hirdetés

Rejtélyes, gyulladt körök a kutyán: mi az a hot spot és miért veszélyes?

Buzgó Csilla

2021. szeptember 25

A hot spotokat gyakorlatilag a kutya okozza saját magának, ám ez távolról sem azt jelenti, hogy ő tehet a kialakulásukról.

hirdetés

A hot spot angol kifejezés magyarul forró pontot vagy foltot jelent, és a nedvedző bőrgyulladást, orvosi nevén pyotraumás dermatitist értjük alatta. Jellemző rá, hogy amilyen gyorsan előjön és terjed, olyan könnyen vissza is szorítható a megfelelő kezeléssel.

Mi okozza a hot spotokat?

A probléma rendszerint egy lokális bőrelváltozással kezdődik, melyet az alábbi tényezők válthatnak ki:

Hajlamosító faktor lehet még a kutya tömött aljszőrzete – mely alá könnyen bepállik az irritált terület –, a legyengült immunrendszer, az elégtelen higiéniai állapot, illetve a meleg, nedves időjárás.

Így alakul ki a hot spot

Kezdetben a szőrzet jelenléte miatt gyakorlatilag észrevehetetlen lehet a kis, irritált folt, mely akár rovarcsípéstől is megjelenhet. A viszkető bőrfelületet az eb elkezdi vakarni, nyalogatni, rágcsálni. Emiatt a pici folt egyre nagyobb lesz, akár néhány óra alatt is nyáltól és savótól nedvesen fénylő, később pörkké száradt gennyel fedett területté fajul. A szőrzetet felette az állat gyakran önmaga tépi ki, vagy az a nyáltól, gennytől összetapad.

Bár a kb. 5-15 cm átmérőjű hot spotok bárhol megjelenhetnek a kutya testén, leggyakrabban a comb külső oldalán vagy az ágyéki területen, a fültőnél vagy a pofatájékon jönnek létre. Amennyiben a betegséget nem kezelik, viszonylag nagy, egybefüggő problémás bőrfelület alakulhat ki.

Ez nem csak borzasztó kellemetlen a kutyának, másodlagos fertőzések is kialakulhatnak, vagy élősködők használják ki a helyzetet, és megtelepszenek a sebekben. Az egyszerű házilégy is hajlamos lepetézni ezekre a csupasz felületekre, a lárvák pedig a bőrben kelnek ki, ezt nevezzük légynyüvességnek.

A hot spot kezelése és megelőzése

Miután az állatorvos azonosította a kiváltó okot, az érintett bőrfelületet leborotválja, mert csak így lehet hatékonyan kezelni a károsodott részt. Mint sok hasonló panasz esetén, itt is komplex terápia szükséges, mely a háttérben álló kiváltó tényezőt és magát a sérülést is megcélozza.

Leggyakrabban gyulladáscsökkentő, és/vagy antibiotikus készítményeket alkalmaz az orvos, illetve gyógysampont rendelhet el otthonra. Készülj fel, hogy kedvencednek egy ideig egészségügyi gallért kell viselnie. A gyógyuló bőrrész szinte mindig be lesz kenve valamilyen krémmel, és bár az hiába enyhíti a viszketést és a fájdalmat, az ebnek valószínűleg akkor is jólesne nyalogatnia vagy harapdálnia a hot spotot, ami értelemszerűen megakadályozza a regenerálódást.

A hot spot megelőzése igen egyszerű. Bár sajnos egyes kutyák hajlamosabbak rá, az élősködőktől mentes, jól ápolt és higiénikus környezetben élő ebeken vajmi kevés eséllyel jelenik meg.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei bőrbetegség hotspot kutya kezelése kutya betegségei kutya bőrgyulladás kutya gennyes bőrgyulladás pyotraumás dermatitisz vakarózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!