hirdetés

Kutyabarát takarítás: ezek a tisztítószerek nem károsak az eb egészségére

László Enikő

2021. március 17

A különböző tisztító-, fertőtlenítőszerek árthatnak is kutyád egészségének. Néhányukat azonban ki lehet váltani természetes, állat- és környezetbarát alternatívákkal. Mutatjuk, hogyan!

hirdetés

Világjárvány (és a tavaszi nagytakarítás) idején talán még nagyobb figyelmet fordítunk a rendszeres és alapos takarításra, mint korábban bármikor. A fertőtlenítés igen fontos szerepet játszik a vírus terjedésének megelőzésében, de nem feltétlen kell mindent erős tisztítószerekkel átmosni, letisztítani. Az vegyszerek nemcsak kutyád, de saját magad egészségére is ártalmasak lehetnek. A következőkben mutatunk néhány alternatívát, amivel kiválthatod ezeket.

Állat- és környezetbarát tisztítószerek

Ha nem szeretnél otthon kísérletezni, különböző összetevőkből kikeverni a takarításhoz szükséges elegyeket, a boltok polcain is találsz nagyszerű termékeket. Ezek csomagolásán fel van tüntetve, hogy környezetbarát vagy állatbarát az adott árucikk. Az ilyen termékek használatával egyáltalán nem vagy jóval kevesebb méreganyag kerül a természetbe és ezáltal saját magad és kutyád szervezetébe is (például belélegzéssel). Kerüld az olyan vegyszereket, melyek flakonján a felkiáltójeles piktogram szerepel. Ezek ugyanis kifejezetten erős mérgek, amik károsak. A természetbarát tisztítószerek felkutatásához segítséget nyújthatnak olyan applikációk, melyek összegyűjtik a hazai boltokban elérhető környezettudatos takarítószereket.

Az a tisztítószer, ami gyerekbarát, az kutyabarát is.

Akkor mivel fertőtlenítsünk?

A legtöbb fertőtlenítőszer káros az egészségre és a környezetre egyaránt. Viszont hatásosak és ténylegesen megszüntetik a szennyeződéseket, baktériumokat. A világjárvány idején pedig ez rendkívül szükséges. Az alkohol és a hipó azonban bőrrel érintkezve égési sérülést, belélegezve pedig légzési nehézséget okozhat. Rendkívül agresszív mérgek ezek, ezáltal pedig igen veszélyesek is. Nemcsak egészségetekben, de néhány tisztítandó felületen is kárt okozhatnak.

Szappanos víz

A legegyszerűbbnek tűnő alternatíva a szappanos, mosogatószeres víz. A Georgia Állami Egyetem környezeti egészségügyi kutatója, Lisa Casanova szerint a szappanos víz jóval hatásosabb a hipónál. Az eleggyel harminc másodpercig dörzsöljük, törölgessük az adott felületet, hogy megfelelően kifejtse hatását. Emellett a hipó elősegíti a fémes felületek korrózióját, a felszabaduló gőz belélegzése pedig rendkívül káros kutya és ember szervezetére egyaránt. A hipós vízzel való felmosást is hanyagold, a szappanos víz ugyanis ezt is kiváltja. Abba is érdemes belegondolni, hogy kedvenced jóval közelebb van a földhöz, gyakran fekszik a parkettán. Ilyenkor pedig folyamatosan belélegzi az agresszív, káros vegyszerek kipárolgását.

Kedvenced etető- itatótáljának elmosásához tökéletesen megfelel a mosogatószer.

Az ecet mint csodaszer

Az ecet milliónyi háztartás alapvető kelléke, rengetegen használják nemcsak a konyhában, de a takarításhoz is. Az ecet ugyan nem hatásos a koronavírus ellen, de általános tisztítószernek kiváló. Lehet keverni vízzel, szódabikarbónával vagy sóval. Kiválthatja az öblítő (aminek teregetéskor való belélegzése szintén káros), a vízkőoldó, különböző szagsemlegesítők, penészeltávolítók és általános tisztítószerek használatát is. Azonban érdemes mindig vízzel hígítani, mivel ez is egyfajta sav, hosszan tartó belélegzése káros is lehet. A vegyszerekkel ellentétben szaga viszonylag hamar elpárolog, de ha irtózol tőle, hozzákeverhetsz néhány cseppet kedvenc illóolajodból vagy citromléből.

A mosószóda, az ecet és a szappanos víz kitűnő tisztítószerek.

Mosódió, szódabikarbóna és társaik

A mosódió nem csak ruhák mosására alkalmas. Mosogatásra és általános tisztítószernek is használható, ráadásul már folyékony változatban is egyre több helyen kapható. A mosószóda szintén sokoldalú és környezetbarát szer, ami általános felülettisztítónak is mosószernek is tökéletes. Zsíroldó hatásának köszönhetően mosogatáshoz is használható. A szódabikarbóna régóta a háztartások alapkelléke. Önmagában és ecettel vegyítve is használható. Fehérítéshez, súrolószernek, felmosáshoz és kárpittisztításhoz is remek.

A leghatásosabb környezetbarát fertőtlenítőszernek sok helyen a teafa illóolajat használják. Fontos azonban tudni, hogy az előbb említett és még számos más illóolaj (eukaliptusz, fenyő, citrus, fahéj) ártalmas a kutyák számára, ezért azokat ne használd közelükben. A bőrrel való érintkezés erős irritációt válthat ki, de belélegzésük (különböző diffúzorok által) sem egészséges az állatok számára.

Fontos megemlíteni, hogy a fenti szerekkel való kísérletezéshez sem árt az óvatosság. A forró ecet és szódabikarbóna vegyítéséből maró gőzök keletkezhetnek, melyek belélegzése ártalmas. Mindig járj utána, milyen arányban, mit mivel szabad vegyíteni. A különböző vegyszereket pedig mindig jól zárd el kutyádtól, hogy elkerüld a mérgezést.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség fertőtlenítés házi praktika környezetvédelem kutyabarát tisztítószer takarítás vegyszer

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink