hirdetés

Nincs biztonságban a vízben a kutya, ha ezekre nem figyelsz

Molnár Enikő

2023. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

A nyári melegben a kutyáknak is jól eshet a csobbanás, de vannak dolgok, amikre figyelnünk kell, amikor kedvencünket a vízbe engedjük.

hirdetés

Kutya, víz, strand: minden, ami egy aktív kikapcsolódáshoz kell a nyári melegben. Legyen szó labrador retrieverről vagy csivaváról, vannak kutyák, akik kifejezetten szeretnek lehűlni a víz közelében, sőt, nem áll messze tőlük az úszás sem. De sajnos úgy, ahogy az embereknél, a kutyáknál se minden lubickolás végződik jól. Egyre többször hallani olyan esetekről, hogy a kutya elsüllyedt a vízben,  vagy éppen eltűnt benne, illetve arról, hogy egy kiadós strandolás után mérgezés tüneteit produkálják. Annak érdekében, hogy kedvencünk biztonságban élvezhesse a hűsítő áramlatokat, érdemes néhány dologra figyelni, mielőtt beengedjük a vízbe.

Kutya, víz és strand. Van, akinek ez a legjobb kikapcsolódás.

Ha minden kutya tud úszni, akkor miért süllyednek el?

Ennek több oka lehet, a legegyszerűbbtől a legkomplikáltabbig. Érdemes megjegyezni, hogy nem minden kutya képes hatékonyan úszni. Vannak ebek, akiknek alapvetően olyan a testfelépítése, hogy nehezen tudják magukat a vízfelszínen tartani (túlsúly miatt vagy testalkatból adódóan). De azoknak az kedvenceknek is lehet hirtelen felmerülő problémája, akik jól úsznak, és nincs bajuk a vízzel.

Hirtelen terhelés

Egyszerű magyarázat, de gyakran nem is gondolunk rá, hogy még a legenergikusabb kutyák is elfáradhatnak. Legtöbbször észre se veszik a nagy játék közepette, hogy izmaik nem bírják tovább. Annak ellenére, hogy az úszás sok terhet levesz az ízületekről, és nagyon egészséges lehet a kutyák számára, mégiscsak sok izommunkát igénylő sport. Ha nincsenek eléggé használva a mindennapokban ezek az izmok, akkor nehezen bírják az egész napos lubickolást.

A kutya vízben hűsöl, kipiheni a játék fáradalmait.

Túlhevült test

Nemcsak a fáradt izmok okozhatják a hirtelen merülést. Kiskorunkban hányszor láttuk az idősebb korosztály tagjait, amint szépen lassan beereszkednek a vízbe, és óvatosan fröcskölik magukat, hogy hozzászokjanak a hőmérséklethez. Gyerekként ez még furcsa szokásnak tűnhet, de ahogy telnek az évek és gazdagodnak az ismereteink, rájövünk, hogy nekik van igazuk. Nem szabad hirtelen belecsobbanni a vízbe, főleg felhevült testtel, mert még a fiatal, edzett személyek szervezetét is megterheli a hirtelen váltás.

Ugyanez elmondható a kutyáknál is. A hidegsokk szabálytalan szívverést okoz, az állat szaporábban és kontrollálatlanul veszi a levegőt, és emiatt könnyedén vizet nyelhet, így legrosszabb esetben fulladáshoz is vezethet. Azoknál a kutyáknál, akik idősebbek vagy szívproblémájuk van, akár szívleállást is okozhat, így fontos, hogy figyeljünk rá, és legyünk mindig a közelében.

Ha túlhevülten ugrik kutyánk a vízbe, akkor hidegsokkot kaphat.

Egyéb körülmények, amelyekre nem árt figyelni

Kihűlés, hipotermia

Ha túl sokáig vagyunk a vízben, könnyedén kihűlhetünk, és ez a kutyákra is igaz. A hipotermia azt jelenti, hogy a test több hőt ad le, mint amennyit termel. A kutyáknál három fokozata van, az enyhétől a súlyosig. Az utóbbi kb. 27 °C testhőmérsékletre vonatkozik, az enyhe kihűlés pedig 37 °C-tól kezdődik. A kutyák átlagos testhőmérséklete hozzávetőlegesen 38-39 °C. Általában jól be lehet mérni, hogy mikor kellene kihozni a vízből kedvencünket: ha mi fázunk, akkor valószínűleg már ő is kezd kihűlni, és ideje egy kicsit felmelegedni a parton.

Ha már fázik a kutyánk a vízben, érdemes kimenni a partra kicsit felmelegedni.

Bár a nyári, enyhe kihűlések kevésbé veszélyesek, azért érdemes tudni, hogyha a hipotermia kezeletlenül marad, szív és légzőszervi elégtelenséget, kómát, agyi sérülést és akár halált is okozhat. Főleg a kölyök és kistestű kutyákra, illetve a rövidszőrűekre nézve lehet veszélyes ebből a szempontból a nyári fürdőzés. Ha figyelünk arra, hogy egyszerre ne töltsenek órákat a vízben, akkor ettől nem kell nagyon aggódni.

Kékalga-veszély

A kékalga, másnéven cianobaktérium mérgező lehet kedvencünk számára, ezért kiemelten figyelni kell rá, hogy ilyen vízből még véletlenül se nyeljen. Erről korábban már írtunk, így érdemes ezt a cikket elolvasni, hogy teljesebb képet kapjunk a kékalga veszélyeiről.

Biztonsági intézkedések, hogy a strandolás jó élmény maradjon

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig legyen nálunk tiszta víz és itatótálka, amiből ihat a kutyánk, hogy ne a tavak és folyók vizéből pótolja a folyadékot. Emellett mindig legyen lehetősége árnyékos részen megpihenni, hogy megelőzze a túlmelegedést. Összefoglalva, ha vízbe megyünk kedvencünkkel, a következőkre érdemes figyelni:

Nem tesz jót, ha kutyánk koszos vízből iszik.
  • Ne érje kedvencünket hirtelen a hideg víz, fokozatosan jusson el odáig, hogy úsznia kelljen. Ehhez játszhatunk vele a parton a víz szélén úgy, hogy lassan egyre beljebb megyünk, vagy bevizezhetjük a testét, mielőtt a vízbe mennénk.
  • Érdemes beszerezni egy úszómellényt kedvencünknek, hogyha esetleg hirtelen elernyed, akkor is fennmaradjon a vízen, legalább addig, amíg odaérünk hozzá, hogy ki tudjuk segíteni. Fontos tudni, hogy hogyan kell elsősegélyt adni kedvencünknek, erről ebben a cikkünkben írtunk.
  • Ne menjünk tőle messze, és ügyeljünk teste jelzéseire.
  • Lehetőleg ne menjünk kékalgával szennyezett vízbe, illetve figyeljünk rá, hogy kedvencünk ne nyeljen a vízből, mert nem csak az alga jelenthet veszélyt.

Mindezt észben tartva nagyon jó élmény lehet a strandolás, és szuper kapcsolatépítő, aktív kikapcsolódást jelent kutya és gazdája számára.

 

biztonság fulladás hidegsokk hipotermia kutyás strand úszás úszómellény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!