hirdetés

Kacsát üldöző kutyát kellett kimenteni a jeges csatornából: ezért vigyázz nagyon a természetes vizekkel

Szénási Szimonetta

2023. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

A tűzoltóknak hála sikerült kimenteni azt a kutyát, amelyik egy kacsát üldözve esett bele a jeges csatornába. A természetes vizek nem csak télen roppant veszélyesek! Összegyűjtöttük, gazdaként mire kell ügyelned, hogy kedvencedet ne érje baj.

hirdetés

Bella sétáltatás közben lett figyelmes a kacsára, majd üldözőbe is vette az izgalmas szárnyast – pechére! A felspannolt kutya ugyanis figyelmetlenségében belecsúszott a közeli csatornába, ami a téli időjárás miatt igencsak hideg volt. A tűzoltókat kellett riasztani, hogy segítsenek kimenteni az ebet.

Speciális eszközökre volt szükség

Angliában, a west-midlandsi Willenhallban történt az eset, és csak a gyors közbeavatkozásnak hála nem lett komolyabb baja a jeges vízbe pottyant négylábúnak. Mint a helyi híradások beszámolnak róla, Bella gazdája ugyanis hiába próbálta kimenteni kutyáját a vízből, nem járt sikerrel.

A kudarcba fulladt akció után értesítette a tűzoltókat, akik rövidesen a helyszínre érkeztek. Egy speciális, felfújható csónakkal sikerült eljutniuk a bajbaesett kutyához, akit végül ki is tudtak hozni a szárazföldre. Őt is, és a próbálkozás során elázott, így jócskán átfagyott gazdáját is hőtartó fóliába csomagolták, majd a tűzoltókocsiban várták meg, míg mindketten kellőképpen felmelegednek.

Videó is készült a mentőakcióról:

A természetes vizek veszélyei

A történet tanulságaképp vegyük sorra, milyen veszélyeket rejtenek a természetes vizek, de nem csak télen!

1.)  Kihűlés és fagyás

A történteknél maradva télen óriási baj lehet, ha a kutya belesik a hideg vízbe. Ez ugyanis kihűléshez, igazán cudar időjárás esetén pedig fagyási sérülésekhez vezethet. Ezekbe pedig az állat akár bele is halhat! Sose engedd kedvencedet a befagyott tóra se, ugyanis szabad szemmel nem tudod felmérni, milyen vastag a jégréteg. Ha pedig beszakad, nem biztos, hogy ki tudod menteni kutyádat a jégpáncél alól!

2.) Fulladás

Bármilyen nagyobb víz esetén potenciális és halálos veszély a fulladás! Hiába tud úszni a kutya, egy erős áramlat, a kimerültség vagy egy görcs megbéníthatja. Ezért mindig csak olyan messzire engedd be az ebet, ahonnan szükség esetén még biztonságban kihozhatod!

3.) Fertőzések

A víz, főleg az álló, tökéletes közeg a különféle baktériumok és paraziták számára, amelyek komoly fertőzéseket okozhatnak.

Ne engedd, hogy kutyád igyon a pocsolyákból.

4.) Egyéb veszélyek

A közelmúltban hírt adtunk egy nagyon megrázó, és szerencsére nem mindennapi balesetről, ami egy kutya életébe került. A tragikus sorsú ebet egy nagyméretű harcsa nyelte le, akinek áldozata megakadt a torkán, így mindketten elpusztultak. Bár egy hasonló balesetnek valóban alacsony a kockázata, azért érdemes átgondolni, milyen egyéb más kockázati tényezőket rejt az adott víz. Például egy olyan tavon, ahol hajóznak, motorcsónakoznak, stb., a járművek és a kutya találkozása könnyen balesethez vezethet.

A túl sok ember vagy más állatok jelenléte szintén okozhat gondot. Érdemes minden alkalommal alaposan felmérni a terepet, és számításba venni valamennyi tényezőt. Inkább legyél elővigyázatos, mintsem orvoshoz kelljen rohanni szeretett jószágoddal!

baleset fagyás fagyási sérülés fertőzés fulladás halálos baleset hipotermia jég kutya télen tél téli veszélyek videó vízi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink