hirdetés

Kacsát üldöző kutyát kellett kimenteni a jeges csatornából: ezért vigyázz nagyon a természetes vizekkel

Szénási Szimonetta, 2023. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

A tűzoltóknak hála sikerült kimenteni azt a kutyát, amelyik egy kacsát üldözve esett bele a jeges csatornába. A természetes vizek nem csak télen roppant veszélyesek! Összegyűjtöttük, gazdaként mire kell ügyelned, hogy kedvencedet ne érje baj.

hirdetés

Bella sétáltatás közben lett figyelmes a kacsára, majd üldözőbe is vette az izgalmas szárnyast – pechére! A felspannolt kutya ugyanis figyelmetlenségében belecsúszott a közeli csatornába, ami a téli időjárás miatt igencsak hideg volt. A tűzoltókat kellett riasztani, hogy segítsenek kimenteni az ebet.

Speciális eszközökre volt szükség

Angliában, a west-midlandsi Willenhallban történt az eset, és csak a gyors közbeavatkozásnak hála nem lett komolyabb baja a jeges vízbe pottyant négylábúnak. Mint a helyi híradások beszámolnak róla, Bella gazdája ugyanis hiába próbálta kimenteni kutyáját a vízből, nem járt sikerrel.

A kudarcba fulladt akció után értesítette a tűzoltókat, akik rövidesen a helyszínre érkeztek. Egy speciális, felfújható csónakkal sikerült eljutniuk a bajbaesett kutyához, akit végül ki is tudtak hozni a szárazföldre. Őt is, és a próbálkozás során elázott, így jócskán átfagyott gazdáját is hőtartó fóliába csomagolták, majd a tűzoltókocsiban várták meg, míg mindketten kellőképpen felmelegednek.

Videó is készült a mentőakcióról:

A természetes vizek veszélyei

A történet tanulságaképp vegyük sorra, milyen veszélyeket rejtenek a természetes vizek, de nem csak télen!

1.)  Kihűlés és fagyás

A történteknél maradva télen óriási baj lehet, ha a kutya belesik a hideg vízbe. Ez ugyanis kihűléshez, igazán cudar időjárás esetén pedig fagyási sérülésekhez vezethet. Ezekbe pedig az állat akár bele is halhat! Sose engedd kedvencedet a befagyott tóra se, ugyanis szabad szemmel nem tudod felmérni, milyen vastag a jégréteg. Ha pedig beszakad, nem biztos, hogy ki tudod menteni kutyádat a jégpáncél alól!

2.) Fulladás

Bármilyen nagyobb víz esetén potenciális és halálos veszély a fulladás! Hiába tud úszni a kutya, egy erős áramlat, a kimerültség vagy egy görcs megbéníthatja. Ezért mindig csak olyan messzire engedd be az ebet, ahonnan szükség esetén még biztonságban kihozhatod!

3.) Fertőzések

A víz, főleg az álló, tökéletes közeg a különféle baktériumok és paraziták számára, amelyek komoly fertőzéseket okozhatnak.

Ne engedd, hogy kutyád igyon a pocsolyákból.

4.) Egyéb veszélyek

A közelmúltban hírt adtunk egy nagyon megrázó, és szerencsére nem mindennapi balesetről, ami egy kutya életébe került. A tragikus sorsú ebet egy nagyméretű harcsa nyelte le, akinek áldozata megakadt a torkán, így mindketten elpusztultak. Bár egy hasonló balesetnek valóban alacsony a kockázata, azért érdemes átgondolni, milyen egyéb más kockázati tényezőket rejt az adott víz. Például egy olyan tavon, ahol hajóznak, motorcsónakoznak, stb., a járművek és a kutya találkozása könnyen balesethez vezethet.

A túl sok ember vagy más állatok jelenléte szintén okozhat gondot. Érdemes minden alkalommal alaposan felmérni a terepet, és számításba venni valamennyi tényezőt. Inkább legyél elővigyázatos, mintsem orvoshoz kelljen rohanni szeretett jószágoddal!

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon