hirdetés

A kutyaúszás jótékony hatása

Vermes Nikolett

2023. október 3 - Képek: Franer Krisztina és Jacks & Bears kennel

Létezik egy mozgásforma a kutyák számára, amely megoldást jelent a betegségekre, viselkedési problémákra és a gazdi-kutya kapcsolatot is erősíti. Ezt nevezzük kutyaúszásnak, amelyről maga a kutyaúszás oktató mesélt nekünk. Mutatjuk, hogyan hat az ebekre a medencés úszás.

hirdetés

A kutyák számára fontos a változatos mozgás. Mégis, sok gazdinak csak arra van ideje, hogy sétáltasson egyet, esetleg hétvégén kiránduljon egy nagyot a kedvencével, ám ez még nem elégíti ki a kutya mozgásigényét. Szükség van olyan gyakorlatokra is, amelyek fizikailag és mentálisan is lefárasztják a kutyát. Ezt a célt szolgálja a kutyaúszás, amelyről a gazdagréti kutyauszoda üzemeltetőjével, Franer Krisztinával beszélgettünk.

A kutyák mellényben úsznak

Hogyan zajlik a kutyaúszás?

A kutyák a medencében mindig úszó mellényben úsznak. Ahogy a megfelelő méretű mellényt fel csatolják a kutyára és kezdődhet az edzés. „A kutyaúszás az állatok ösztöneire alapozza a módszert. Az úsztató a kutyát a mellénynél fogva tartja, hogy a gerincéről és a nyaki csigolyákról segítsen levenni a terhet. Amikor a kutya vízbe kerül, akkor a lábai automatikusan elindulnak. Éppen ezért egy alkalom is garantáltan lefárasztja a kutyákat” – mondja Krisztina, majd a szemléltetés kedvéért hozzáteszi, hogy egy 20 perces úszás felér egy 2-2,5 órás sétával. Mivel az úszás más izomcsoportokat is aktivál, mint a séta vagy a futás és teljesen más ingerekre érik így fizikailag és szellemileg is lefárasztja a kutyákat. Tehát a végeredmény minden esetben egy nyugodt, boldog eb. Ezen kívül javasolt betegségek kezelésére, és az elhízás ellen is remek megoldásnak ígérkezik.

Milyen betegségek esetében használható az úszás?

„A víz tehermentesíti a testet, így a kutyaúszás az ízületi sérülések ellenére is biztonsággal végezhető. Egyrészt segíti a rehabilitációt, másrészt felgyorsítja a vérkeringést. Gyakori, hogy tíz év fölötti kutyákat is hoznak úszni, hiszen az előbbi tények miatt számukra ez a lehető legjobb mozgásforma.” Ugyanakkor a kölykök esetében is nagyon hasznos sportnak számít. A kutyaúszás oktató westie tenyésztőként jól tudja, hogy az úszás alatt sok minden kiderül a kölykökről.

Kép: Jacks & Bears kennel

„A vízben megmutatkoznak a lábproblémák, ezért tenyésztői szemmel fontosnak tartom, hogy a védőoltások megléte után tegyük vízbe a kölyköket, mert ezzel felismerhetjük a mozgásszervi rendellenességeket.” Kölyök korban nagyon jól lehet izmot építeni nagyon jót tesz az úszás az izomzatnak is. Végül, a jótékony hatások köré tartozik a fogyasztás. Sokan leginkább azért mennek a kutya uszodába, hogy kutyájuk lefaragja a felesleget. A megfelelő edzéstervvel és táplálkozással az ebek hónapok alatt visszanyerik az egészséges súlyukat. Kutyaúszást több alkalommal kell beépíteni a gazdi és a kutya mindennapjaiba, hogy látható eredményeket érjünk el. Például egy versenyfelkészítés során a gazdik heti több alkalommal viszik úszni az ebeket, hogy a lehető legjobb kondiban legyen a megmérettetés napjára – és azt követően is.

Az úsztató nyújt biztonságot

A kutyák mentális problémájára is javasolt ez a sport

„A medencében minden kutya biztonságban érzi magát, hiszen ott van rajta a mellény, illetve az úsztató jelenléte is nyugalmat biztosít a uszodai környezetben. Ezért ajánlom olyan kutyák számára is, akik félnek a víztől vagy az idegen emberektől, mert

itt pozitív megerősítések útján megszerethetik a vizet.”

A 2,5 méter széles, 2,5 méter hosszú és 1,5 méter mély medencében végig bent van az úsztató is, hogy valóban teljes biztonságban legyen a kutya. Amikor úszás közben elfárad, az úsztató az ölében pihenteti a kutyát. Ami pedig a hőmérsékletet illeti, nem kell tartani attól, hogy megfáznak a kutyák, ugyanis a vizet 24 fokra fűtik fel számukra, miközben a PH értéke is a kutya bőrének megfelelő.

Ez nem játék!

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy miben más mindez, mint egy szabad úszás a Balatonban. „Magam is elviszem a kutyáimat a hazai tavakba fürdeni. Ez egy remek játék az állatok számára. De a medencés kutyaúszás más, hiszen ez nem a játékról szól, hanem arról, hogy fegyelmezett körülmények között, pozitív megerősítésekkel, egy adott edzésterv szerint mozognak a kutyák a saját érdekükben. Ez nem azt jelenti, hogy vasfegyelem uralkodik a medencében, minden kutyát megdicsérünk és megjutalmazunk, hogy végül sokkal jobban érezzék magukat” – zárja a beszélgetést az oktató, és már érkeznek is az újabb úszni vágyó ebek.

Fotók: Franer Krisztina és Jacks & Bears kennel

 

egészség ízületi gyulladás úszás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink