hirdetés

Íme a hízásra hajlamos kutyafajták: a tied is közéjük tartozik?

Ferenczi Deborah

2021. december 11 - Képek: Getty Images Hungary

Minden kutyafajta különböző genetikai felépítéssel rendelkezik, ez befolyásolja a kinézetüket, a viselkedésüket és azt is, hogy milyen betegségek azok, amelyek nagyobb eséllyel támadják meg őket. Egy kutatás szerint vannak kifejezetten olyan típusok, akik hajlamosabbak a hízásra, mint társaik. Ebbe a csoportba tartoznak például a mopszok, a bulldogok és a tacskók.

hirdetés

Dr Sandy Fink, aki több mint 30 éve foglalkozik kutyák és macskák gyógyításával, úgy tartja, hogy az elhízásra némely kutyafajták sokkal hajlamosabbak. Ennek számos oka lehet, például specifikus elhízási gének, kialakuló betegségek vagy esetleg mozgáshiány, de akár túletetés is.

A mopsz

Dr. Sandy Fink utánajárt annak, hogy mely fajták lehetnek a leghízékonyabbak. Úgy találta, hogy az egyik legkiválóbb példák erre a mopszok, akik már születésük óta determinálva vannak arra, hogy ne tudjanak jelentősebb mértékű testmozgást elvégezni. Nagyon rövid orruk és apró orrnyílásaik folytán nagyon hamar kifulladnak, így nem képesek komolyabb aktivitást végezni. Ezabban az esetben, ha túl is etetik őket, súlygyarapodást okozhat.

A bulldog

Dr. Victor Oppenheimer, a Puerto Rico-i kórház állatorvosi igazgatója szerint a bulldogok azért túlsúlyosak, mert az emberek fejében még mindig az a sztereotípia él, hogy egy kutya, akkor erős és ijesztő, ha testesnek néz ki. Ahhoz pedig, hogy a gazdik ezt a hatást elérjék túltáplálják az állatokat. Ezek a kutyák hasonlóan a mopszokhoz szintén rövid orrúak, így a rendszeres és folyamatos testmozgás az ő esetükben is korlátolt, így nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak.

A beagle

A beagle nem azért került a listára, mert keveset mozogna, hiszen természeténél fogva meglehetősen aktív. Sokkalta inkább a nagy étvágya, és nagyon lassú anyagcseréje okozza a problémát. Ezek a kutyák eredetileg vadászatra lettek kitenyésztve, így sokkal komolyabb mozgásigénnyel rendelkeznek, mint a többi kutyafajta. Mégis a legtöbb beagle tulajdonosa nem ehhez mérten mozgatja le a kedvencét vagy egyszerűen túl sokat ad neki enni, ami hosszú távon hízáshoz vezethet.

A golden retriever

A golden retrieverek szintén nagy százalékban túlsúlyosak. Többek között azért is, mert a gazdáik a szerethető kisugárzásuknak köszönhetően gyakran jutalmazzák őket ok nélkül mindenféle finomsággal. Nyilván nagyon nehéz nemet mondani egy golden retriever könyörgő tekintetének, de a sok eszegetés előbb-utóbb elhízáshoz vezethet. Továbbá fontos megemlíteni, hogy ezek a kutyák sem szeretnek annyira mozogni, így sokszor kifejezetten nehéz őket rávenni bármiféle aktivitásra, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy kissé testesek legyenek.

A tacskók

A tacskók hasonlóan a beagle-höz, szintén vadászatra lettek kitenyésztve. Éppen ezért sok mozgásra lenne szükségük ahhoz, hogy megfelelő kondícióban és testsúlyban maradjanak. Mégis a legtöbb gazdi inkább ölebnek tartja őket, mint vadászkutyának, így nagyon könnyen elhízhatnak. Szervezetük működésnek alapja, hogy az elfogyasztott táplálékot energiává alakítják át, ha ezt nem vezetik le testmozgással, akkor hamar túlsúlyossá válhatnak.

A basset hound

basset hound talán a leginkább hízásra hajlamos kutyafajta. Ezeket az ebeket nem gyorsaságra vagy komolyabb testmozgásra tenyésztették, így tulajdonképpen nem is várható el tőlük, hogy rengeteg kalóriát égessenek el, hiszen fizikailag nem képesek rá. A lábaik annyira rövidek, hogy nem igazán alkalmasak bármilyen jellegű edzésre. A basset houndok gazdáinak különösképpen kell figyelniük arra, hogy mekkora étel adagokat adnak a kutyájuknak, és ennek függvényében mennyit mozognak velük.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy még a leglustább kutyák esetében is naponta kötelezően minimum 20-30 percet sétáljunk, játsszunk velük. Ez nemcsak azért fontos, mert az egészségük szempontjából elengedhetetlen a testmozgás. Azért is, mert ez a minimális napi mennyiség is segít a megfelelő kondícióban tartani az állatokat, ezzel megelőzve a jelentősebb súlygyarapodást.

angol bulldog basset hound beagle elhízott kutya golden retriever hízásra hajlamos kutya hízott kutyák kövér kutya mopsz mozgás tacskó túlsúlyos kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink