hirdetés

7 kutyafajta, ami az allergiások rémálma: egy nagy kedvencről is le kell mondanod

Hangai Lilla

2023. május 22 - Képek: Getty Images Hungary

Korunk népbetegsége az allergia, körülbelül minden ötödik embert érint Magyarországon valamilyen formában. Sajnos egyre többekre kiterjed a kutyák hámszövetében, nyálában és szőrében jelenlévő Can f 1 allergén irritáló hatása is, ami így kizárhatja a kutyatartást.

hirdetés

Azonban, ha tudod, hogy a kutya allergia csak enyhébb mértékben jelentkezik nálad, és szeretnél egy kedvencet, érdemes olyan fajtát választani, amely kevésbé lobbantja be a tüneteket.

Ebben a cikkben részletesen írtunk már arról, hogy miért nem létezik hipoallergén kutya, de arról is beszéltünk, hogy ennek ellenére mely fajták között érdemes böngészni. Hogy leegyszerűsítsük a dolgod, ma azokat vesszük sorra a teljesség igénye nélkül, amiket jobb, ha elkerülsz.

1. Basset hound

Meglepő, de a kutya allergia okozója, az általuk termelt allergén nagyobb koncentrációban van jelen a kutya nyálában és hámszövetében, mint a szőrében. Sajnos a basset houndról tudvalevő, hogy nagyobb állkapcsának és a pofáján lévő bőrredőinek köszönhetően sokat nyáladzik. És bár a szőre rövid, a vedlés mennyisége is kritikus náluk. Édesek és remek családi kutyák még néha kissé makacs természetük ellenére is, de az allergiásoknak pokoli tüneteket képesek okozni.

2. Mopsz

Itthon is nagyon népszerű a mopsz, de az biztos, hogy nem az allergiások körében. Ha általánosságban gondolkodunk, elmondható, hogy a legtöbb mopsznak érzékeny a bőre, ami a külső takarójuk szárazságával és hámlásával függ össze. Ha ez még nem lenne elég, egész évben vedlenek és a pofájukon lévő bőrredőkben hajlamos összegyűlni a nyál is. Szeretetteljes és bohókás kis ebek, de le kell róluk tenned.

3. Bernáthegyi

Minél nagyobb a kutya, annál több hámló bőrsejtet is termel. Sajnos a képlet ilyen egyszerű. Ráadásul a bernáthegyi esetében, ahogy a basset houndnál is, számolni kell a jelentős mennyiségű nyáladzással. Szívfacsaró, de a Beethoven élmény az allergiásoknál kimarad.

4. Angol cocker spániel

A cocker spánielt vízi vadászatra tenyésztették ki (ahogy más spániel fajtákat is), így szőrük külső rétege, vagyis a fedőszőrzet vízlepergető, amely alatt egy puha, selymes, sűrű aljszőrzet is lapul. Sajnos ennek köszönhetően kifejezetten sokat vedlenek és elég sok hulló hámszövetet is termelnek, így hiába olyan tündéri ,ez a kutya allergia esetén egyáltalán nem jó választás.

5. Német boxer

Ezeknél a játékos, szerethető családi kutyáknál minden összejött, ami alkalmassá teszi őket az allergiások rémálmának. A német boxerek sokat nyáladzanak, ami megül a pofájukon lévő ráncokban, rengeteget vedlenek és magas náluk a hulló bőrszövet aránya is.

6. Német juhászkutya

Hazánk egyik legnépszerűbb fajtája a német juhászkutya, amin egy percig sem lepődünk meg. Rendkívül lojálisak, intelligensek, bátrak és ragaszkodók. Sajnos azonban az is igaz rájuk, hogy rettentően sokat vedlenek, ami legalább ugyanannyi levetett bőrszövetet is jelent.

7. Szibériai husky

A gyönyörű és barátságos husky az aktív életstílust élő, gyakorlott gazdi legjobb barátja lehet abban az esetben, ha az nem szenved allergiától. Elképesztően sokat vedlenek, ami egy nem allergiás személy életét is megnehezítheti, ugyanis a levegőben szállongó apró szőrszálak irritálhatják a nyálkahártyát.

+1. Labrador retriever

A labrador egy kicsit kakukktojás a listán. Egy 2012-es kutatás alkalmával arra derült fény, hogy az alig vedlő uszkárok szőrében sokkal magasabb volt a Can f 1 arány, mint a folyton vedlő labradorokéban. Ugyanakkor az is igaz, hogy az allergiások elmondása alapján ettől függetlenül mégsem könnyebb velük egy térben maradni.

Erre jutottunk végül

A szakirodalom szerint az allergiásoknak érdemes kísérletezni, ugyanis míg valakinek egy adott fajta problémát jelent, más szinte semmilyen tünetet nem észlel a közelében. Megéri ellátogatni tenyésztőkhöz, ismerősökhöz, barátokhoz, ha egy adott típus felkeltette a figyelmedet és megtapasztalni, hogy hogyan reagálsz rá. Valamint javasolt fontolóra venni az immunterápiás injekciókat is, melyek az állati allergénekkel szemben építenek ki toleranciát. Erről a háziorvosodnál tudsz érdeklődni.

A listához befejezésként pedig szeretnénk még hozzáfűzni, hogy reméljük jó kiindulópontot adtunk a fajták böngészéséhez. Ha megfigyeled a mintát, amennyiben allergiás vagy, érdemes kerülni a sokat vedlő és nyáladzó fajtákat. De a teljes igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a vedlő kutyát – bár ajánlott azt is, amelyik éppen nem vedlik – rendszeresen elviszik kutyakozmetikushoz vagy gondoskodnak otthon a fürdetésről és szőrápolásról, sokkal könnyebben tolerálják az allergiás emberek. A kozmetikázás alkalmával megszabadulunk a hulló szőrzettől és a hámsejtektől; az ápolt kutya tehát önmagában is megoldás lehet az allergiások problémáira.

allergia allergiás kutyaszőrre allergiás vagyok a kutyára angol cocker spániel basset hound bernáthegyi hipoallergén kutya husky kutya vedlik labrador retriever mopsz német boxer német juhászkutya nyáladzás nyáladzik a kutya szibériai husky

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!