hirdetés

Jutalomfalatból mennyi adható egy nap? – ennyi még egészséges

Hangai Lilla, 2023. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

Számtalanszor halljuk ezt a kérdést, főleg, mióta egyre több gazdi tudatosan áll kedvence táplálásához és az elhízás súlyos következményeivel is tisztában van.

hirdetés

A legtöbb helyen olvashatunk a 10%-os szabályról, de arra már nem sok cikkben térnek ki, hogy a gyakorlatban a jutalomfalatból mennyi is az a bizonyos 10%. Ennek járunk ma utána!

Sok kicsi sokra megy

Könnyű általánosan feltételezni a mennyiségekkel kapcsolatban, főleg, ha olyan pici dolgokról van szó, mint egy átlagos jutalomfalat. Ha valaha is diétáztál már és számolgattad a kalóriákat, biztosan tudod, hogy az adott mennyiség sokkal kevesebb lesz, mint azt elsőre gondoltad volna. Ráadásul nagyon könnyen el tud velünk szaladni a ló, ha az jár a fejünkben, hogy: „Még csak ezt az egyet, ennyi úgysem számít!” Az apró dolgok azonban hamar összeadódnak. Így van ez a kutyák és a jutalomfalat esetében is.

A válasz náluk is a kalóriákban van. A helyzetet nehezíti azonban a kutyafajták közötti hatalmas méretkülönbség. Így a címben feltett kérdésre a válasz nem merülhet ki annyiban, hogy 200 kalória, és azzal minden eb boldog lesz. Nekünk kell kimatekozni az ideális számokat.

Egy átlagos eledel hátulján fel van tüntetve, hogy a kutya súlya alapján hány grammot kell adnod neki, amiben összesen hány kalória van. Ha ez az adat megvan, gyerekjáték lesz az egész.

Így végezd el a számítást

Tehát ahhoz, hogy kiszámold a 10%-ot először azzal kell tisztában lenned, hogy összesen hány kalóriát eszik meg kedvenced naponta. Ha a gyártó utasítása szerint az adott eledelből 4 adagot kell a blökinek adnod, ami összesen 1500 kalória, akkor ennek a 10%-a egy egyszerű százalékszámítással kiszámítható: 150 kalória.

A szakirodalom általában úgy fogalmaz, hogy a kutya étrendjéből a nassolnivalók és a jutalomfalatok nem tehetnek ki 10%-nál többet. Ez pedig azt jelenti, hogy a jutalomfalat mennyisége nem az eledel eredeti mennyiségén felül értendő, hanem vele együtt.

Így tehát érdemes felírni, hogy milyen jutalomfalatot, vagy biztonságos emberi ételt adsz nasiként a kutyádnak napközben. Az emberi ételekhez használj nyugodtan kalóriatáblázatot, mondjuk ezt, a jutifalis csomagoláson pedig elméletileg szintén rajta kell lennie a kalóriaadatoknak. A nap végén összesítve a listát látni fogod, hogy jelenleg hogy álltok és szükséges lesz-e finomhangolásra ezen a területen.

Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérd ki az állatorvos véleményét! Alapvetően azonban elmondható, hogy nem kell vérre menő kérdést csinálni a dologból. Ha a számokban van kis eltérés, de az állatorvosi rutinvizsgálatok alkalmával a kutyus súlyával kapcsolatban minden rendben van, nincs gond!

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon