hirdetés

Jutalomfalatból mennyi adható egy nap? – ennyi még egészséges

Hangai Lilla

2023. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

Számtalanszor halljuk ezt a kérdést, főleg, mióta egyre több gazdi tudatosan áll kedvence táplálásához és az elhízás súlyos következményeivel is tisztában van.

hirdetés

A legtöbb helyen olvashatunk a 10%-os szabályról, de arra már nem sok cikkben térnek ki, hogy a gyakorlatban a jutalomfalatból mennyi is az a bizonyos 10%. Ennek járunk ma utána!

Sok kicsi sokra megy

Könnyű általánosan feltételezni a mennyiségekkel kapcsolatban, főleg, ha olyan pici dolgokról van szó, mint egy átlagos jutalomfalat. Ha valaha is diétáztál már és számolgattad a kalóriákat, biztosan tudod, hogy az adott mennyiség sokkal kevesebb lesz, mint azt elsőre gondoltad volna. Ráadásul nagyon könnyen el tud velünk szaladni a ló, ha az jár a fejünkben, hogy: „Még csak ezt az egyet, ennyi úgysem számít!” Az apró dolgok azonban hamar összeadódnak. Így van ez a kutyák és a jutalomfalat esetében is.

A válasz náluk is a kalóriákban van. A helyzetet nehezíti azonban a kutyafajták közötti hatalmas méretkülönbség. Így a címben feltett kérdésre a válasz nem merülhet ki annyiban, hogy 200 kalória, és azzal minden eb boldog lesz. Nekünk kell kimatekozni az ideális számokat.

Egy átlagos eledel hátulján fel van tüntetve, hogy a kutya súlya alapján hány grammot kell adnod neki, amiben összesen hány kalória van. Ha ez az adat megvan, gyerekjáték lesz az egész.

Így végezd el a számítást

Tehát ahhoz, hogy kiszámold a 10%-ot először azzal kell tisztában lenned, hogy összesen hány kalóriát eszik meg kedvenced naponta. Ha a gyártó utasítása szerint az adott eledelből 4 adagot kell a blökinek adnod, ami összesen 1500 kalória, akkor ennek a 10%-a egy egyszerű százalékszámítással kiszámítható: 150 kalória.

A szakirodalom általában úgy fogalmaz, hogy a kutya étrendjéből a nassolnivalók és a jutalomfalatok nem tehetnek ki 10%-nál többet. Ez pedig azt jelenti, hogy a jutalomfalat mennyisége nem az eledel eredeti mennyiségén felül értendő, hanem vele együtt.

Így tehát érdemes felírni, hogy milyen jutalomfalatot, vagy biztonságos emberi ételt adsz nasiként a kutyádnak napközben. Az emberi ételekhez használj nyugodtan kalóriatáblázatot, mondjuk ezt, a jutifalis csomagoláson pedig elméletileg szintén rajta kell lennie a kalóriaadatoknak. A nap végén összesítve a listát látni fogod, hogy jelenleg hogy álltok és szükséges lesz-e finomhangolásra ezen a területen.

Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérd ki az állatorvos véleményét! Alapvetően azonban elmondható, hogy nem kell vérre menő kérdést csinálni a dologból. Ha a számokban van kis eltérés, de az állatorvosi rutinvizsgálatok alkalmával a kutyus súlyával kapcsolatban minden rendben van, nincs gond!

etetés felelős gazdi játék jutalomfalattal jutalomfalat jutalomfalat mennyisége kalória kalóriaszámlálás kutya etetése kutya etetése mennyiség kutya nassol kutyaeledel tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink