hirdetés

Télen is kényelmesen: így szigeteld és tedd komfortossá a kutyaházat!

Buzgó Csilla

2021. január 11

A kertben tartott ebnek télen-nyáron szüksége van kényelmes odúra, ám a hideg hónapokra kissé át kell variálni a kutyaházat. Mutatjuk, hogyan és miért.

hirdetés

A fagyási sérülés nem játék, és hiába tartózkodik fedett helyen a kutyus, egy nem megfelelő állapotban lévő kutyaólban ennek a veszélye is fennállhat. Legyen bármilyen anyagból a kutya kerti házikója, a szigetelést, illetve a bejárat szél- és csapadékvédelmét nem szabad elbliccelni.

Milyen egy ideális téli kutyaház?

Bár rengeteg a minőségi, szintetikus alapanyagokból épült kuckó is, az eb mindig a természetességet részesíti előnyben. Szerencsére a modern mobil kutyarezidenciák megfelelő szigeteléssel kerülnek forgalomba, ám mégis előfordulhat, hogy barkácsolnod kell egy kicsit, hogy kedvenced kényelme tökéletes legyen.

Ha az alábbi jellemzőknek egyelőre nem felel meg az odú, mindenképp dolgozz még rajta, elvégre kutyusodnak a legjobb jár!

Itt láthatod, hogyan készíthetsz házilag szigetelt kutyaházat.

Megemelt talapzat

Csapadékos idő esetén jó, ha nem a földdel egyenlő szinten van a kutyaház alja. Ezért ha megoldható, helyezd azt raklapra, vagy bármilyen erre alkalmas emelőre, így könnyebben át tudja melegíteni az állat a saját testhőjével.

Alapvetően fontos szempont az is, hogy mekkora a ház az állathoz képest. A túl kicsi odúban kényelmetlenül érzi magát és az oxigénellátás sem lesz a legjobb, a túl nagyot pedig nem tudja kellően átmelegíteni, ha a saját testhőjén kívül nincs más melegforrás.

Hófüggöny

A legjobb, ha levehető ajtóvédőt használsz, mert így az őszi-téli kutyaólat egy szempillantás alatt tavasziassá, nyáriassá teheted. Maga a függöny általában műanyagból készül, ez a legjobb, mert elég vastag a szigeteléshez, és lepergeti a nedvességet is. Ezen kívül az erős szélfúvástól is védi a bejáratot, a szellőzést viszont biztosítja.

Bélelt aljzat

Sokan egyszerű rongyokkal vagy párnákkal bélelik ki a ház alját, ám ez abból a szempontból nem előnyös, hogy az ilyen bélés gyakran átnedvesedik, esetenként meg is fagy. Emellett a baktériumok is könnyebben szaporodnak benne egy-egy enyhébb napon, ez pedig a kutyának sem tesz jót. Sokan esküsznek a szalmára vagy a forgácsra, mint természetes paplanra.

Ezt ugyan rendszeresen cserélni kell, ám nem áll fenn a fagyveszély, és ha esetleg úgy ítélnéd meg, hogy túl hideg van kedvenced számára, a házban is kellemes illatot fog árasztani a kutyus bundája. Nem lesz tele elszaporodott mikroorganizmusokkal, melyek a tipikus ázott kutyaszagot eredményezik.

Szigetelés

Az egyik legkézenfekvőbb és legolcsóbb szigetelőanyag egyértelműen a hungarocell, amely barkácsboltban kapható, s amit erre a célra gyártott ragasztóval erősíthetsz a kutyaól belső falaira és aljára. A lapok legalább 2 cm vastagok legyenek!

Drágább, de talán a legjobb választás az ásványgyapot szigetelés, mely nem káros az egészségre, jobban szigetel, és a hangokat is hatékonyabban szűri, mint a hungarocell.

Fűtés

No, nem arra gondoltunk, hogy cipelj be egy állandóan működő mini olajradiátort a kisházba! Bőven elég egy konyharuhába burkolt, meleg vízzel megtöltött ásványvizes palack, vagy direkt erre a célra árusított vízmelegítő tasak. Arra azonban ügyelj, hogy az eb ne rágja meg ezeket, mert a kiömlő víz egyrészt meg is égetheti, másrészt az éjszaka folyamán meg is fagyhat, ami borzasztó kényelmetlenné, sérülésveszélyessé teszi a kutyaházat.

Ha lehet, inkább ruházz be egy kültéri melegítő párnára, ez strapabíró, és órákon át egyenletes fűtést biztosít a kutyus számára.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutyaház bélelése kutyaház szigetelés kutyaház téliesítése házilag téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink