hirdetés

Film vs. valóság: ezért ne kedvenc filmed miatt válassz magadnak új kutyát

László Enikő

2022. március 1 - Képek: Getty Images Hungary

Évről-évre jelennek meg olyan sikerfilmek, amikben egy-egy kutya is főszerepet játszik. Azonban a filmsztár ebek fajtái rendszeresen megsínylik a médiaszenzációt, ezért a szakértők óva intenek mindenkit attól, hogy filmek alapján válasszanak társat.

hirdetés

Rin Tin Tin idejében a német juhászkutyák hatalmas népszerűségnek örvendtek. Mindenki olyan okos és bátor ebet akart, mint a sztár négylábú. A 101 kiskutya láttán sokan dalmatát szerettek volna. A Maszk miatt pedig a jack russell terrierek népszerűsége növekedett meg ugrásszerűen. És kinek ne ugrana be Lassie egy skót juhászkutya láttán? A filmek mindig is nagy hatással voltak a trendekre, még a kutyatartásban is.

Új kutyás film a láthatáron

Nemrégiben megjelent egy új kutyás film a mozikban, a malinois kedvelők pedig már most aggódnak, hogy szeretett fajtájuk a hírnév miatt rossz kezekbe kerül. Félő, hogy sokan ugyanolyan bátor, okos, ügyes kedvencet szeretnének maguknak, mint a filmben látott malinos. Ennek következtében a fajta hozzá nem értő kezekbe kerülhet. Könnyen meglehet, hogy egyesek csak hirtelen felindulásból választanak maguknak társat anélkül, hogy bármit is tudnának a kutyáról.

A malinois valóban okos, ügyes és bátor kutya, azonban egyáltalán nem való akárkinek. Rengeteg foglalkozást, fizikai és mentális lefáraszást igényel. Hatalmas a munkaigénye, rendkívül kitartó és nehéz kielégíteni igényeit. Neki egyáltalán nem elég a napi néhány séta és egy kis játék. Ha pedig nem fárasztják le kellő szakértelemmel, viselkedési problémák alakulhatnak ki nála. Ezért előfordulhat, hogy egy tapasztalatlan, hozzá nem értő gazda nemes egyszerűséggel megválik tőle.

A malinois elsősorban munkakutya.

Fontos, hogy kutyád életviteledhez is passzoljon

A kutya kiválasztásánál a legfontosabb szempont az, hogy olyan tulajdonságokkal, igényekkel rendelkezzen, amiket számára megfelelően tudsz biztosítani. Ha ez nem valósul meg, könnyen problémássá válhat az eb. Ez pedig nem az ő hibája. Mindenkinek mások az igényei, mások az elvárásai egy kutyával szemben. Van, aki csak egy ragaszkodó, szerető társat keres és egy kicsi lakásban él. Van, aki olyan ebet, akivel el lehet menni túrázni, kirándulni. És természetesen ott vannak a munkakutyák, akiknek szinte az az életük, hogy dolgozzanak, tornáztassák agyukat és izmaikat.

Külsőségek alapján dönteni felelőtlenség. Sose az alapján válassz kedvencet, hogy hogy néz ki. Mindig vedd számításba tulajdonságait. Illetve azt is, hogy amit a filmekben látsz, nem valószínű, hogy fedi a valóságot, hiszen azokban magasan képzett ebek szerepelnek.

Légy felelős gazdi!

Amennyiben mégis egy sztárfajta mellett döntesz, alaposan utánajártál tulajdonságainak, és úgy gondolod, hogy számodra ideális választás, arra is ügyelj, hogy honnan vásárolsz. Semmiképp se vegyél olyan ebet, akinek nincsenek hivatalos iratai. A törzskönyv nem egy flancos papír. Biztosítás arra, hogy kedvenced egészséges, jó körülmények közül származik, ahogyan felmenői is. A túlzottan olcsó, papír nélküli ebek szaporítók áldozatai. Gyakran betegek vagy később lesznek súlyos egészségügyi problémáik, amik kezelése rengeteg pénzbe fog kerülni. Ne támogass szaporítókat, vásárolj felelős tenyésztőktől vagy fogadj örökbe!

Ha pedig kedvencednek valamilyen viselkedési problémája mutatkozik, keress fel egy szakképzett kutyatrénert, aki segít. A menhelyek így is tele vannak, és a filmek miatt kialakult kutyaőrület jelentősen túlterheli őket. A meggondolatlan, felelőtlen gazdik sajnos gyakran szabadulnak meg kutyáiktól, amikor rájönnek, hogy az eb nem pontosan olyan, mint a filmekben.

divat kutyafajták film híres kutyák kutya választása kutyafajták kutyás film malinois

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!