hirdetés

A 10 legnépszerűbb kutyafajta Magyarországon és legjellemzőbb egészségügyi problémáik: a nagytestű németjuhász csontjai és ízületei kiemelt figyelmet igényelnek

Hangai Lilla

2023. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége állítja ki a nemzetközileg elfogadott hivatalos törzskönyvet a hazai kutyákról, ami remek alapot szolgáltat nekik arra, hogy minden évben összeállíthassák ezen adatok alapján a legnépszerűbb kutyák listáját is. Arra igyekszünk mindig felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos, hogy az életstílusodhoz és a személyiségedhez illő kutyát válassz, de most arra is szeretnénk kitérni, hogy milyen esetleges egészségügyi problémákra kell felkészülnöd.

hirdetés

Természetesen nem félelemkeltés céljából születik ez az írás. Egyszerűen arról van szó, hogy ha szeretnéd nagyobb eséllyel elkerülni ezeket a jellemző betegségeket, mindenképpen válaszd meg, milyen tenyésztőtől vásárolsz. A szaporítók által kínált kutyusoknál sokkal nagyobb esély van arra, hogy örökítsék a genetikai eredetű betegségeket, ráadásul az ideggyengeség is sűrűbben jelentkezik náluk.

1. Német juhászkutya

Kiválóan teljesítenek az őrszolgálatban, ugyanis nagyon könnyen képezhetők, kiemelkedően intelligensek, hűségesek és fegyelmezettek. Ezek a tulajdonságok csodásan hangzanak, de egyértelműen következik belőlük, hogy rengeteg fizikális és mentális stimulációt igényelnek, hogy megőrizzék optimális egészségüket.

A német juhászkutyák hajlamosak az örökletes csípődiszpláziára, a csípőüreg deformációjára. Ez a betegség nemcsak nagyon fájdalmas, de az ízületi gyulladás következtében sántaság és nehéz mozgás is megjelenik idővel. A degeneratív myelopathia szintén gyakori állapot náluk, ami főleg az idősebb ebeknél fordul elő és progresszív gerincvelőbetegséget jelent. Sajnos a betegség kezelhetetlen, bénulással jár.

2. Francia bulldog

Angol unokatestvéréhez hasonlóan a francia bulldognak is meggyűlik a baja a légzési problémákkal. A brachycephal légúti obstrukciós szindróma a fajta benyomott orrának, megnyúlt lágy szájpadlásának és keskeny légcsövének a következménye. A szélsőséges hőség vagy a túl sok testmozgás azt okozhatja, hogy a kutya nehezen kap levegőt. Ezért körültekintően kímélni kell őket a meleg időjárástól és a túl sok, túl intenzív mozgástól.

3. Angol bulldog

Ahogy a kis franciánál is említettük, az imádnivaló nyomott pofinak megvan az ára. A légzési problémák náluk is megjelenhetnek az előbb említett fizikai felépítés miatt. Az angol bulldognak ráadásul az orrlyukai is nagyon kicsik, ami amellett, hogy bizonyos esetekben zavaró lehet a horkolás miatt, nagyon veszélyes is, ugyanis túlmelegedhet miatta a blöki. Kiemelten fontos náluk is, hogy kíméljük őket a meleg levegőtől és az intenzív mozgástól.

4. Yorkshire terrier

Egy pillanatig sem csodálkozunk rajta, hogy az apró csomagolásban érkező hatalmas személyiség ilyen sok rajongót tudhat magáénak itthon is. A yorkie-k hajlamosak emésztőrendszeri problémákra, így diétájukat gondosan kell megválasztani és figyelemmel kell kísérni.

Más ölebekhez hasonlóan a légcső összeomlása is veszélyforrás. A klinikai tünetek közé tartozik a kattogó köhögés, amelyet a nyakörv csak tovább súlyosbíthat. Egy örökletes betegség, a portoszisztémás sönt is jellemző a fajtára, melynek következtében a csökken a májfunkció, és méreganyagok halmozódnak fel a vérben. Ha nem veszik észre időben, neurológiai problémákhoz vezethet.

5. Magyar vizsla

Sajnos büszkeségeink sem úszták meg. A vizslák esetében gyakran megjelenik az epilepszia, melynek tünetei megyezenek az embereknél tapasztaltakkal. A csípő diszplázia a legtöbb nagytestű kutyára, így rájuk is jellemző.

Valamint tapasztalható még náluk a pajzsmirigy-alulműködés is, aminek következtében a kutyusok meghízhatnak, lelassulhat a szívverésük, kihullhat a szőrük és letargiásak lehetnek. Szerencsére hatékonyan és könnyen kezelhető a betegség hormonpótló gyógyszerekkel.

6. Tacskó

Írtunk már részletesen arról, hogy a hosszú testnek és a rövid lábacskáknak milyen egészségügyi következménye van. A tacsikat sajnos az imádnivaló kolbásztestük fogékonnyá teszi a hát- és csípőproblémákra. A túlsúly rengeteget ronthat a helyzeten, így igyekezz erre odafigyelni. Valamint szuper tipp, ha nem hagyod őket az ágyról leugrálni, vagy sokat lépcsőzni.

7. Amerikai staffordshire terrier

A staffik átlagos élettartama 12-14 év. Hajlamosak olyan egészségügyi problémákra, mint a könyökízületi diszplázia, amely a mellső végtagokat érinti, a pajzsmirigy alulműködésére és a szívbetegségekre is. Súlyosabb betegségek is megjelenhetnek náluk, úgy, mint a progresszív retina atrófia (PRA) vagy a kisagyi ataxia.

8. Csivava

Csivavád dudáló, kattogó hangot ad, amikor izgatott? Ezt valószínűleg az összeomló légcsöve okozza. A yorkie-nál már említettük, hogy az a betegség leggyakrabban a kistestű ölebeknél jelenik meg.

Összeomló légcső esetén a légcsövet normál esetben nyitva tartó porc gyenge, ezért a légcső ellaposodik. Egyes kutyák egész életüket összeomlott légcsővel élik le, és nem okoz különösebb problémát, mások kezelése azonban gyógyszert igényel. Súlyos esetekben műtétre lehet szükség, így nem szabad félvállról venni.

9. Német boxer

Az atlétikus boxerek az átlagosnál nagyobb kockázatnak vannak kitéve bizonyos ráktípusok esetében. Ilyen a limfóma vagy a mastocitoma (hízósejtes daganat). A limfóma a nyirokcsomók rákja, és a limfocitákként ismert fehérvérsejteket érinti. A mastocitoma a bőrrák egy fajtája, amelynek változatos formái lehetnek, és a belső szerveket is érintik.

Mindkét esetben gyakran szokatlan csomóként vagy dudorként jelennek meg a kutya testén. Mindkét rák kezelhető, de fontos, hogy korán diagnosztizálják. Ne felejtsd el rendszeresen áttapogatni a kutyádat puklikat keresve a bőrén és a nyaki részen.

10. Golden retriever

Úgy tűnik, mintha golden retrievered megállás nélkül nyalogatná magát? Az emberekkel ellentétben a kutyák általában nem tüsszentenek, ha allergiásak valamire, ehelyett hajlamosak a viszketésre. A gyakori nyalogatás, vakarózás és rágcsálás pedig úgynevezett hot spotokhoz (vörös sebek) vezet. Mielőtt bármilyen otthoni kezelést elkezdenél, először mindenképpen konzultálj az állatorvossal. A viszkető bőr talán apróságnak tűnhet, de komoly gondokat is okozhat, ha elhanyagolják vagy félrekezelik.

Bízunk benne, hogy segítettünk, és álmaid fajtáját még nagyobb körültekintéssel és magabiztossággal tudod kiválasztani és gondoskodni róla.

amerikai staffordshire terrier angol bulldog betegségek bőrrák brachycephal szindróma csípődiszplázia csivava degeneratív myelopathia epilepszia francia bulldog golden retriever hízósejtes daganat hotspot kutya kezelése kistestű kutya kutya limfóma kutya pajzsmirigy alulműködés légcsőösszeesés kutya legnépszerűbb kutyák magyar ebtenyésztők országos egyesületének szövetsége magyar vizsla Magyarország magyarország kedvenc kutyái májsönt nagytestű kutya német boxer német juhászkutya népszerű kutyák örökletes betegségek protoszisztémás sönt tacskó yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink