hirdetés

Miért tenyésztünk és vásárolunk olyan kutyafajtákat, amik nem tudnak megfelelően lélegezni vagy járni?

Hangai Lilla

2023. február 10 - Képek: Getty Images Hungary

A több száz modern kutyafajtát létrehozó szelektív tenyésztés számos egészségügyi probléma kockázatának teszi ki a fajtatiszta kutyákat. Ezek mind a testet, mind a viselkedést érinthetik. Számos betegség közvetlenül összefügg azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket a tenyésztők igyekeztek megőrizni kutyáik körében, hiszen így váltak ezek igazán cukivá és keresetté. A külső szándékos manipulációjának köszönhetően az esztétikusnak tartott fizikai jellemzők hangsúlyozásával fizikai deformációkat hoztak létre. Ilyen a mopsz lapos arca, a tacskók rövid lába és hosszú teste, a csivava apró mérete vagy a shar pei ráncos bőre is.

hirdetés

A mopszok lapos arcuk miatt légzési nehézségekkel küzdenek, a tacsik és a corgik rövid lábuk és testük miatt ízületi problémák áldozatai, a csivavák apró méretük következtében gyakran mentálisan labilisak és nehezen kezelhetők, a shar pei-ek pedig szinte mindig összeszednek valamilyen bőrfertőzést. Miért van erre szükségünk? Ennyire szeretjük a pénzünket az állatorvosnál elkölteni?

Kölyök shar pei.

Még egy kis ízelítő

Hogy érzékeltessük, nem csak kiugró esetekről van szó, engedd meg, hogy folytassuk tovább a listánkat. Ám mielőtt ezt megtennénk, nagyon fontos leszögezni, hogy imádjuk a kutyákat. És pont ez inspirál bennünket arra, hogy időről időre felhívjuk a kutyatartás és tenyésztés nem túl csillogó oldalára is a figyelmet.

A természetellenes apró méretek, mint a toy, a teacup és a miniatűr erőszakos kitenyésztése változatos problémákat okoz. Ezek az ebek gyakran szenvednek a térdkalácsok elmozdulásától, szívproblémáktól, légcső-összeomlástól és más, válogatott ízületi vagy a gerincet érintő betegségektől.

Az olyan óriások, mint a masztiffok, a bernáthegyik és német dogok szinte már túl nagyok kutyának. A kutatók összefüggést találtak a kutya nagy mérete és az olyan ortopédiai problémák, mint például a csípőízületi diszplázia gyakorisága között. A nagytestű kutyáknak sok esetben meggyűlik a baja a meleg időjárással is, ugyanis nem tudják lehűteni a saját testüket hatékonyan. Arról nem is beszélve, hogy méretüknek köszönhetően átlagos becsült életkoruk is jelentősen megrövidül.

A bulldog típusú ebek, mint például a francia bulldog vagy az angol bulldog amellett, hogy a mopszokhoz hasonlóan folyamatosan küzdeniük kell a levegőért, képtelenek természetes módon fialni. Ez a hatalmas fejük és keskeny csípőjük kombinációjának az eredménye. Mindezek a külső jegyek azért alakultak ki, mert az ebeknek így különlegesebb, aranyosabb és vágyottabb külsőt kölcsönözhetnek. Könnyebb őket népszerűvé tenni szélesebb körben is és így könnyebb őket eladni is.

Istent játszani veszélyes

Egyéb egészségügyi problémák a fajtatiszta ebek között általában a beltenyésztésnek és a rossz genetikai háttérnek a következményei. Ezek a gének recesszívek, ami azt jelenti, hogy egy sérült gén két példányának – egy az anyától, egy az apától – kell jelen lennie az egyénben ahhoz, hogy a betegség kialakulhasson.

Azok az egyének, akik a betegség génjének csak egy példányát hordozzák, nem szenvednek a betegségtől, de hordozók. Általános esetben viszonylag ritka, hogy olyan egyedek párosodjanak, ahol mind az anya, mind az apa hordozók vagy szenvednek a kórtól. De ez sajnos nem igaz a fajtatiszta kutyafajtákra! Ott pontosan az a tenyésztők érdeke, hogy a genetikailag hasonló állatokat párosítsák a vágyott külső érdekében, így egyszersmind növelve a betegségek lehetőségének koncentrációját.

Ez pont olyan, mint amikor egy kártyapakliba kevernek plusz 10 ászt. Könnyebb vele ugyan huszonegyezés közben kirakni a blackjacket, de lehetséges, hogy amit nyersz, az a rákra való hajlam.
A kutyák és saját magunk érdekében is érdemes átgondolni, hogy mit vagyunk hajlandók feláldozni az áhított külső érdekében. Ebben a kérdésben nemcsak magunk iránt tartozunk felelősséggel, hanem négylábú barátaink iránt is, akik emberségünkre és józan ítélőképességünkre vannak ítélve szinte minden téren.

angol bulldog beteg a kutya csivava fajtákra jellemző betegségek francia bulldog genetikai betegség genetikai rendellenesség kutyafajták és deformitásaik kutyatenyésztés miniatűr kutyafajták miniatűr kutyák betegségei mopsz német dog shar pei tacskó teacup kutyafajták tenyésztés tenyésztési degeneráció toy kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!