hirdetés

Ismered a valódi Lassie-t? A skót juhász igaz története

Bodri Melissza

2021. április 9

Bizonyára te is ismered Eric Knight híres regényét, a Lassie hazatér című művet, hiszen a bátor skót juhászkutya története milliók szívét ejtette rabul. Ám felvetődik a kérdés, hogy mi a történet valóságalapja? Vajon ki volt az igazi Lassie? És ki volt a filmekben a megformálója?

hirdetés

A hűséges Lassie  kalandja nem csupán könyvben aratott sikert, hanem számos film, rádióadás, képregény, rajzfilm és sorozat is készült belőle. A híres eb nem véletlenül lett Anglia és Amerika egyik meghatározó ikonja és a gyerekek kedvence.

A regény, amely meghódította a világot

A közkedvelt történet arról szól, hogy egy szegény, megszorult család arra kényszerül, hogy eladják skót juhászkutyájukat, ám a bátor eb elindul, hogy visszatérjen kis gazdájához. Lassie viszontagságos kalandok között tesz meg több száz kilométert Skócia hegyeiből Yorkshire irányába, ahol a kis Joe várja haza. A megható történet a kutya-ember barátságának erejét példázza. Érdekesség, hogy a valóságban is léteztek olyan ebek, akik gazdájukhoz örökké ragaszkodtak, ezzel kivételes hűséget tanúsítva.

Knight először egy rövid történetet publikált Lassie-ről 1938-ban, mely a Saturday Evening Post című magazinban jelent meg. Ezt követte a regény 1940-ben, mely hatalmas sikert aratott. Három évvel később film is készült belőle, olyan szereplőkkel, mint például a fiatal Elizabeth Taylor. Sajnos Knight nem élhette meg a premiert, ugyanis 1943 januárjában repülőbalesetben életét vesztette. Regénye és a belőle készült mozgóképek viszont fennmaradtak az utókor számára.

Elizabeth Taylor és Lassie

Az igazi Lassie története

Az angol-amerikai író Lassiet egy valós alakról mintázhatta. Állítólag Knight feleségének volt egy skót juhászkutyája, aki inspirálhatta az írót. Másrészt keringett egy mendemonda egy odaadó, Lassie nevű ebről, kinek történetét az író is hallhatta. A források szerint a skót juhász igaz története így szól: egy 300 fős angol hadihajót az első világháborúban torpedótámadás ért, majd az áldozatok testét egy helyi kikötőváros kocsmájának pincéjében helyezték el. Lassie, a tulaj juhászkutyája odatelepedett az egyik katona kihűlt testéhez, nyalogatta az arcát, melengette bundájával, és addig feküdt mellette, amíg a tengerész magához nem tért.

A megmenekült tengerész később személyesen mondott köszönetet a kutyának, a csodás történet pedig szájról-szájra járt, mely hatalmas inspirációt jelentett a háború sújtotta országnak, és a reményt hirdette. Talán ezért is lettek olyan sikeresek azok a filmek, amelyek Lassie történetét dolgozták fel.

Eric Knight író

Kicsoda Pal, Lassie megformálója?

Az első mozifilm főszereplőjét 300 eb közül választották ki. Érdekesség, hogy bár Lassie karaktere egy szuka (a  „lassie” skót nyelven lánykát jelent), mégis egy kan kutyára, Palra osztották a szerepet. Állítólag azért választották őt, mert az eredetileg kijelölt nőstény „kutyaszínész” szőre túlságosan vedlett a nyári forgatáson. Mások szerint Pal különlegesen gyönyörű és sűrű bundával rendelkezett, fején egy jellegzetes fehér mintával, és tökéletesen festett a kamerák előtt. Az 1940-ben született skót juhász közel hét filmben alakította a híres karaktert.

Joe szerepében a fiatal Roddy McDowall és Pal mint Lassie az 1943-as filmben

Még Marilyn Monroe is kíváncsi volt rá

A négylábú filmbeli megjelenéséért és színészi munkájáért elsősorban a híres hollywoodi kutyatréner és tenyésztő, Rudd Weatherwax felelt, aki Pal 1958-ban bekövetkezett halála után több mint hat generációnyi ,,Lassie”-t nevelt fel és trenírozott (állítólag a karaktert mindig hímek játszották el). Pal hosszú élete folyamán olyan sztárokkal találkozott, mint Marilyn Monroe, hangja szerepelt rádióadásban (The Lassie Show), és filmbeli karaktere még a hollywoodi hírességek sétányára is felkerült. Rudd annyira szerette az ebet, hogy halála után a kertjében temette el.

Lassie történetén nemzedékek nőttek föl, és biztos, hogy a hű eb karaktere halhatatlan marad. Nem csoda, hiszen a történet még mindig nagyon népszerű: például a legutóbbi filmes feldolgozás 2020-ban készült el, és az eredeti, 1943-ban bemutatott film történetét meséli újra modern környezetben.

(Képek: Getty Images Hungary)

hűséges kutyák könyv kutyahűség kutyás film kutyás könyv Lassie Lassie hazatér megható kutyás történetek skót juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink