hirdetés

Ezért életveszélyes pokróccal téliesíteni a kutyaházat

Szénási Szimonetta

2023. január 1 - Képek: Getty Images Hungary

Most, hogy beköszöntött a hideg idő, muszáj gondoskodnod kint élő kedvenceidről. A kutyaházat is fel kell készíteni a télre, ám nem mindegy, hogyan. A pokróc kifejezetten rossz ötlet!

hirdetés

A kutyaház téliesítése alapvető fontosságú, hiszen a négylábúak is ugyanúgy fáznak, mint mi. Nem mindegy azonban, miként gondoskodsz négylábúd védelméről. Vannak kifejezetten olcsó és praktikus megoldások, amikkel biztonságban tudhatod kedvencedet. Nézzük ezeket!

A pokróc a lehető legrosszabb választás

Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy egy jó meleg, vastag pléddel gondoskodj kutyád melegéről, ám ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz! A textil ugyanis könnyen magába szívja a nedvességet, ami a mínuszokban megfagy. Így olyan, mintha az eb a jeges földön feküdne.

Ehhez elég, ha az állat nedves bundával fekszik be a házába. Könnyű elképzelni, ez mennyire kellemetlen számára, így ha azt látod, hogy a kutya kihúzza az óljába készített takarót, akkor annak ez lehet az oka.

Arról nem is beszélve, milyen súlyos betegségekhez – megfázáshoz, influenzához, tüdőgyulladáshoz –, sőt fagyási sérüléshez is vezet, ha az eb hosszasan a jégveremben fekszik. Emiatt ne válaszd ezt a megoldást!

A szalma ideális lehet

A pokróccal ellentétben a kutyaház téliesítésére jó megoldás lehet a szalma. A természetes anyag szintén felszívja a nedvességet, ám utána kiszárad, így folyamatosan melegen tartja az állatot.

Szalma helyett használhatsz faforgácsot is. Ezek a természetes anyagok olyan szempontból is előnyösek, hogy nem szaporodnak el bennük a különféle mikroorganizmusok, így tiszta, illatos lesz a kutyaház. (Míg az ázott pokróc és a kutya bundájának találkozása az említett veszélyek mellett garantálja a kellemetlen, ázott kutyaszagot.)

A hungarocell is működhet

Mások szalma helyett hungarocellel bélelik ki az ólat, ami szintén jó hőtartó. Hogy tartósabb legyen, érdemes kívülről fával beburkolni, hogy a lakó ne kaparja ki a puha anyagot.

Hasonló, ám tartósabb megoldás az ásványgyapot szigetelés, ami nem káros az egészségre, jobb hőtartó, és még a hangokat is szűri.

A hófúvásra is gondolni kell

A kutyaház téliesítésénél ne feledkezz meg a hófüggönyről, ami megóvja kedvencedet a jeges széltől, és a behulló csapadéktól. Ezt legkönnyebben műanyag, levehető ajtóval oldhatod meg.

Megemelt talapzat

Hideg, csapadékos idő esetén az sem szerencsés, ha a ház alja a földön van. Jó, ha aláteszel egy raklapot vagy más, nem átnedvesedő aljzatot, ezzel is biztosítva a kutyaház melegebb hőmérsékletét.

Kész házak

Aki pedig nem szeretne maga barkácsolni, az már készen is kaphat téli házat négylábújának. Érdemes minél stabilabb, tartósabb darabot választani, amit ha kell, utólag még szigetelhetünk a fent említett módszerekkel.

fagy fagyás fagyási sérülés hideg influenza kutyáknál kültéri kutyaház kutya fagyási sérülés kutya megfázás kutyaház kutyaház bélelése kutyaház készítése megfázás tél téli felkészítés téli időjárás téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink