hirdetés

Népszerű kutyanevek nyomában: miért van ennyi kistestű Molly?

László Enikő

2021. február 9

Szinte biztos, hogy mindenki találkozott már Molly nevű kutyával. De a tipikus nevek mint a Morzsi, Rex és társai sem ritkák. Miért alakult ez ki?

hirdetés

A kutyanevek trendje folyamatosan változik, akár az embereknél. Gyakran azért lesznek felkapottak, mert egy népszerű kutyás filmben a főszereplő ezt a nevet viseli vagy egy létező, nagy tiszteletben álló négylábút hívtak így. A név természetesen gyakran utal az eb méretére, küllemére. Lássuk a legnépszerűbb kutyaneveket!

Fontos, hogy a kutya neve rövid és jól kiejthető legyen, hogy hamar megtanulja.

Rex és Kántor, a híres nyomozók

Számtalan német juhászkutya viseli a Rex vagy régebben a Kántor nevet, amit nagy valószínűséggel a híres sorozatok ihlettek. A Rex különösen kedvelt, hiszen hazánkban nemcsak, hogy hatalmas sikert aratott a Rex felügyelő nevű sorozat, de ideális kutyanév, hiszen rövid és jól kiejthető. Ez sem utolsó szempont a kiválasztásnál, mivel a hosszú, bonyolult szavakat nehezebben jegyzik meg a négylábúak.

Rex felügyelő.

Morzsi, Foltos és Kormi

Manapság már nem annyira divatos, de régen számtalan színre, mintázatra utaló névvel találkozhattunk. Ez még azelőtt volt népszerű, mikor a külföldi szavak nem terjedtek el hazánkban. Általában a falusi házőrzőket illették egyszerű, de lényegretörő nevekkel, amik azok színére vagy mintázatára utaltak. Szinte mindenki el tudja képzelni, hogyan néz ki Morzsi, aki a portát védi. De Borzost, Kajlát és Gombócot is szinte magunk előtt látjuk.

Molly

A Molly vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb kutyanév napjainkban. De nem is gondolnánk, hogy összefüggésben lehet a Titanickal. Margaret Brown, akit Molly-nak becéztek azért utazott a hajó fedélzetén, hogy beteg unokájához siessen. Mikor a Titanic nekiütközött a jéghegynek, és süllyedni kezdett, Margaret számos utastársát segítette a mentőcsónakokba, mielőtt ő maga is beszállt volna egybe. Ezután vissza akart fordulni, hogy kimentsék a vízben fuldoklókat, azonban a csónakparancsnok ezt ellenezte, és nem volt hajlandó visszafordulni. Molly hiába könyörgött.

A Titanic 1912. április 15-én süllyedt el.

A Carpathia nevű mentőhajóra érve megalapította a Túlélők Bizottságát, melynek feladata a túlélők (legyenek gazdagok vagy szegények) megfelelő bánásmódban, kárpótlásban részesítése volt a White Star Line jóvoltából. Mire New Yorkba értek, közel 10.000 dollárt gyűjtött össze a károsultak számára. Ismertségét aztán arra használta, hogy kiálljon a nők és a munkások jogaiért, illetve a gyerekek taníttatásáért.

Margaret Brown emlékkupát ajándékoz a Carpathia kapitányának.

A Molly név népszerűsége már ekkor megnőtt, azonban az 1997-es film megjelenése után tört a csúcsra. Az angol nyelvterületen élők körében ez volt a harmadik legnépszerűbb kutyanév. Hazánkban valamivel később jött csak divatba, nem feltétlen eredete miatt, hanem mert aranyos, jól kiejthető és rövid. Gyakran kistestű kutyák kapják, hiszen az apróságokat sokszor illetik y/i végződésű névvel.

Pongó

Ki ne látta volna a 101 kiskutyát? A sokak által kedvelt Disney mese nem csak a dalmaták, de a Pongó név népszerűségét is megemelte a maga idejében. A hatvanas években számos pöttyös kutyát neveztek el a 101 kiskutya egyik főszereplőjéről, de ennek népszerűsége mára alábbhagyott.

A hűséges kutyák: Fido, Hacsikó és Lassie

A Fido leginkább külföldön elterjedt kutyanév, hazai változata lehet a Fifi. Angolszász nyelvterületen körülbelül annyira népszerű, mint hazánkban a Morzsi. A latin fidus szóból ered, melynek jelentése hűséges. Ezt a hűséget pedig egy négylábú tökéletesen bizonyította is a 40-es években. Egy olasz Fido nevű négylábú ugyanis 15 éven át várta egy bombázás során elhunyt gazdáját, aki egykor megmentette életét.

Hacsikó története talán a legismertebb, ha hűséges kutyákról van szó. A japán akita 9 éven át várta halott gazdáját egy vasútállomáson. Történetét millióan ismerik, és sokan a hűség minta szobrának tekintik. Nem is csoda, hogy ennyi kutyát neveztek el róla.

Hacsikó.

Érdemes még megemlíteni Lassie-t. A név a Lassie hazatér című népszerű könyv, film és sorozat után világszerte elterjed, rengeteg skót juhászkutyát neveztek el a főhősről.

Nipper

Nipper, a fonográfot figyelő kutya világszerte ismert ikonná nőtte ki magát. Külföldön számos ebet neveztek el róla az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején. Nem véletlenül szerepel Nipper számos 20. századi sírhelyen a kisállattemetőkben.

Törzskönyves nevek

A törzskönyves kutyák neve gyakran hosszú, kacifántos és érdekes szavakból tevődik össze. Mi ennek az oka? Nekik van „vezetéknevük”, ami általában a kennel neve. A „keresztnév” pedig igen gyakran almonként megegyező betűvel kezdődik abc sorrendben. Tehát sokszor a tenyészet első almának keresztnevei A-val, második almának nevei B-vel és így tovább kezdődnek. Őket jellemzően valamilyen elegáns, különleges, egyedi névvel illetik, amit aztán a gazdának nem muszáj megtartania, használhat másik hívónevet. Sokan az eredeti név kissé átalakított verzióját használják a későbbiekben. Ennek egyik oka, hogy az egyediség miatt sokszor nehezen kiejthető, hosszú névvel látják el a kölyköket. Másik oka, hogy kölyökkorban még nem tudják pontosan meghatározni, milyen személyisége lesz a négylábúnak. Sokszor az eb eredeti neve utal a fajta bizonyos jellemzőjére, származási helyére, a fajta atyjának tekintett személyre, történelmére.

Hazai toplista

Az Index 2017-ben összegyűjtötte a legnépszerűbb kutyaneveket. A statisztika szerint 2 077 457 ebet, több mint 127 ezer néven szólítunk. Az adatok alapján a Buksi került ki a legnépszerűbb névnek, akik 80%-a keverék és 73%-uk kan. De Maciból is hasonlóan sok élt ekkor az országban, és számuk biztosan jelentős a mai napig. A harmadik helyezést a Picurok érték el, akik főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Vas megyében élnek. Az embernevek is egyre gyakoribbak a négylábúak körében, közülük a Lili az egyik legnépszerűbb. Érdekesség, hogy ezt a nevet általában fővárosi, fajtatiszta kutyák kapják. Talán furcsa, de nem feltétlen csak szukákat neveznek el Lilinek. A Lizák is gyakoriak egyes kerületekben.

A Dunántúlon a fajtatiszta ebek körében egyértelműen a Rex dominál, 54%-uk német juhászkutya. A fajtatiszta Molly-k Győr környékén vannak a legtöbben, két százalékuk ráadásul kan. Zala megyében a Bobi név a befutó.

Az adatbázisban szereplő fajtatiszta kutyák közül a Picur nevű tacskók, a Buksinak keresztelt pulik és a Morzsi hívószóra hallgató tacskók voltak 2017-ben a legnépszerűbbek.

Külföldi lista

A rover.com összeállította a tavalyi legnépszerűbb kutyaneveket (angolszász nyelvterületekről). 2020 leggyakoribb szuka nevei között a Bella, Luna, Lucy, Daisy és Lola lett az első öt helyezett. A kanok esetében a sorrend Max, Charlie, Cooper, Buddy és Milo. Érdekesség, hogy tavaly számos gasztronómia ihlette név kerül előkelő helyre a rangsorban. A gazdák szívesen nevezték el kedvenceiket Peppernek (Bors), Gingernek (Gyömbér), Olive-nak (Olívabogyó), Honey-nak (Méz) vagy Cookie-nak (Süti).

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Hachiko, Margaret Brown)

Fido Hacsikó Kántor kutyanevek Lassie Molly népszerű nevek Rex

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!