hirdetés

Patron, Ukrajna hős kiskutyája is díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon: az aranyozott nyakörv díjat Britney, az uszkár nyerte idén

László Enikő

2022. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

2022-ben is megrendezésre került a cannes-i filmfesztivál keretein belül a Palm Dog, azaz a Kutya Pálma. A díjat (az aranyozott nyakörvet) azok az ebek kaphatják meg, akik igazán nagyot alakítottak a filmvásznon. Idén azonban nemcsak egy színészként tevékenykedő eb, hanem az aknakereső ukrán jack russell is kitüntetésben részesült.

hirdetés

Britney, az uszkár, aki Riley Keough debütáló, „War Pony” című filmjében játszik főszerepet, megszerezte az aranyozott nyakörv díjat a cannes-i filmfesztiválon. Britney, aki egy Beast nevű, közkedvelt karaktert alakít, nem tudott részt venni a ceremónián, de két másik uszkár beugrott helyette, hogy átvegye a jutalmát. Keough és a társrendező, Gina Gammell előre rögzített videón vették át a díjat, melyben elmondták, hogy ez igen nagy megtiszteltetés nekik. A filmbeli Beast egy hűséges kisállat, aki általában az autóban várakozik, és beletörődik sorsába. Szerepe azonban annyira lényeges, hogy a film címe eredetileg Beast lett volna, a társíró Bill Reddy saját kutyája tiszteletére, akinek halála inspirálta a történetet.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatsz egy összeállítást az eseményről:

Patront, az aknakereső terriert is díjazták

A Toby Rose filmes újságíró által 2001-ben alapított Pálma Kutya díjat a filmvásznon szereplő legjobb kutyáknak ítélik oda, olyan kategóriákkal, mint például az úgynevezett Palm DogManitarian (azaz a Pálma Kutya-humanitárius), amely az emberek és kutyatársaik közötti kötődést ünnepli.

Az idei dogmanitárius Patron, egy kijevi jack russell terrier volt, aki különleges szimata segítségével deríti fel az aknákat a háborús övezetben. Patron, akit a hónap elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kitüntetett, és már több mint száz bombát szagolt ki, nem utazhatott el Cannes-ba aranyozott nyakörvéért. Szerencsére a hasonszőrű Ópium nevű kutyus kéznél volt, hogy átvegye helyette a díjat.

Az ukrán elnök májusban kitüntette Patront.

Idén egy új díjjal bővült az esemény, az Elvis Palm Hound Doggal, tisztelgésül az Elvisről készült életrajzi film előtt. A díj egy Titane nevű keverék kutyához került.

Hogy ki érdemli meg a leginkább az elismerést, azt egy nemzetközi filmkritikusokból álló zsűri állapítja meg. A díjat pedig a Palm Dog ötletgazdája, Toby Rose angol újságíró adja át. A Kutya Pálmát egyébként nemcsak élő eb vagy négylábúak egy csoportja, hanem animált karakter is megkaphatja. Toby Rose-t 2007-ben elhunyt foxterriere, Muttley inspirálta arra, hogy létrehozzon egy olyan díjat a fesztiválon, amivel a négylábú kedvenceket tisztelik meg.

Tavaly Cannes-ban Tilda Swinton kutyái taroltak, de korábban a Fehér Isten című magyar filmben szereplő ebek is nyertek Kutya Pálmát. A filmben Hagent alakító Body és Luke az elsők, akik magyar rendezésű filmben kaptak ilyen díjat. Az alkotás különlegessége, hogy majdnem kétszáz menhelyi eb is szerepelt benne, amire korábban még sosem volt példa.

aknakereső kutya cannes-i filmfesztivál film híres kutyák jack russell terrier Kutya Pálma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink