hirdetés

Honnan ered kedvenc kutyafajtád neve? Utánajártunk!

Ferenczi Deborah

2022. január 27 - Képek: Getty Images Hungary

Gondoltad volna, hogy az uszkárok az angol pocsolya szóból eredeztethetik a nevüket? Vagy hogy a cocker spániel egy madárfajról, míg a jack russell terrier egy tiszteletesről lett elnevezve? Az alábbiakban ehhez hasonló érdekes tényeket gyűjtöttünk össze.

hirdetés

Valószínűleg minden gazdit foglalkoztat az a kérdés, hogy kedvencének fajtaneve egészen pontosan honnan ered. Mutatunk 5 fajtát, akiknek érdekes lehet megismerni a történetét.

Az uszkár

Továbbra is vita folyik arról, hogy ezek az elegáns, szép kutyusok Franciaországból vagy Németországból származnak. Ellenben, ha kizárólag a fajta nevére fókuszálunk, akkor önmagában az „uszkár” szó valószínűleg a német „pudel” szóból származik. Ez a kifejezés nagyjából annyit jelent, hogy „olyan, amelyik játszik a vízzel”, ez pedig az angol – „puddle”- vagyis pocsolya szó etimológiájára vezethető vissza. A név több mint valószínű, hogy onnan eredeztethető, hogy az uszkárokat eredetileg vízi retrievernek, vagyis vízben vadászó kutyáknak képezték ki, ami miatt ez az elnevezés meglehetősen helyénvaló.

A cocker spániel

A spánielt gyakran az egyik legrégebbi, legismertebb kutyafajtának tekintik. A történészek azt sugallják, hogy ezt a fajtát eredetileg arra nevelték, hogy az állatokat kiűzzék a rejtekhelyről, így a gazdáik sokkal könnyebben  vadászhattak a zsákmányra. A névben szereplő „cocker” elnevezést, pedig arról a madárról kapták, amire rendszerint vadásztak: az erdei szalonkáról, angolul wood cockról. A fajta különleges feladata abból állt, hogy a madarakat megijessze és ezáltal felrepítse őket, hogy gazdáik gond nélkül levadászhassák őket.

A corgi

Nevük egy aranyos walesi szóból ered, ami röviden annyit tesz, mint „törpe kutya”. Ez utalhat a kutya jellegzetes zömök, rövid lábú termetére. Ez a történelem során lehetővé tette számukra, hogy sikeresen tereljék a szarvasmarhákat, mivel elég alacsonyak voltak ahhoz, hogy elkerüljék az állatok által okozott sérüléseket.

A si-cu

A kínai „si-cu” név nagyjából „kis oroszlán”-t jelent angolul, mert ezeket a kutyákat úgy tenyésztették ki, hogy esztétikai vonásai hasonlóak legyenek az állatok királyához. A név összefügghet néhány tibeti legendával, amelyek azt sugallják, hogy Buddha a kis kutyákat valódi, kifejlett oroszlánokká változtatta, amelyek megvédhetik őt utazásai során.

A Jack Russell terrier

A Federation Cynological International arra a következtetésre jutott, hogy a jack russell terriereket foxterrierekből tenyésztették ki még az 1800-as években. A fajta feltételezett névrokona John „Jack” Russell tiszteletes volt, aki annyira rajongott a foxterrierekért, hogy úgy döntött, egy különleges terriert szeretne tenyészteni, rövidebb lábakkal, hogy rókára vadászhasson azon a dombos területen, ahol élt.

A pitbull

Az Encyclopedia Britannica szerint a pitbullokat eredetileg más ebekkel szemben agresszívnek tenyésztették ki, hogy részt vehessenek a ma már illegális kutyaviadalokban. Úgy gondolják, hogy ez az évszázadokra visszanyúló történet az egyik oka annak, hogy a fajtát hírhedten és gyakran igazságtalanul sztereotipizálják. Amikor ezek a kutyák az 1600-as években először népszerűvé váltak, készségeik segítették gazdáikat abban, hogy megtalálják a vadászható vadat olyan területeken, ahol nehéz volt látni.

A bernáthegyi

A The Smithsonian szerint ezeknek a nagy kutyáknak a fajtaneve a szerzetesek és más utazók megmentésére vezethető vissza. A Szent Bernát-hágó azon hosszú és veszélyes szakasz neve, ami Svájc és Olaszország között húzódik. Ezen a térségen jellemzőek voltak a hatalmas hóviharok és az ebből eredő balesetek. Feltételezhető, hogy a 18. században a Szent Bernát hospice szerzetesei társként tartották ezeket a kutyákat, de később felfedezték a kutya hasznos képességét, hogy megtalálja a hóban rekedt embereket. Az akkoriban élők persze nem nevezték bernáthegyieknek ezeket az állatokat. Gyakorlatilag több száz évig nem volt hivatalos nevük, amíg néhányan Barry Dogs-nak nem kezdték őket nevezni, a legendás Szent Bernát előtt tisztelegve, aki több mint 40 embert mentett meg életében. 1880-ban a Swiss Kennel Club végül megállapodott a ma ismert hivatalos név mellett.

A német juhászkutya

Ez a kutya valószínűleg a juhászkutyaként betöltött szerepe miatt kapta a nevét. Feladata a juhok őrzése és terelése volt. Ám a népszerű német fajtát 1899-ben Max von Stephanitz berlini állatorvos főiskolai hallgató nevezte el, akinek célja a pásztorkutyák szabványosítása volt az országban. A gazdák egy része a mai napig is használja a kutyákat terelésre, de engedelmes, szorgalmas természetük miatt mára inkább katonai és rendőri erők számára képzik ki őket.

fajtanevek kutya történelem kutyafajták kutyanév kutyanevek kutyanevek eredete

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink