hirdetés

Elég csak megsimogatni a beteg állatot, te is elkaphatod ezt a bőrbetegséget

Hangai Lilla

2022. szeptember 26 - Képek: Getty Images Hungary

Ha az ótvar szó hallatán a te hátad is borsódzik, valószínűleg nem vagy egyedül. Ugyanakkor fontos, hogy kutyatartóként ezt a betegséget is megismerd és hatékonyan tudj ellene védekezni. A rengeteg jelenlévő parazita miatt csábító, hogy az ótvart ugyanabba a kategóriába soroljuk, mint a kampósférgeket, ostorférgeket, orsóférgeket és galandférgeket; de ezt az állapotot egy gombás fertőzés okozza. Nem tudjuk, te hogy vagy vele, de számunkra így máris sokkal könnyebben kezelhető a gondolata.

hirdetés

Elég gyakori fertőzésről van szó, amely az egész világon elterjedt, és szinte minden háziállatfajt megfertőzhet, beleértve a kutyákat, így a gazdáikat is. Máris mutatjuk, honnan ismerheted fel és hogyan védekezhetsz ellene.

Mi is pontosan az ótvar?

Angol nevét (ringworm: karikaféreg) gyűrű alakban elhelyezkedő, vörös, kitüremkedett megjelenéséről kapta, amelyet általában az emberi fertőzések esetében érzékelnek. Az ótvar a dermatofiták, vagyis a bőrbetegséget okozó gombák közé tartozik. Kutyáknál az esetek 70%-át a Microsporum canis gomba, 20%-át a Microsporum gypseum gomba, és mindössze 10%-át a Trichophyton mentagrophytes nevű gomba okozza.

A bőr legkülső rétegében és a szőrtüszőkben él, esetenként a karmokban is előfordulhat. A fertőzés mindig felületi és a legtöbb esetben csak a kutya testének néhány területét érinti. A kölykök, az idősebb ebek és az immunhiányos betegségben szenvedő egyedek hajlamosabbak megfertőződni.

Hogyan terjed és mik a tünetek?

Az előbb említett valamely gombafajta közvetlen érintkezésével terjed. Tehát ha az eb fertőzött állattal, emberrel vagy tárggyal kerül kontaktusba, elkaphatja a betegséget. A terjedésért felelős gombaspórák akár 18 hónapig is életképesek maradhatnak, és általában a fertőzött szőrszálak kihullásával burjánzanak tovább.

Szerencsére nem életveszélyes betegség, de nagyon fertőző és minden esetben állatorvosi beavatkozást igényel. Főként azért is, mert állatról emberre is nagyon könnyedén terjed. A négylábúaknál az ótvar általában körkörös szőrhullásként jelenik meg a test bármely területén. Ezek a körkörös térségek a középpontjukban gyógyulni kezdhetnek, ahogy megnagyobbodnak, ami foltos megjelenést okoz és begyulladhatnak vagy akár varrosodhatnak is.

Az ótvar általában nem viszket. Az érintett szőrtüszők azonban sérültté válnak, ezáltal a szőr töredezik és kihullik, így elősegítve a fertőzés terjedését. A megfertőződött karmok szintén sérülékennyé válnak. A legjellemzőbb tünetek tehát: körkörösen megjelenő szőrhullás; száraz, töredező, hulló bunda; gyulladt, piros bőr; durva, törékeny karmok.

Ugyanakkor a szőrzet hullása sok más egyéb betegségre is utalhat, ezért óva intünk az öndiagnózistól és mindenféle házi kezelési módszertől. Ha bármilyen hasonló szimptómát észlelsz, mindenképpen kérj egy időpontot az állatorvoshoz!

Kezelése és megelőzése

Többféle módszer is létezik. Külsőleg nagy hatékonysággal alkalmazhatók különböző kenőcsök, ecsetelők vagy samponok, ami valószínűleg több hónapos elköteleződést igényel. Sok esetben érdemes levágni a hosszú szőrt is és a karmokat.

Ezzel egy időben valószínűleg gyógyszeres kezelésre is szükség lesz, ami minimum 6 hétig tart, de elképzelhető, hogy a külsődleges kezelés teljes időtartama alatt ezt is szükséges lesz használni.

Ahogy írtuk, sajnos a szőrtüszőkben a spóra hosszú hónapokon keresztül életképes marad, ezért a lakás és a használati tárgyak fertőtlenítése és tisztán tartása az egész család egészsége számára kiemelten fontos lesz ezekben az időkben.

Az ótvar ugyan nem különösebben veszélyes, de nagyban megnehezíti az életet és átterjedhet az emberre, vagy a háztartásban élő többi állatra is, így a megelőzés a kulcs ebben az esetben is. Ez pedig csak annyit jelent, hogy a tisztaságra és a fertőtlenítésre különös figyelmet kell fordítanod. Főleg akkor, ha a kutyus sok idő tölt a futtatóban, más állatok társaságában, vagy ha van olyan cicád, aki kint is és bent is tartózkodhat.

állatorvos állatorvos kutya állatorvos vizsgálat állatorvosi vizsgálat bőr bőrbetegség gombás fertőzés hulló szőrzet kutya bőrgyulladás kutya gyógyszer kutya nyalogatja a sebeit kutya ótvar emberre kutya szőre hullik ótvar ótvar kezelése töredező karom törékeny karom vakarózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink