hirdetés

6 népszerű kutyafajta, amely különösen hajlamos az elhízásra

Hangai Lilla

2023. június 3 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy az emberek számára a túlsúly komoly egészségügyi kockázati tényező. A szívbetegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi problémák is sokkal valószínűbbek az ilyen embereknél. A kutatások szerint a kutyákra is ugyanez igaz.

hirdetés

Sőt, a szakértők szerint az elhízás a kutyáknál a következő betegségek és állapotok megjelenését is előidézheti: többféle daganatos megbetegedés, májbetegségek, az immunrendszer működésével kapcsolatos problémák, hő intolerancia, légzési nehézségek, csökkent állóképesség. A hízásra hajlamos kutya számára nagy rizikót jelent egy olyan gazdi, aki az ételadagokat és a jutalomfalatokat tekintve vajszívű. A most bemutatott, itthon is népszerű kutyafajták különösen hajlamos az elhízásra, ezért rájuk jobban oda kell figyelni. Arról is beszélni fogunk, hogyan védekezhetsz az elhízás ellen.

A nasik mennyiségére is oda kell figyelni, és nem csak az elhízásra hajlamos kutyafajták esetében.!

Ez nem kövérségfóbia!

Fontos megérteni, hogy a túlsúly leküzdése sem az emberek, sem a kutyák esetében nem azért fontos, mert diszkrimináljuk, vagy nem szeretjük az elhízott emberek látványát. A szervezet, a belső szervek számára a felesleges zsír cipelése óriási terhet jelent, amely a betegségek megjelenése mellett jelentősen megrövidíti az élettartamot is, átlagosan 2,5 évvel a kutyáknál.

És most kimondjuk kerek perec, hogy a kutya túletetése állatkínzás! Négylábú barátaink opportunista evők, ami miatt bármikor, szinte bármennyit képesek enni. Bízz az állatorvos által ajánlott eledelmennyiségben! Ha mégis kétségeid támadnak, mondd el neki az észrevételeidet és együtt döntsetek, valóban szüksége van-e még kedvencednek plusz kalóriákra az étrendjében.

Miklósi Ádám etológus szerint – egy 2018-ban készült felmérés alapján – a magyar kutyák 18%-a elhízott. A betegségek és megrövidült élethossz mellett az ilyen ebek letargikusabbak, kedvetlenebbek és kevésbé hallgatnak a gazdáikra is. De lássuk is mely fajtákra figyeljünk kiemelten!

1. Golden retriever

A goldie-k rendkívül jól motiválhatók étellel és az is különösen jellemző rájuk, hogy túleszik magukat. Az esetükben a hosszú szőr miatt nehezebb lehet megállapítani, hogy el vannak hízva. Ha megtapogatva a kutya törzsét nem érzed a bordáit, az a túlsúly egyik indikátora lehet.

2. Mopsz

Egy 2017-ben, a Cambridge-i Egyetemen készült tanulmány alkalmával kiderült, hogy a mopszok 60%-a elhízott. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel látsz elhízott mopszot, mint olyat, amelynek a súlya normál tartományban van. Szóval azt is nehéz megmondanunk manapság, hogy hogyan kellene egyáltalán kinézniük. Mivel társasági kutyának tenyésztettük őket, hajlamosabbak a gazdi mellett feküdni. A mozgás azonban pont emiatt nagyon fontos a számukra, így igyekezz vele minél többet sétálni és játszani.

3. Beagle

A beagle egy aktív, mindig vidám, intelligens vadászkutya, akinek a tenyésztése során nagyon fontos volt, hogy étellel könnyen motiválható legyen. Ez pedig a modern korban veszélyes is lehet, főleg, ha nem is mozgunk annyit a kutyával, amennyire szükséges lenne.

4. Labrador retriever

A labradorok hazánkban és a világon is dobogós helyet foglalnak el a kutyák népszerűségi listáján, így az senkinek nem újdonság, ha azt mondjuk, mindent megesznek. Az elhízásra való hajlamukért nagyrészt a genetikájuk okolható; a legtöbb labrador „rendelkezik” egy törölt génnel, ami motiváltabbá teszi őket az étkezésre. A helyzeten persze az sem segít, hogy rendkívül barátságos jellemük és hatalmas szemeik folyamatosan azt üzenik: segíts rajtam, éhezem!

5. Cocker spániel

Ők is vadászkutyák, így az ő esetükben is problémát okoz a tenyésztés közben „beléjük kódolt” étellel való könnyű motiválhatóság. Az amerikai és az angol cocker spániel tulajdonosok tudják biztosan nagyon jól, hogy hatalmas az étvágyuk ezeknek a kutyáknak és a kunyizási képességüket is tökélyre fejlesztették.

Így kunyizik egy vérbeli angol cocker spániel.

6. Tacskó

Itthon is megfigyelhető sajnos, hogy a tacsik esetében is egyre inkább az elhízott testalkat kezd a normává alakulni, akárcsak a mopszoknál. A alkatukból adódóan nehezebb náluk megállapítani, ha felszaladt néhány fölösleges kg, ráadásul a jellemző betegségük, a porckorongsérv miatt az érintett állatok kevesebbet tudnak mozogni. Ez pedig egyet jelent, nem tudják már olyan hatékonyan elégetni a felesleges kalóriákat.

Ezekre figyelj, ha hízásra hajlamos a kutya

Természetesen a genetikai faktorok mellett a kutya életmódja is nagyban befolyásolja a súlyát. A mozgás hiánya, a túl sok étel, vagy a túlságosan kalóriadús táplálék mind tényezők lehetnek. A kutatások arra mutatnak rá, hogy a középkorú (6-9 éves) kutyák esetében láthatóak leggyakrabban az elhízás jelei, valamint az ivartalanítás is növeli az esélyét.

A legjobb, amit tehetsz, ha betartod az ajánlottan adandó eledel mennyiségét. Ezt meg is beszélheted személyesen az állatorvossal, ha az nyugtat meg. Fontos ezen felül odafigyelni a jutalomfalatok mennyiségére is, melyről itt írtunk részletesen. A harmadik pedig a mozgás: a kutyát akkor is el kell vinni naponta minimum kétszer hosszabb sétára, ha az nem egy kifejezetten mozgékony fajta. Nem kell rohanni, nem kell futni, nem kell, hogy megterhelő legyen, de a mozgást nem szabad kihagyni!

amerikai cocker spániel angol cocker spániel beagle golden retriever hízásra hajlamos kutya labrador retriever mopsz tacskó túlsúlyos kutya túlsúlyos kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink