hirdetés

12 csodás kutyafajta allergiásoknak, hogy senki se maradjon ki a jóból

Buzgó Csilla

2021. január 2

Imádod a kutyusokat, de sajnos kiver a víz és tüsszögőrohamot kapsz, valahányszor a közelükbe kerülsz? Nem feltétlenül kell lemondanod a kutyás élet örömeiről, bár nem árt az elővigyázatosság!

hirdetés

A hipoallergén kutya fogalma az orvosok körében igencsak megosztóvá vált. Mivel az allergiás reakciót nem konkrétan a kutyaszőr, hanem az azon megtapadó mikroszkopikus elhalt bőrrészecskék okozzák, tulajdonképpen egy teljesen szőrtelen eb is kiválthatja az érzékeny személyekben a kellemetlen immunválaszt.

Létezik egyáltalán hipoallergén kutya?

Dr. Wanda Phipatanakul, az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia elnöke rávilágított, hogy nem csak fajtától függ, hogy egy kutya jelenléte hogyan hat az allergiás emberre. Egyénenként változó, hogy ki melyik kutyát tolerálja jobban, mert az állat által termelt allergizáló hatású fehérjék mennyisége is példányonként különbözik.

Tehát teljes mértékben lehetséges, hogy míg egy bizonyos hipoallergénnek bélyegzett bolognese valakinél egyáltalán nem idézi elő a tipikus tüneteket, egy másik allergiától szenvedő ember immunrendszere nem bírja az adott kutyus közelségét.

Meglepő, de a kutya mérete is lényeges lehet ebből a szempontból. Egy kistestű eb értelemszerűen nem vedlik annyit, mint nagyobb társai, illetve fürdetni, ápolni is könnyebb. Egy tiszta kutyus, aki kevésbé szórja szét környezetében a mikroszkopikus bőrmaradványokat, illetve az esetlegesen rátapadt más allergéneket, kisebb eséllyel okoz érzékenységi reakciót.

Kislánykoromban bármit megadtam volna egy kutyáért, de szüleim fő ellenvetésként állandóan anyukám allergiáját hozták fel. Egy ismerősünk azonban, aki mini yorkie-kat tenyésztett, elárulta, hogy ennek a fajtának a szőre olyan finom, akár az emberi haj, tehát allergiások is bátran maguk mellé vehetik őt társként.

Madarat lehetett volna fogatni velem, természetesen a kiskutya hozzánk költözött, és sok-sok évig boldogítottuk egymást úgy, hogy anyukám egyszer sem tüsszentette el magát tőle. Allergiaszempontból ugyanilyen problémamentesen telt az életünk második yorkie-nk mellett is.

Vajon valóban a fajta hipoallergén mivoltának köszönhettük ezt, vagy csak mindkétszer szerencsénk volt? Ezt már sosem fogjuk megtudni, mindenesetre ha te is ebben a cipőben jársz, érdemes az alábbi fajták közül választanod.

Basenji

A kis ugatásképtelen afrikai vadászkutya kiváló családi kedvenc, személyes higiéniája pedig egészen kiemelkedő. Cicákhoz hasonlóan nyalja tisztára magát, ennek köszönhetően szaga sincs, így fürdetni is csak akkor kell, ha kifejezetten összekoszolja magát.

Bichon frise

A parányi fehér vattacukorra hasonlító kutyus az olasz nemesek ölebeként vált híressé. Ha finom, puha bundáját rendszeresen kozmetikázzák és kefélik, megjelenése esztétikus marad és allergiaminimalizáló tulajdonsága is tartós lesz.

Bolognese

A selymes, hófehér bundájú, olasz származású öleb, hivatalos nevén bolognai pincs a középkor óta hűséges társunk. Ápolása kissé körülményes, viszonylag gyakori fürdetést igényel, sérülékeny szőrszálait pedig rendszeresen kell kondicionálni.

Ír vízispániel

Az 1800-as években kialakult fajta atyja, Justin McCarthy ugyan nem árulta el senkinek a tenyésztésre vonatkozó információkat, de gyanítható, hogy az ír vízispánielt az uszkár és a portugál vízikutya keresztezése által hozták létre. Bundájának jellegzetessége, hogy csak gesztenye- vagy májbarna lehet, és ahhoz, hogy kefélés után visszanyerje göndörségét, be kell nedvesíteni, majd hagyni, hogy megszáradjon.

Máltai selyemkutya

Könnyen lehet, hogy ez a kiskutya az egyik legrégebbi ölebünk, kialakulása i.e. 500 környékére datálható. Szőre nem hullik, de rendszeres ápolást kíván, mert könnyen csomósodik, és a fajta a könnyfoltosodásra is fokozottan hajlamos.

Óriás schnauzer

A schnauzerek legnagyobbika kétrétegű szőrzettel rendelkezik, mely a zord alpesi szelek elleni védekezés szempontjából igen hasznos jellegzetességnek bizonyult számára. Bundáját évente 3-4 alkalommal kell trimmelni, de sosem nyírni, mert az elpuhítja az ideális állapotban kemény szőrszálakat.

Portugál vízikutya

A halászok hűséges társa hártyás tappancsainak köszönhetően kiváló úszó, bundájának nincs aljszőrzete, és alig vedlik. Többek között ezért választotta családja számára ezt a fajtát Barack Obama elnökségének kezdetén, mivel nagyobbik lánya, Malia allergiás az állatszőrre.

Bo, a Fehér Ház egykori "First Dogja"

Puli

A pásztorkutyából világhírű sztárebbé vált magyar fajta ápolása felnőtt korára válik nehézkessé. Nem lehet őt egyszerűen megfésülni, kézzel kell szétválasztani a tincseket, hogy szép zsinórosan lógjanak, és ne nemezesedjenek. Allergiások számára viszont megéri a fáradságot, hiszen a puli szőre alig hullik, és egy kis odafigyeléssel a környék egyik legkülönlegesebb, legszebb ebét tudhatják majd magukénak.

Shih-tzu

Karrierje a kínai császár kísérőjeként kezdte, de hamar közkedvelt háziebbé vált a történelem során. Hosszú, egyenes, kétrétegű bundája függönyszerűen lóghat alá, ha hagyják megnőni. Allergiára hajlamos gazdik azonban a biztonság kedvéért inkább tartsák őt rövid szőrrel, mert így a vedlés mértéke is mérsékelhető.

Uszkár

A francia származású vízi vadászkutya az évszázadok során az előkelő családok, majd a polgárok körében is népszerű társállattá vált. Bohókás, mégis előkelő külsejét csak mindennapos gondozással és rendszeres nyírással lehet karban tartani, tehát időhiányos gazdik számára nem ideális választás.

West highland white terrier

Ez a vidám tekintetű terrier a skót felvidéki vadászok körében lett közkedvelt hófehér, más ragadozóval összetéveszthetetlen bundájának köszönhetően. Ápolása viszonylag egyszerű, de szőrzetét rendszeresen trimmelni kell, mivel a kutyus magától nem képes vedleni.

Yorkshire terrier

A hajdani patkányfogó kotorékebből lett masnis showkutya elbűvölő természetével rengeteg gazdi szívébe belopta magát. Szőre, akár az emberi haj, folyamatosan nő, aljszőrzetmentes és sajnos viszonylag könnyen koszolódik, tehát a mindennapos ápolás elkerülhetetlen, ha valóban szép, ápolt yorkie-t szeretnél magad mellett tudni.

Bármilyen kutyust is választasz közülük, mindenképp mérlegelj, hogy még a tünetek esetleges visszatérésekor is lesz-e B-terved. Egy eb örökbefogadása egész kutyaéletre szól, tehát érdemes csak akkor meghozni ezt a döntést, ha van bevált módszered az allergia kezelését illetően.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia allergiás kutyaszőrre allergiás vagyok a kutyára hipoallergén kutya szőr

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink