi múlton és igazságokon vagy igazságtalanságokon. Nincsenek hátsó szándékaik, nem gyűlölnek más népeket. Pusztán azért teszik azt, amit, mert szeretnének megfelelni a közvetlen környezetüknek, de elsősorban a gazdájuknak.

Patron, az orosz-ukrán háború négylábú hőse

A most zajló orosz-ukrán háború ikonikus állócsillagává egy ukrán oldalon dolgozó 4 kilós kutya vált. Patron, a jack russel terrier több mint 200 taposóaknát talált meg eddig, és így rendkívül sok emberéletet mentett meg a haláltól vagy a rokkanttá válástól. Mit lehet tudni Patronról, a jack russell terrierről?

Honnan származik, és hogy került a hadszíntérre?

A most 3 és fél éves Patron élete teljesen átlagos kiállítási kutya életként indult, akit mostani gazdája, Mihajlo Ilijev egy jó pedigréjű jack russell kennelből vásárolt a fiának azért, mert a fiú régi vágya volt, hogy saját kutyával kiállításokon indulhasson. Mihajlónak – aki egyébként tűzszerészként dolgozik évtizedek óta, és látta, hogy a társai hogyan képzik ki a labradorjaikat és németjuhászaikat bomba keresésre – már a kutya fiatal korában feltűnt, hogy Patron milyen erős munkaösztönnel rendelkezik. Játékosan elkezdte képezni bombakeresési feladatokra, amik számára is meglepően eredményesek voltak.

Patron a fronton

Mint tudjuk, 2022-ben kitört az orosz-ukrán háború, Mihajlo és Patron pedig aktív szolgálatba lépett a fronton. Patron népmesei elemektől sem mentes felemelkedésének története itt kezdődött, aminek természetesen része az is, hogy a nagyobb kutyákkal rendelkező társak eleinte semmibe vették, hogy átlagon felül bizonyítania kellett, stb, stb…

Ami ténynek tűnik, hogy a kiskutya rendkívüli tehetséget mutatott a fémdetektorokkal ki nem mutatható, például műanyagból készült gyalogsági taposóaknák kiszagolására és jelzésére. Emellett volt egy olyan előnye, amivel az ukrán hadseregben szolgáló egyetlen másik kutya sem rendelkezett: összesen 4 kg volt a súlya, a taposóaknák pedig többségében 5 kg-os súlyhatár feletti nyomásnál robbannak. Így Patron azokra a nagyon veszélyes helyekre is bejuthatott, ahová nagyobb termetű kutya nem. A legutóbbi adatok szerint már több mint 200 robbanóeszköz megtalálásán is túl van.

Az egység, ahol Patron szolgál, természetesen nagyon büszke volt a kutyára és tavaly márciusban egy rövid videót posztolt munkájáról. A rövid felvétel olyan népszerű lett, hogy ebben természetesen az ukrán állami információs szervek is meglátták a lehetőséget, és megosztották azt szinte minden közösségi média platformon.

Innentől nem volt megállás, Patron nevét megismerte a világ, a nyugati média is felkapta a „témát” és érdekes módon, még az orosz sajtó is írt róla. Hozzáteszem, joggal, és örüljünk ennek. Ha egy háborúban lehet egyáltalán szimpatikus valami, az mindenképpen az, ha bármelyik oldal szimbólumává egy gazdájáért lelkesen dolgozó kutya válik, nem pedig egy véresszájú tábornok vagy politikus.

Az ukrán elnök májusban kitüntette Patront.

Patron érdemei

Napjainkban Patron és gazdája már rendelkezik az ukrán bátorsági érdeméremmel, a képmása bélyegeken jelenik meg és rajzfilmfigurává is vált. Abban is biztosak lehetünk, hogy néhány éven belül egy hollywoodi kutyás szuperprodukció főhőseként is megjelenik majd. Emellett az a sors is elérte, ami szinte minden világsztár életét: egyre kevesebb ideje marad kedvenc időtöltésére, a bombakeresésre és így emberi életek megmentésére.

Ehelyett karitatív és PR-eseményeken szerepel, vezető politikusok látogatásain asszisztál, ami ismerve a jack russellek lelki világát, nem feltétlenül az a tevékenység, amire szüksége van. Tavaly májusban például az egész világsajtót bejárták azok a felvételek, amikor Patron Zelenszkij társaságában fogadta a kanadai miniszterelnököt, Trudeau-t, aki hosszasan és kínosan keresgélt öltönye zsebében egy jutalomfalatért, amit a PR-os kollégáinak egyike valószínűleg elfelejtett odatenni.

Patronról készült kijevi falfestmény.

Mindezek a történések természetesen Patron, a jack russell terrier szemszögéből lényegtelenek. Egészen biztosak lehetünk abban, hogy ő akkor a legboldogabb, ha az elhagyott harcmezőkön azt keresheti, amire kiképezték (taposóaknákat és fel nem robbant lövedékeket), és ha talál valamit, megoszthatja az örömét a gazdájával. Ez az akarás és ez a teljesítmény pedig maximálisan tiszteletre méltó. És ebben bizony mindenki egyetért, függetlenül attól, hogy melyik oldalon áll és melyik oldal igazát fogadja el ebben a nem várt, hosszúra nyúló és véres háborúban.

aknakereső kutya bombakereső kutya Csupor Erik háború kutyái háborús kutya híres kutya jack russell terrier katonai kutya keresőkutya tűzszerész kutya ukrán háború

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink