hirdetés

5 magyar olimpiai bajnok, akik a kutyatartók között is dobogósok

Vermes Nikolett

2023. augusztus 7 - Fotó: GettyImages, Instagram, Facebook

A celebek kutyáit mind ismerjük, hiszen tőlük hangos az internet, de a sikeres sportolók kedvenceiről keveset tudunk. Ezennel összegyűjtöttük azokat a magyar olimpiai bajnokokat, akik büszkén sétáltatnak kutyát a hosszú edzések után is.

hirdetés

A sport több munkánál, ez életstílus. A hét minden napján, reggeltől estig igényli a kemény munkát a legjobb eredmény érdekében. Itt nincsenek szabadnapok, legfeljebb pihenőnapok, azok is csak azért, hogy a test regenerálódjon. Egy sportoló számára még az alvás is külön feladat, hiszen a minőségi alvás megvonása sokat ront a teljesítményen. Ezért is nézünk fel azokra az olimpiai bajnokokra, akik a szigorú életforma ellenére szerető gazdiként gondoskodnak a kutyákról.

Fodor Rajmund olimpiai bajnok vízilabdázó

A kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó már 16 éves korában bebizonyította, hogy ott a helye a nagybetűs sportolók között. 1992-ben a soproni junior Európa-bajnokságon nyújtott bravúros teljesítményét, majd 20 évesen olimpiai aranyérmet nyert. 37 évesen szállt ki a vízből, de nem hagyta ott a sportot, játékvezetői, edzői állást kapott, ma pedig ő a Polo Academy Budapest szakmai igazgatója, közben két akita boldog gazdája. A bajnok feleségétől kapta ajándékba első kutyáját, és nemsokára egy társat is választottak az ebnek. Fodor Rajmund imád az akitákkal játszani vagy egyszerűen pihenni egy nagyot. Hogy valóban mozgékony gazdit kapott ez a két kutyus, mi sem bizonyítja jobban, mint egészséges külsőjük.

Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó

Az ugyancsak kétszeres olimpiai bajnok kétségkívül a legelfogultabb kutyás sportoló az országban. A fiatal kajakozók példaképe világéletében rajongott az állatokért. Egykor az edzőtáborokba is elvitte magával a család kutyáját, mint egy kabalát, aki mindig mellette volt. Később, a két olimpiai aranyérem megszerzése után vidéken telepedett le, és ezzel együtt több kutyán is segített. Ma is együtt neveli a mentett ebeket, és ha valamit posztol a közösségi médiában, az szinte biztos, hogy a kutyamentéssel kapcsolatos. Rendszeresen hangsúlyozza, hogy mindenki, aki csak teheti, támogassa a menhelyek munkáját, akár anyagi hozzájárulással, akár örökbefogadással.

Biros Péter olimpiai bajnok vízilabdázó

A háromszoros bajnokot sokan csak „Fácán” becenéven emlegetik, habár ennek vajmi kevés köze van az állatokkal szembeni szeretetéhez. A sportoló előbb kapta a becenevet, minthogy befogadta első kutyáját. Sokáig várt rá, hogy belépjen a gazdik körébe, hiszen tudta, egy eb sok figyelmet, időt és törődést igényel, amit a mindennapos edzések miatt nem tudott volna biztosítani számára. De családapaként már egészen máshogy látta ezt a kérdést. Fia kérésére egy mudit választott a család, és mint mondják, rögtön a szívükbe zárták ezt a magyar fajtát.

Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó

A modern pentatlon magyar királynője ugyanolyan komolyan veszi a kutyatartást, mint egykor az edzéseket. Ahogy az olimpián felállt a dobogó legfelső fokára, úgy a budapesti Kutya Világkiállításon is első helyezést szerzett. A bajnok két évtizede jelent meg Bottom Shaker My Secret nevű óangol juhászkutyájával a kennelek között, ezzel nagy meglepetést okozva a többi gazdinak. Vörös Zsuzsanna azonnal megmutatta, hogy a kutyája is győzelemre született. Ugyan mára visszavonult a kutyakiállítások világából, mindenesetre a Magyar Öttusa Szövetség általános elnöke bebizonyította, hogy kemény munkával a kifutón is lehet olyan sikeres kutyájával, mint az olimpián volt.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok

Az ország kedvenc sportolója szintén egy ajándékba szánt kutyába szeretett bele. Igaz, ebben az esetben Katinka ajándékozta meg kedvesét egy négylábúval. A Zeusz névre keresztelt csehszlovák farkaskutya azonnal belopta magát a pár szívébe, és amikor megtudták, hogy egy másik ugyanilyen kutyát visszavittek a tenyésztőhöz, azt is magukhoz vették. Apolló lett Zeusz játszótársa, akiknek a láttán mindig meglágyul az iron lady. Katinta nem titkolja, hogy a kutyák átvették az irányítást az otthonukban, mert bár kezdetben csak kinti állatok voltak, ma már övék a kanapé is.

híres kutyák kutya sport sportolj kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink